A close up of the hands of a young woman using a mobile phone

Őrült pénzt fizetett Elon Musk a Twitterért: mutatjuk a részleteket

2022. április 26. 10:03

Hosszas huzavona után végül tényleg megvásárolta a Twittert Elon Musk. A világ leggazdagabb embere több mint 1500 milliárd forintot fizetett a közösségi platformért.

A SpaceX és a Tesla multimilliárdos tulajdonosa hétfőn 44 milliárd dollárért (azaz több mint 15 ezer milliárd forintért) felvásárolta a Twittert, jelentette be a vállalat és Elon Musk. Ezzel pont került az utóbbi hetek egyik legfurcsább gazdasági történetére. A világ leggazdagabb embere előbb több mint 9 százalék tulajdonrészt, azaz vezető pozíciót szerzett a 43 milliárd dollárra értékelt közösségi médiavállalat tulajdonosi szerkezetében. Fel is merült, hogy mint a legtöbb részvényt birtokló tulajdonos beül az igazgatótanácsba, erre azonban végül nem került sor, mert nem volt hajlandó alávetni magát az ezt lehetővé tevő átvilágításon.

Elon Musk április közepén visszautasíthatatlannak mondott vételi ajánlatot tett a cég fennmaradó, 90,9 százalékára is. A multimilliárdos azt közölte a többi részvényessel, hogy 54,20 dollárt fizetne készpénzben a Twitter náluk lévő papírjaiért. Sokan nem vették komolyan ekkor még Musk szándékait - főképp az 54,20 dolláros ajánlatban megbúvó marihuanás utalás miatt.

Musk akkor utolsónak és egyben a lehető legjobbnak nevezte ajánlatát, hozzátéve, hogy nem áll szándékában alkudni. Az agresszív üzleti lépésre a Twitter igazgatótanácsa azt közölte, hogy úgynevezett „méregpirulával” akadályoznák meg, hogy Elon Musk jelentősen növelhesse részesedését a közösségi portált üzemeltető cégben. Ez olyan intézkedést jelentett volna, ami az ellenséges tulajdonszerzést akadályozza. 

A Twitter ellenállását végül az törhette meg, hogy Musk személyesen tárgyalt egy sor részvényessel, akik jó haszonnal szállhatnak ki most az üzletből. Április 24-én, vasárnap le is ültek tárgyalni, és hétfőre némi huzavona után most Elon Musk tényleg át is vette az irányítást az egyik legbefolyásosabb közösségi oldal felett. Ezzel a tranzakcióval a Twitter teljesen Musk kezébe kerül, az eddigi részvényesek részvényenként 54,20 dollárt kapnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Twitter havi több mint 350 millió aktív felhasználóval a világ kilencedik legnépszerűbb közösségi platformja. Elsősorban az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek, politikusok, a gazdasági, tudományos és kulturális élet befolyásos szereplői előszeretettel használják üzeneteik célbajuttatására, miközben felhasználók milliói számára szolgál információs központként. Mindeközben súlyos politikai csaták tárgya és helyszíne is, elég ha csak Donald Trump volt amerikai elnök kitiltására, vagy az orosz befolyás eszközére gondolunk.

Azt, hogy mivel jár Elon Musk totális tulajdonszerzése a társadalmi és politikai kérdésekben gyakran előtérbe kerülő cégben, nem lehet előre látni. Musk a mostani adásvétel apropóján azt hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság a működő demokrácia alapköve, és a Twitter olyan digitális fórum, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdéseket lehet megvitatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem