20 °C Budapest
This image belongs to the Lottery Balls series

Fontos változás élesedett az Ötöslottónál: így sokkal nagyobb nyereményre ácsingózhatnak a magyarok

2024. január 9. 11:39

Közel egymilliárd forinttal nőtt az Ötöslottó főnyereménye egyik hétről a másikra, az óriási változás mögött a nyereményeket terhelő személyi jövedelemadó megszűnése áll. Változatlan alapjátékár mellett - a január elsejétől életbelépő törvényi változás hatására - 2024-től növekednek a számsorsjátékok nyeremény összegei, valamint gyorsul a főnyeremény halmozódás mértéke is.

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott, 2024. január elsejétől életbe lépett jogszabályváltozás szerint megszűnik a tradicionális számsorsjátékok nyereményeit terhelő 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadó kötelezettség, amely korábban a játékosok nyereményeit terhelte, és amit a játékot szervező Szerencsejáték Zrt. vont le és fizetett meg a költségvetésnek.

Dr. Uszkay-Boiskó Sándor, a Szerencsejáték Zrt. stratégiai igazgatója a változással kapcsolatban azt mondta: „a törvénymódosítás hatására minden számsorsjátéknál emelkednek a várható főnyeremények és az elérhető további nyeremények, ugyanakkor a növekedés az egyes nyerőosztályokat tekintve eltérő lehet. Míg a növekményt a Luxornál és az Eurojackpotnál egységesen osztottuk szét az egyes nyerőosztályok között, addig az Ötöslottó, a Hatoslottó és a Skandináv lottó esetében a legalsó és a legfelső nyereményosztályban lesz nagyobb eltérés, ott várhatóak majd kiugró, akár rekord magas nyeremények is. Emellett további előny a játékosok számára, hogy a változásnak köszönhetően mostantól a főnyeremény-halmozódás összege is gyorsabban fog emelkedni.”

Ez utóbbi változás látható most az Ötöslottó esetében. A legismertebb számsorsjátékon már féléve halmozódik a főnyeremény, és most a személyi jövedelemadó kivezetésével a januári első sorsolást követően csaknem 1 milliárd forinttal, egészen pontosan 900 millió forinttal ugrott meg a nyereményérték, amely a következő sorsoláson már várja a játékosokat.

A Kenó és a Puttó fix nyereményszorzós játékok, ezért ennél a két játéknál a növekedés január 1-jétől az egyes nyereményszorzóknál lesz majd tapasztalható. A Kenónál ez azt jelenti, hogy a maximális nyeremény 2,625 milliárdra növekszik a korábbi 1,75 milliárdról.

Kicsit kakukktojás a Joker, ami önállóan nem játszható játék. Itt a fix nyeremények növekednek (2 000 Ft-ról 2 500 Ft-ra, 20 000 Ft-ról 25 000 Ft-ra, 200 000 Ft-ról 250 000 Ft-ra, 2 000 000 Ft-ról 2 500 000 Ft-ra) a halmozódó főnyeremény várható értékének változatlansága mellett.

„A nyeremény szja eltörlése a fentieken túlmenően lehetőség teremt az új Játékfejlesztési Stratégiánk gyorsabb ütemű végrehajtására, új számsorsjáték termékek bevezetésére is, amire ebben a játékkategóriában közel 10 éve nem volt példa” hangsúlyozta dr. Uszkay-Boiskó Sándor stratégiai igazgató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Inámi-Bolgár Rita, a Szerencsejáték Zrt. gazdasági igazgatója hozzátette: „a tradicionális számsorsjátékok megújítása a nyereményeiket terhelő szja kötelezettség kivezetésével (ahogy az korábban a bukmékeri fogadások és sorsjegyek esetében történt) nem csökkenti a Szerencsejáték Zrt. költségvetési befizetési kötelezettségének mértékét. Egyúttal kedvezőbb adózási környezetet teremt az újonnan bevezetésre kerülő termékeknek.”

A felelős játékszervezési szempontok továbbra is magas szinten érvényesülnek: a tradicionális lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver ugyanis a legalsó, alacsony kockázatú kategóriába sorsolja a számsorsjátékokat.

A fenntartható, környezettudatos gazdálkodás szellemében a szerencsejáték felügyeleti szerv (SZTFH) engedélyével a régi segédszelvények az új nyereményszorzókat tartalmazó szelvények megérkezéséig, de legfeljebb 2024. december végéig használhatók. Az új nyereményszorzókról tájékoztatjuk a játékosokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem