25 °C Budapest
A close up image of buttery popcorn. cinema movie snack

Titokzatos haláleset tartja lázban a magyarokat: egy csapat vénember újra akcióba lendült

2023. szeptember 29. 14:28

Az elmúlt műsorhéten, szeptember 21-től 27-ig 179 ezer nézőt vonzottak a magyar mozikba az új filmek, köztük a legnépszerűbb volt a két hete bemutatott új Poirot-film, a Szeánsz Velencében. Az összes eladott jegynek közel 20 százalékát erre a filmre váltották, akárcsak a múlt héten. Egy hajszállal esett a mozizási kedv, de hamarosan érkeznek az izgalmasabbnál izgalmasabb premierek. Mutatjuk, mire váltanak most legtöbben jegyet a mozikban és milyen nagy várakozásra számot tartó filmek érkeznek még az ősszel.

A Filmforgalmazók Egyesületének friss adatai szerint szeptember 21-től 27-ig 179 676 jegyet adtak el a magyar mozik. Bár ez 2,5 százalékkal kevesebb eladást jelent, mint a megelőző műsorhéten, még mindig javulás mutatkozik szeptember második felében a mozizási kedveben a nyár végi visszaeséshez képest. A legnézettebb film a Szeánsz Velencében című krimi volt, az új Kenneth Branagh-féle Poirot-filmsorozat harmadik felvonása a tavalyi Halál a Níluson és a 2017-es Gyilkosság az Orient expresszen után. A helyszín ezúttal Olaszország, és éppen mindenszentek napján történik a rejtélyes gyilkosság, így igazi őszi csemege ez a krimi műfaj kedvelőinek.

A Poirot-történettől csak egy hajszállal maradt le az ezen a héten bemutatott Feláldozh4tók, melyben ismét összeállt a kivénhedt akcióhősök csapata, hogy megmentse a világot. A negyedik filmben már a generációváltás is megtörténik, és Curtis “50 Cent” Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipio, Levy Tran, valamint Andy Garcia is csatlakozik a csapathoz. Még mindig sokan voltak kíváncsiak a Miután annyi minden történt című amerikai romantikus drámára is, mely így megtartotta múlt heti helyét a dobogó harmadik fokán. Nem kevesen ültek be a Bazi nagy görög lagzi 3., Az apáca 2. és A Védelmező 3. című folytatásfilmekre, és még mindig kitart az Oppenheimer és a Barbie iránti érdeklődés is:

Az Oppenheimer és Barbi csatájában a nyitóhétvégén Nolan atombombás filmje maradt alul, viszont mostanra több nézőt vonz a mozikba, mint a Barbie. Ezek közül nem egy lehet újranézés is. Jelenleg a Barbiet összesen 675 949 néző látta, az Oppenheimert 547 372. Lehetséges, hogy ezt a hátrányt nem fogja már ledolgozni Nolan filmje, de ki tudja, mi történhet még idén karácsonykor! Feltehetően sok filmet visszatesznek majd műsorra, hiszen több 2023-as premiert halasztottak már idén a hollywoodi író- és színészsztrájk miatt - ezért is nem láthatjuk idén például a Dűne folytatását. A jelenleg várható premierek alapján viszont így is lesz mit nézni.

Lassan érik az őszi filmtermés

Az ősszel sem fog unatkozni, akinek mozizni lenne kedve. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat a legnagyobb érdeklődésre számot tartó filmek közül. Múlt héten mutatták be a Feláldozh4tókat, melyre már eddig is sokan beültek és ugyancsak múlt héten került a mozikba az Aranyéveink című német vígjáték is, mely a nyugdíjaskori újrakezdésről szól. Ez a film egyelőre tizedannyi nézőt vonzott csak, mint a kiöregedett akcióhősök negyedik filmje, de később még fordulhat a kocka.

Szeptember 28-tól már játsszák a magyar mozik Az Alkotó című nagyszabású, akciódús sci-fi thrillert Gareth Edwards rendezésében (Godzilla, Zsivány Egyes), bár ennek fogadtatása eddig felemás. A francia romantikus drámák kedvelőinek örömére pedig a héten megérkezett A szerelem természete, melynek főszereplője szenvedélyesen beleszeret egy olyan férfiba, akitől hatalmas társadalmi szakadék választja el. Sophia és Sylvain együtt küzd azért, hogy a szerelme családja, baráti köre, környezete elfogadja a szerelmüket.

Október 5-én mutatják be a mozik Reisz Gábor új, Magyarázat mindenre című filmjét, mely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok-szekcióból a legjobb film díját hozta haza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Viszont premier előtti vetítéseket már most is tartanak! Szintén október 5-től játsszák a Fűrész X.-et, október 12-től pedig jön Az ördögűző: A hívő is. Ugyancsak októberben két nagyon eltérő kosztümös filmdráma is kerül a mozikba. Az egyik Johnny Depp visszatérő filmje, a Jeanne du Barry - A szerető, mely XVI. Lajos francia király szeretőjéről szól, a másik pedig Yorgos Lanthimos Szegény párák című erősen fikciós, science fiction elemekre építő groteszk drámája.

Október 19-től játsszák Martin Scorsese új filmjét, a Megfojtott virágokat, melynek főbb szerepeiben Robert De Niro, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone tűnnek fel. Ugyanekkor érkezik a magyar Cicaverzum című abszurd film, egy fekete kandúr és egy 30-as szingli románcáról.

Az ősz további részében is számos érdekes, izgalmas film érkezik majd, ráadásul rengeteg filmes eseményt rendeznek ebben az időszakban Budapesten és vidéken egyaránt. Az egyik legközelebbi országos filmfesztivál a Szemrevaló, mely október 5-e és 15-e között mutat be német nyelvterületről származó filmeket.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A Pénzcentrum idén is kíváncsi olvasói véleményére az óraátállítás kapcsán. Kérjük, hogy rövid kérdőívünk kitöltésével segítsd te is a munkánkat:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem