4 °C Budapest

Ez jön a bankkártya után: nemsokára mindenki így fog fizetni?

Pénzcentrum
2013. november 1. 08:02

Izgalmas lehetőségek állnak a bankkártya utáni korszak vásárlói előtt - a kérdés ugyanis már egyáltalán nem az, hogy mi jön a készpénzes fizetés után, hanem az, hogy milyen fizetési, vásárlási lehetőségek vannak a bankkártyán túl. A legnagyobb technológiai világcégek pedig egyre intenzívebben keresik azokat a lehetőségeket, amelyek újabb és újabb ötletekkel ragadják meg a fogyasztó érdeklődését, ösztönözve őket az egyszerű és élményszerű vásárlásra, pénzkezelésre.

Izgalmas és érdekes fejlesztésekkel készülnek a multinacionális fizetés-technológiai cégek a bankkártya utáni korszakra, a legújabb fejlesztések közül több már a magyar felhasználók, vásárlók rendelkezésére áll.

A fejlesztések egy része természetesen titokban zajlik: nem véletlen, hiszen több új technológiában is ott rejlik a lehetőség arra, hogy világszerte milliók használják majd - akár már a következő években. A csúcstechnológia gyakorlati felhasználására az egyik legérdekesebb - és már a gyakorlatban is működő példa - Dél-Afrikából származik, ahol a különböző szociális juttatásokat, segélyeket nem készpénzben, hanem bankkártyán kapják meg a jogosultak.

Szakértők szerint a jövőben szinte minden kommunikációs eszköz fizetőeszköz is lesz egyben. Az új fizetési lehetőségek új teret nyithatnak a kommunikáció, a reklámok és a vásárlás gyors összekapcsolásában is. Egy látványos példával érzékeltetve: telefonunkon, táblagépünkön, számítógépünkön lapozzuk kedvenc magazinunkat, amiben meglátunk egy parfümhirdetést. Ahelyett, hogy bemennénk a drogériába, vagy megkeresnénk a webshopot az interneten, egyszerűen ráklikkelünk a termékre, amelyet egy kattintással behelyezünk virtuális bevásárlókosarunkba, kiválasztjuk, hogy melyik (céges vagy privát) bankkártyánkkal szeretnénk kifizetni a terméket, és PIN-kódunk megadása után már kész is a rendelés, várhatjuk a házhozszállítást.

Magyarország élen jár a fejlesztésekben

Sokan nem is gondolnák, hogy Magyarország igencsak jól teljesít az újfajta fizetési technológiák fejlesztése, tesztelése, sőt, használata terén is, a hazai cégek közül több is meghatározó szerepet tölt be a világpiacon is, leginkább a mobilfizetés területén. Jelenleg két, alapvetően különböző mobilfizetési technológia működik széles körben: az úgynevezett távoli mobil fizetési elérést (Mobile Remote Payment - MRP) biztosító szolgáltatás, amely különbözik az úgynevezett érintkezés nélküli (Near Field Communication - NFC) alkalmazásoktól.

MasterCard Mobile

A magyar fejlesztésű, távoli fizetést lehetővé tévő MasterCard Mobile alkalmazás főleg webshopos fizetésre, számlafizetésre és egyenleg feltöltésre alkalmas. A felhasználók egy speciális titkosítási eljárást követően biztonságos környezetben regisztrálják bankkártyájukat a mobil alkalmazáson belül. A kártyatársaság egy banki és telekommunikációs konzorcium tagjaként - az FHB Bankkal, a Cellum-csoporttal, a Telekommal és a Telenorral közösen- 2011-ben indította el az alkalmazást, amit már 170 ezernél is többen töltöttek le Magyarországon.

MasterCard Mobile


A megoldással lehetővé válik, hogy felhasználói különböző vásárlási tranzakciókat indítsanak, s azokat - kényelmesen és gyorsan - fizethessék ki az alkalmazáson keresztül. Segítségével sorban állás nélkül, egyetlen mozdulattal befizethetők a közüzemi számlák, feltölthetjük bármely Telenor vagy T-Mobile feltöltőkártyás mobiltelefonszám egyenlegét, taxi-vagy fesztiválkártya egyenlegét, fizethetünk taxiban, adományozhatunk karitatív szervezetek javára, vásárolhatunk utasbiztosítást vagy belépőjegyet valamely eseményre. Egyszerűen használható e-commerce környezetben (online vásárlásoknál) is. Mivel a bankkártya adatait csak egyszer kell regisztrálni, az alkalmazás segítségével jelentősen egyszerűbb a webshopokban történő fizetés. Nem kell minden egyes vásárláskor begépelni az érzékeny bankkártya adatokat, elegendő csak a mobil számot megadni, és a tranzakciót egy úgynevezett mPIN kóddal jóváhagyni. A fizetési alkalmazás használatakor a regisztráció során létrehozott virtuális bankkártyával történik a számla kiegyenlítése.

MobilTárca

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egy érintéses fizetés nem csak bankkártyával, hanem mobiltelefonon keresztül, a bankkártya regisztrálásával is lehetséges. A jelenleg tesztelés alatt álló MobilTárca alkalmazással a telefonunkban eltárolt bankkártyáink segítségével fizikai boltokban fizethetünk ugyanúgy, mintha egy érintéses bankkártyával tennénk azt (proximity payment). Az alkalmazásba hűségkártyáinkat is regisztrálhatjuk. A fizetés és a pontgyűjtés egyszerű, kényelmes és biztonságos: elegendő a mobilt a terminálhoz érinteni, így a tranzakció egy mozdulattal elvégezhető. A telefonok segítségével a felhasználók azonnal visszajelzést kapnak tranzakcióikról, és ezeket bármikor vissza is kereshetik. Országszerte már mintegy 22 ezer ezer kereskedelmi elfogadóhelyen található egy érintéses fizetés elfogadására alkalmas készülék, amelyeknél így a mobilfizetést is lehetővé teszik.

Fotó: Magyar Mobiltárca Szövetség


A telefonon lévő alkalmazás a kártyák letöltésére és adminisztrációjára szolgál. Regisztrációkor az alkalmazás elindítása után meg kell adni egy kódot, majd ki kell választani az előre regisztrált kártyák közül azt, amelyiket használni kívánja az ügyfél. Egyszerre több kártyát is aktiválni lehet, így nem kell például egy betéti kártya és egy hűségkártya használata között külön belépni az alkalmazásba.

Fizetéskor nem szükséges megnyitni az alkalmazást, hanem a telefont elég csak odatartani a terminálhoz és megvalósul a tranzakció. Az alkalmazásban látni lehet az utolsó 10 tranzakció adatait, és a kártyák egyenlegeit is le lehet kérdezni.

MasterPass

A fentebb említett rendszerek összehangolásával egységes digitális pénztárcává alakítanák a mobiltelefont. A MasterPass, a MasterCard elektronikus pénztárca szolgáltatásával már nem szükséges a plasztikkártya használata. A kártyaadatokat, a fogyasztók a fizetési és kiszállítási információit egy biztonságos, könnyen kezelhető felhőben tárolja a rendszer, melynek segítségével egyszerűen lehet akár üzletben, akár az internetről vagy mobilhálózaton keresztül vásárolni. A MasterPass a MasterCard mellett számos más nemzetközi bankkártya társaság bankkártyáit is elfogadja. A MasterPass szolgáltatásait már több mint 20.000 kereskedő támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?