Seattle, USA - Jul 24, 2022: The South Lake Union Google Headquarter entrance at sunset.

Óriási vizsgálat indul a Google, Apple, TikTok ellen: súlyosak a vádak, rengeteg felhasználót érinthet

2024. március 7. 20:13

Noha a technológiai óriások komoly erőfeszítéseket tettek, hogy megfeleljenek a digitális piacokról szóló törvényeknek, mégis fennakadnak majd az új szabályozáson - számolt be a Reuters.

Több technológiai gigavállalat - köztük a Google, Apple, Amazon, Microsoft, Meta és a TikTokot üzemeltető ByteDance - is jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban azért, hogy megfeleljenek a ma életbe lépő uniós technológiai szabályoknak. Az új, a digitális piacokról szóló törvényeknek (DMA) nevezett szabályozás a technológiai iparág egyik legjelentősebb intézkedését jelenti, és célja a nagy technológiai vállalatok korlátlan növekedésének a visszaszorítása.

A Reuters felidézi, hogy néhány vállalat esetében kétséges volt, hogy eleget tudnak-e tenni majd az előírásoknak, ezzel megúszva a komoly vizsgálatokat, valamint a globális forgalmuk 10%-át elérő bírságok kiszabását. 

Az új szabályok egyébként legkomolyabban az Apple-t érintik majd, mely cég arra kényszerül, hogy megnyissa az eddig teljesen zárt ökoszisztémáját, ezzel lehetővé téve, hogy alkalmazásait a saját tulajdonában lévő App Store-on kívül mások is terjesszék.

Ezzel kapcsolatban a cégnél új díjak bevezetése is terítékre került, mely már fel is keltette Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnökének figyelmét. Elmondta, az Apple újszerű díjstruktúrája nem akadályozhatja meg a vállalkozásokat abban, hogy az App Store versenytársainak szolgáltatásait válasszák. Ahogyan az korábban történt, amikor az Apple versenyellenes magatartásáért 1,84 milliárd eurós bírságot kapott. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A DMA kapcsán nehézségekre készülhet a Google is, ahol a keresési eredmények átalakítása okozhat súrlódásokat bizonyos ágazatokban. Vagy a Meta, melynek adatmegosztási gyakorlata képezheti a későbbiekben vizsgálat tárgyát.

Kevésbé áll az EU fókuszában a Microsoft, az Amazon és a ByteDance, miután az uniós szabályozók az erőforrásaikat csupán 1-2 esetre koncentrálják. Sokáig azonban ők sem örülhetnek majd, hiszen az uniós trösztellenes vizsgálathoz képest - amely akár évekig is eltarthat - a DMA végrehajtói sokkal gyorsabban, maximum 1 év alatt döntenek majd a vizsgált cégekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem