2021. március 4. csütörtök Kázmér

Tényleg ez a legnagyobb gáz a panellakásokkal?


Környezetbarát, olcsó és áramkimaradás alatt is működik - ezek a távfűtés jellemzői, a magyarok fele viszont nem ismeri az elterjedt fűtési forma előnyeit. A csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó Alpiq Csepeli Vállalatcsoport felmérése szerint számos tévhit kering még a köztudatban. A fűtésszezon kezdete a nyakunkon, érdekes azonban, hogy a magyarok fele nincs tisztában a gáz és az egyéb fűtési lehetőségek költségeivel.


A panelnek számos előnye és hátránya van, a felmérés szerint a magyarok legfőbb hátrányként a távfűtés költségeit róják fel a lakótelepi lakások esetén, csupán negyedük van tisztában azzal, hogy ez a legolcsóbb fűtési formák egyike.

Amit sokan figyelmen kívül hagynak a költségek összehasonlításakor, hogy a távfűtés esetében nem kell megvennünk az egyedi cirkót vagy a kazánt, nem kell karbantartásra vagy komoly hiba esetén a cserére költeni, de nincs szükség például a kémény ellenőrzésére és javítására sem. Ezek közvetve mind a fűtésköltség részeit jelentik

- mondta el Kovács Attila, az Alpiq munkatársa.

A panellakók viszont leginkább a rossz hőszigetelésre és a zajokra panaszkodnak. A lakótelepeken élők válaszaiból kiderül, hogy a felújított panel vonzó lakóhely, de a családi házban élők fele is szívesen lakna újszerű lakótelepi lakásokban.

Napokig nincs meleg víz a távfűtött lakásokban a nyári karbantartás alatt - gondolja a válaszadók fele. Az igazság azonban az, hogy szemben a régebbi gyakorlattal, ma már egyáltalán nem szünetel a vízszolgáltatás az éves ellenőrzések alatt. Előnye még a távfűtésnek - ezzel a panellakók 71 százaléka tisztában is van -, hogy ha nincs áram a lakásban, attól még működik a fűtés, ellentétben a központi gázfűtéssel és a gázcirkókkal, ahol az indításkor szükséges az elektromos szikra.

Dániában a távfűtés a lakások több mint 50 százalékában elérhető, Magyarországon ez 16 százalék. Az Alpiq Csepeli Erőműve jelenleg 19 ezer lakásban biztosítja a távfűtést Budapesten, reményeink szerint ez a szám a jövőben még nőhet

- mondta el Kovács Attila.

A megkérdezettek csupán 45 százaléka tudja azonban, hogy a távfűtés a leginkább környezetbarát fűtési rendszer. "Nem elhanyagolandó tény, hogy a távfűtéses környezetben, a lakótelepek lakásaiból nem kerül e levegőbe szén-dioxid, szén-monoxid és nitrogén-oxid. Ráadásul a mi esetünkben a hő mint az áramtermelés mellékterméke jut el az erőműből a lakásokba, tehát előállításakor nem keletkeznek más anyagok." - tette hozzá a szakember.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?