Over the shoulder view of Asian woman holding smartphone, analyzing investment trading data on crypto graph with smartphone and laptop while working at home. Cryptocurrency, bitcoin, digital ledger

Rekordzuhanás a digitális pénzügyek piacán: ezek lehetnek a fintech végnapjai?

2023. január 12. 17:35

A csúcsokat döntő 2021-es év után tavaly újabb magasságokat várt a világ a digitális pénzügyek piacától. Erre azonban még sokáig kell várni, a 2022-es év ugyanis a negatív rekordoké volt. A tőzsdén jegyzett fintechek teljesítményét mérő Peak Fintech Index 56 cége egy év alatt értéke mintegy 50%-át vesztette el. Tavaly elapadtak a befektetői pénzcsapok, zuhanni kezdtek a cégértékek, tömeges elbocsátások kezdődtek, és sorra dőltek be a fintech cégek.

A digitális pénzügyek elmúlt éve az ezredforduló „dotcom lufijának” idejére emlékeztet, amikor a befektetők hatalmas elánnal fektették tőkéjüket internetes cégekbe. Ekkor szinte bármilyen, internethez kapcsolódó vállalkozás jelentős forráshoz juthatott. A piaci túlértékelést vállalatokat bedöntő konszolidáció követte. Azonban, ahogy a dotcom lufi kipukkadásával sem szűnt meg az internetes cégek piaca, látható, hogy a tisztulás után egy erősebb fintech ágazat is velünk marad. A vízválasztó tavalyi év után 2023-ban eldőlhet, mely fintech cégek maradnak talpon és kezdenek el szárnyalni.

A koronavírus a várakozások ellenére nem törte le a túlértékelt piacot. Sőt, a lakosság pénzügyi stimulusa és a digitális technológiát övező optimizmus olaj voltak a tűzre - 2021-ben rekordévet zárt a piac. A makrogazdasági folyamatok, a járványt követő zavarok a nemzetközi ellátási láncokban, az orosz-ukrán háború hatásai, a kiugró infláció és magas kamatok nem hagyták érintetlenül a fintech szektort sem.

Tavaly már világosan látszott, hogy megérkezett a konszolidáció. Erre a Peak Fintech Index megdöbbentő értéke is rámutat. A klasszikus piaci kapitalizáció-alapú mutatószám 56 nemzetközi, tőzsdén jegyzett fintech céget vizsgál. Ezek a cégek pedig a tavalyi évben értékük több mint 50%-át vesztették el. A jelentős leértékelődés tükrözi a szektorral szemben támasztott irreális várakozásokat. A legnagyobb pénzügyi-technológiai cégek 50% feletti értékvesztése ugyanis kiemelkedő a piacon, hiszen a pénzügyi szektor mindössze 10% körüli esést produkált 2022-ben, míg a technológiai cégek összértéke nagyjából 30%-kal csökkent. A 2021-es 41 fintech tőzsdei bevezetéssel szemben tavaly pedig mindössze 2 fintech IPO ment végbe.

A kimagasló leértékelődés mögött a túlhevült piac és befektetői hype áll. A tavalyi év megmutatta, hogy életképes és fenntartható üzleti modell és profit nélkül a tőkebevonások ellenére is elhullanak a nagy reményű fintechek.

Tovább uralkodnak a hagyományos szereplők

Korábban sokan gondolták, hogy a fintechek idővel átveszik majd a bankok szerepét. Mostanra látszik, hogy ez nem így lesz, hiába vannak nagy hatással a pénzügyi szektorra az innovatív szereplők. 2022-ben sem volt jó éve azoknak, akik a hagyományos pénzügyi szolgáltatók leváltására törekednek. Az open banking a vártnál gyengébben fejlődik. A nyílt bankolás, egy harmadik fél belépésének feltétele lenne, hogy a bankok az ügyfél adatokat a fintechek előtt is megnyissák, de az ígéretekhez eddig kevés jelentős eredmény társult.

A neobankoknak is kijózanító éve volt, kiderült, hogy a tőkebevonások mellett a fennmaradáshoz nyereséges működésre és kritikus tömegek elérésére lenne szükség, ami csak kevesek számára reális célkitűzés.
Még nehezebb időszak van az online brókerek háta mögött. A hagyományos vagyonkezelők innovációja megtörte a fintechek lendületét, akiknek helyzetét a piacok visszaesése és a kriptovaluták gyengélkedése is nehezíti.

Akik idén is befutók voltak

Az online fizetések népszerűsége és volumene továbbra is töretlenül növekszik. A fejlődő piacok növekedése is folytatódott, egyre több országban jelennek meg széles körben a fintech megoldások. Különösen erős éve volt a PFM (személyes pénzügyi menedzsment) megoldásoknak. Segítségükkel az ügyfelek költséghatékonyabbá válhatnak és kiiktathatják szükségtelen kiadásaikat. A gazdasági nehézségek a kkv-hitelezés fellendülését is elősegítették.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar fintechek erős évet zártak. Rekordot döntött a SEON, a magyar fintech szektor zászlóshajójának számító startup. Vezető szerepét áprilisban egy 94 millió dolláros tőkebevonási körrel szilárdította meg. A befektetés abszolút rekord a hazai fintech szektorban. Az innovatív biztosítási ágazat is sikeres évet zárt. Az Allianz Hungária 2022-ben kezdte el használni az Insurwiz blockchain megoldásait egyes termékeinél. Az Euroleasing a Cristónak szavazott bizalmat: az insurtech autós szuperappja alapján fejleszt mobilalkalmazást a lízing vállalatnak. Az UNIQA itthon elindított insurtech projektje, a Cherrisk is jó úton halad a nyereségesség felé.

A fintech velünk marad

A piac természetes szelekciója és a kedvezőtlen makrokörnyezet idén kétszeresen tizedelte a szektor szereplőit. Az azonban már most világos, hogy az iparág nem fog eltűnni a korábbi befektetői lelkesedés csökkenésével sem.

A konszolidálódó piacon megerősödő, profitba forduló cégeket, töretlen ügyféligényt és erősödő versenyt látunk. Ahogy a világgazdasági nyomás enyhül, és újraindul a globális növekedés, a fintech piac a nagy nyertesek között lesz, hiszen egy megszilárdult, letisztult piacra érkezhet újra tőke és erő

– tette hozzá Suppan Márton, a Peak alapítója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem