Sleepy exhausted woman lying in bed using smartphone, can not sleep. Insomnia, addiction concept. Sad girl bored in bed scrolling through social networks on mobile phone late at night in dark bedroom.

Magyarok tízezreinek mobilján lapulnak az új slágeralkalmazások: nem is sejtik, mekkora hibát követhetnek el

2023. május 23. 08:45

A Google és az Apple alkalmazásboltjában is több olyan alkalmazást találni, melyek legitim, ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, azonban túlfizetésre veszik rá a felhasználókat.

A Sophos Pénzcentrumnak küldött jelentése szerint az appok ingyenes verziói közel nulla funkcionalitással bírnak, ami arra kényszeríti a gyanútlan felhasználókat, hogy regisztráljanak egy olyan előfizetésre, amely évente több száz dollárba kerülhet. Az ilyen típusú csaló alkalmazások (fleeceware-ek) gyakran addig bombázzák hirdetésekkel a felhasználókat, amíg azok regisztrálnak egy előfizetésre.

A cég X-Ops összesen hat ChatGPT fleeceware alkalmazást  (Chat GBT, GAl Assistant, Al Chat GBT – Open Chatbot App, Al Chat – Chatbot Al Assistant, Genie AI Chatbot, Al Chatbot – Open Chat Writer) vizsgált meg. Az úgynevezett fleeceware appok fő jellemzői, hogy a felhasználókkal extra összeget fizetettnek ki máshol ingyenes funkciókért, valamint social engineering és kényszerítő taktikák használatával győzik meg a felhasználókat, hogy regisztráljanak egy rendszeres előfizetésre.

A csalók arra alapoznak, hogy a felhasználók nem fognak figyelni a költségekre vagy egyszerűen elfelejtik, hogy rendelkeznek előfizetéssel. A programok emellett kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a felhasználók sokszor anélkül törlik az alkalmazást, hogy észrevennék, továbbra is fizetniük kell érte havonta vagy hetente.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem