14 °C Budapest
Two guys drinking beer watching football

Ilyen tévére vadásznak most a neten az élelmes magyarok: tudnak valamit?

2021. május 18. 14:58

A legtöbb magyar családnál általában az olimpia vagy egy jelentősebb futballesemény évében szoktak új tévét vásárolni, de tavaly a kijárási korlátozások miatt sokan előrehozták a beszerzést. Friss eladási statisztikák azonban azt mutatják, hogy a júniusi futball Európa-bajnokság még mindig kellő vonzóerőt jelent: újra emelkednek a tévéeladások, ráadásul az 55-60 colos óriásképernyők átvették a vezetést a népszerűségi listán.

Ritka, hogy egymást követő két évben is kimagasló legyen a televíziók eladása, de a járványhelyzet miatt most mégis ez állt elő. 2020-ban a kijárási korlátozások miatt sokan vásároltak tévét, csaknem 40 százalékkal több tévé fogyott, mint egy évvel korábban, és a fekete pénteki forgalom miatt szokásos novemberi csúcs mellett júniusban is volt egy váratlan rekord, amikor 80 százalékkal több tévé talált gazdára az Extreme Digitalnál az előző júniushoz képest.

A pandémia miatt előrehozott vásárlások miatt nehéz volt megjósolni az idei tévéforgalmat, de az online piactér első négy havi eladásai alapján a 2021-es tévéeladások is erősek lesznek. 2019 azonos időszakához képest idén ugyancsak közel 40 százalékkal több készülék fogyott, de még a tavalyi év azonos időszakához képest (amely már a pandémia első másfél hónapját is tartalmazza) is mintegy 10 százalékkal nőttek az eladások.

Nagyobb és drágább tévéket vesznek a magyar vásárlók

Ráadásul a magyar vásárlók drágább tévéket vesznek, mint tavaly vagy tavalyelőtt ilyenkor: 2019-hez képest másfélszer, 2020-hoz képest pedig negyedével többet költenek ezekre. Bár továbbra is a kicsi, 32 colos tévékből veszik a legtöbb darabot, az akkora készülékek aránya a tavalyi 30 százalékról 27 százalékra csökkent, míg a 48-50 colos tévéké 15-ről 17 százalékra, az 55-60 colosoké pedig 18-ról 22 százalékra emelkedett az Extreme Digitalnál.

Továbbra is felsőkategóriásnak számítanak a kiemelkedő házimozis élményt biztosító OLED-tévék: tavalyelőtt és tavaly csupán az eladott televíziók 1-2 százaléka volt OLED, az idei év első négy hónapjában viszont 5 százalék. A legtöbben ma már 4K/UHD felbontású készüléket választanak, de a full-HD-s alapmodellek aránya stabilan az összeladás harmada körül van már három éve. A  felsőkategóriás, 8K-s tévék (amelyekhez jelenleg alig lehet még óriásfelbontású tartalmakat találni), aránya egyelőre 1 százalék alatti.

Ezek az újdonságok várják a tévévásárlókat

Az idei tévék újdonságainak egyike a HDMI 2.1 szabvány támogatását megkövetelő gamer mód, amely a legújabb generációs játékkonzolok esetén nyújt elmosódásmentes, kiemelkedő képminőséget - a szokásosnál gyorsabb képfrissítés egyébként a sportrajongók számára is hasznos lehet. Az OLED-tévék a legjobb házimozis minőségre vágyóknak ideálisak, filmnézéshez - ezekbből a legnagyobb választékot jelenleg az LG kínálja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2021-es kínálatból a Samsung a “lifestyle tévéi” különlegesek, amelyek közt megtalálható a The Terrace nevű modell,  amely időjárásálló kivitele és nagy fényereje révén akár kerti tévézésre is használható. A The Frame tévé egy bekeretezett festményre hasonlít, és mivel külön egységen vannak a csatlakozói, tökéletesen illeszkedő módon lehet falra szerelni, míg a The Serif modell formatervét úgy alakították ki, hogy akkor is jól mutasson, ha nem a fal mellett helyezik el, hanem mondjuk a szoba közepén áll saját lábain.

A harmadik közelmúltbeli érdekesség a Hisense “lézertévéje”, amely tulajdonképpen egy közvetlenül a falhoz helyezhető lézerprojektor, ami hatalmas, akár 88-100 colos képet tud kivetíteni tökéletes minőségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem