Shot of a young man watching a movie at the cinema

Új sikerfilmek tarolnak a magyar mozikban: erre váltanak legtöbben jegyet 2023 nyarán

2023. június 15. 13:02

Még mindig nem állítható, hogy a magyar mozik kiheverték volna az elmúlt idők válságait. Friss statisztikák szerint a tavalyi évben még mindig 29 százalékkal elmaradt a mozilátogatások száma a járványt megelőző ötéves időszak átlagától. Míg a színház- és múzeumlátogatások már elérik a 80-90 százalékot, a magyar mozik még mindig le vannak maradva. Pedig a mozitermek száma és a bemutatott új filmek száma is hozza a válságos időszak előtti átlagot, úgy tűnik, csak a nézők maradnak továbbra is távol.

A Központi Statisztikai Hivatal megjelentette a friss, 2022-es évre vonatkozó statisztikáit a magyar kultúra témaköréből. A könyvkiadási adatsorok után most a mozik helyzetét vizsgáljuk a friss számok tükrében. A nagy kérdés a tavalyi adatok kapcsán az volt, hogy ki tudtak-e lábalni a mozik az elmúlt évek válságaiból - a válasz az, hogy félig-meddig. A 2022-es adatok azt mutatják, hogy a mozik száma, nyitva lévő mozitermek, a vetítések száma már hozza a 2020-as évet megelőző időszak átlagát, azonban a nézőszám még mindig kevesebb. A színházba, múzeumba inkább visszatértek a látogatók, a mozik viszont továbbra is érzik a válságok hatásait. Egyrészt az energiaválság, általános infláció a mozikat is ugyanúgy sújtja, másrészt a lakosság által érzékelt rekordinfláció miatt beindult spórolás a mozikra is kihat.

A KSH korábban részletesen foglalkozott a pandémia hatásával a magyar mozikra. Adataikból kiderült, hogy 2020-ban kitört világjárvány okozta váratlan körülmények miatt a mozik több mint 10%-a nem tudott filmeket vetíteni, a működésüket szüneteltették vagy megszüntették, így összesen 161 mozi 401 moziteremmel maradt látogatható (a 182 mozi és 428 terem helyében). 2020 nyarán a márciusi kényszerleállást követően egyre több – köztük szabadtéri – mozi nyitott újra. Az összes mozi 12%-a, azaz 19 darab kert- és szabadtéri mozi volt, 16-tal több, mint 2014-ben. A vándormozikkal együtt 2020-ban az előadások vetítéséhez a helyszínt csaknem 30%-ban a nem hagyományos mozik termei biztosították. 2020-ban a - 8 vagy több teremmel rendelkező - ún. multiplexmozik adták teljes mozikapacitás 36%-át a férőhelyek tekintetében.

2019 előtt a mozikban évek óta növekvő tendencia volt megfigyelhető, viszont 2020-ban a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott intézkedések hatására a mozielőadások száma 257 ezerre, az egy évvel azelőttinek közel a felére csökkent. A hazai mozik a 2019. évinél 72%-kal kevesebb, 4,3 millió látogatót fogadtak.

Még mindig nem állt vissza a járvány előtti állapot

A mozilátogatásokat tekintve még a 2022-es év is elmaradt a járványt megelőző ötéves időszak (2015-2019) átlagától. Ráadásul nem is kevéssel, csaknem 30 százalékkal. Miközben ha megnézzük a színház- és mozilátogatások alakulását, akkor azt láthatjuk, hogy 80-90 százalékban már visszatértek a látogatók. Moziba ugyanúgy többen váltottak jegyet a színháznál és múzeumoknál, mint a korábbi jellemző volt, viszont 2022-ben a múzeumlátogatások szinte beérik a mozikat, a mozi/színház arányban pedig szintén jönnek fel a színházlátogatások.

Hiába ment végbe nagyjából a kilábalás a pandémiába, ismét van annyi vetítés, új film a mozikban, mint a precovid időszakban, a nézők elmaradnak. 2022-ben az energiaválság vágott alá a moziknak, ezért rövidített sok filmszínház a nyitvatartásán, átszervezték a műsornaptárakat. Ugyanakkor a rezsiválság és horrorinfláció a lakossági költések visszafogását hozta magával, az első költség pedig, amiből faragni lehetett a szabadidős kiadás. Hiába halmozta év végén a rekordokat az Avatar 2. része - tulajdonképpen a látogatások jelentős része már 2023-ban történt, és az egész éves még mindig némileg visszafogott mozizási kedvet nem tudta felülírni.

Ha megnézzük, a nyitva tartó mozik, mozitermek száma és az új filmek száma is hozza a 2015-től 2019-ig tartó ötéves időszak éves átlagát. Az előadások száma viszont némileg kevesebb volt, és a tízezer lakosra jutó látogatás is csak 72 százaléka volt a precovid időszakénak. Egy előadásra átlagosan 22 néző jutott, míg korábban 29,2 volt az átlagos látogatásszám:

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2022 moziban legtöbbet megtekintett filmje az Avatar - A víz útja lett, több mint félmillióan nézték meg abban az évben, pedig a bemutató december 15-én volt. A második helyet a Top Gun: Maverick szerezte meg, a harmadikat pedig a Minyonok: Gru színre lép. A TOP10-es listát filmfrachisezok legújabb filmjei és folytatásfilmek uralták. Kivétel a Beugró a Paradicsomba, egy romkom Julia Roberts és George Clooney főszereplésével, a játékadaptációs Uncharted és romantikus kalandvígjáték, Az elveszett város Sandra Bullockkal és Channing Tatummal:

A Pénzcentrum korábban megkérdezte Buda Andreát, a Cinema City Magyarország PR- és marketingigazgatóját a mozilánc tapasztalatairól: visszatért-e a mozizási kedv. A szakértő szerint az, hogy a magyarok ismét egyre szívesebben járnak moziba, nem csak annak köszönhető, hogy már nincsenek korlátozások, vagy akkora járványveszély. A filmipar ugyanúgy kezd magára találni, sokkal több az új film, a nagyobb bemutató, bátrabban küldik mozikba a filmjeiket a stúdiók, amiket a járvány kezdetén inkább streamingen mutattak volna be - mondta el.

A filmválaszték, ami a leglényegesebb. Ha van olyan film a mozikban, ami az embereket igazán érdekli, akkor arra el fognak menni. A stúdiók letesztelték, és világosan látszik, hogy sokkal nagyobb bevételt hoznak a filmek úgy, ha előbb a moziban vetítik, majd csak hetekkel utána (ma ez az időszak 90 napról átlagosan 45 napra csökkent) kerülnek fel a streaming platformjukra. De fontos, hogy a néző tudjon az adott filmről. Ha például egy nagyobb marketing kampány, vagy az Oscar-díj ráirányítja a figyelmet egy filmre, esetleg egy sikeres franchise következő része érkezik a mozikba, vagy ha nagy sajtóvisszhangot kapott akár nemzetközi szinten, sokan moziban, sőt minél hamarabb akarják majd látni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta el Buda Andrea, aki szerint a mozizási kedv visszaépülésében rengeteget számít, hogy már sokkal több film jön a mozikba, mint a pandémia évei alatt. A járványt megelőzően az átlag a 4-7 premier volt hetente, a lezárásokat követő újraindulást követően 1-2 új film jelent meg hetente. Mostanra azonban ismét átlagosan 4-5 körül van a premierfilmek száma heti szinten. A megnövekedett filmkínálattal pedig szélesebb rétegeket is tudnak elérni a mozik, hiszen van miből válogatni.

Miből lehet válogatni a nyáron?

Június 15-én, vagyis ma került a mozikba a Pixar új animációs filmje, az Elemi - mely a trailer alapján leginkább az Agymanókra hajazhat -, illetve a DC-univerzum legújabb filmje a Flash - A Villám. Ebben elvileg feltűnik Michael Keaton is, mint idős Batman.

Június 22-én mutatják be a magyar Látom, amit látsz című filmet, Vilmányi Benettel a főszerepben. Június 29-én érkezik a vásznakra az Indiana Jones legújabb epizódja, illetve a Sisu - egy Lappföldön játszódó háborús akciófilm gonosz náci katonákkal, kinccsel.

Július 13-án mutatják be a Mission: Impossible sorozat hetedik részét, mely a Leszámolás alcímet kapta, és a filmsorozaton belüli filmsorozat első darabját képezi. Július 20-án érkezik Nolan legújabb nagyszabású filmje, az Oppenheimer, csupa sztárral a szereplőgárdában, illetve aznap még Greta Gerwig Barbie című filmje is Margot Robbieval és Ryan Goslinggal.

Augusztus 3-án mutatják be a Meg 2-t, melyben újra lecsap az óriáscápa. Augusztus 10-én pedig Neill Blomkamp Gran Turismóját mutatják be, ami arról szól, hogy válhat-e profi gamerből profi autóversenyző, amikor az élete furcsa fordulatot vesz. Augusztusban még egy DC-hős önálló filmje érkezik a mozikba, a kevésbé ismert Kék Bogár. Az eddig felsoroltak pedig csak a legnagyobb érdeklődésre számot tartó filmek lesznek, még számos új bemutató, illetve filmfesztiválos vetítés várja látogatókat.

Jelenleg pedig a Transformers: A fenevadak kora, a Pókember - A pókverzumon át és a Halálos iramban 10. vonzza a moziba a legtöbb nézőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem