2018. június 20. szerda Rafael

Óriásit szakítanál a lakáseladáson? Ehhez ne nyúlj semmiképp!


Rengeteg szó esik mostanában az ingatlanárakról, azonban ha megnézzük a nagyobb ingatlanos oldalakat, akkor jól látni, hogy a négyzetméterárak még ugyanazon a kerületen belül is jelentősen szórnak. Az ingatlanok állapota sokat nyomhat a latban az értékesítési ár megálapításakor, ám az egyáltalán nem egyértelmű, hogy értékesítés előtt megéri-e felújítani a lehasználódott ingatlanunkat.

Sokszor lehet az ingatlanokkal kapcsolatban azt hallanni, hogy az ár megállapításakor csak az elhelyezkedés számít. Ahogy tegnap az OTP Lakóingatlan Értéktérkép kutatása alapján megírtuk, Budapesten az V. kerület messze vezeti az árrangsort 714 ezer forintos négyzetméterárral. Ehhez képest a második legdrágább I. kerület átlagára még éppen nem éri el négyzemtéterenként a 600 ezer forintot, a félmilliós szint fölé pedig még a II., XII. és VI. kerületek jutottak. 

A hagyományosan legdrágább 1014-es irányítószám-körzetben (Budai Vár) pedig tavaly hajszállal átlépte a milliós szintet az átlagos négyzetméterár. Az országos lakóingatlan átlagár tavaly 290 ezer Ft/m2 (a főváros nélkül 192 ezer Ft/m2) volt. Budapesten 423 ezer Ft/m2 jelenti az átlagot.

Mindemellett, amennyiben a nagyobb ingatlanhirdetési oldalakon szétnézünk, akkor egy szépen felújított, költözhető állapotban lévő lakást jellemzően drágábban hirdetnek, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, de felújítandó ingatlant. Felmerül tehát a kérdés, hogy a haszonmaximalizáció érdekében, amennyiben el akarjuk adni lelakott ingatlanunkat, megéri-e felújítani a lakásunkat és csak utána túladni rajta.

Ahogy a Portfolio Ingatlan is foglalkozott vele, a ZILLOWSZTORIK című könyv egyik fejezete éppen azt boncolgatja, hogy mennyire éri meg felújítási munkákat végezni egy lakás eladása előtt. Ebből kiderül, hogy 

jelentős különbség lehet az elvégzett munkálatok esetében az adott lakás értéknövekedésében.

A könyvben leírt kutatás szerint például 

  • leginkább a fürdőt lehet érdemes felújítani, de 
  • még a nappali rendbetételével sem járunk rosszul, mindemellett például 
  • a konyhabútor cseréje kevesebbet hozhat annál, mint amennyit befektettünk, ez tehát nem ajánlott.

A ZILLOWSZTORIK-hoz mellékleteként megjelent 2017-es Lakáspiaci Mozaik már a magyar adatokon igyekezett képet adni arról, hogy mennyivel érhetnek többet a felújított lakások a felújítandóaknál. Ebből kiderül, hogy 

Magyarországon a jó állapotú és felújítandó lakások között 25-50 százalékos lehet az árkülönbség, Budapesten a panellakások esetében 28, míg téglalakások esetében 26 százalékos ez az értékdifferencia,

vagyis ennyivel érnek többet a felújított ingatlanok a felújítandóaknál. Mielőtt viszont már rohannál is valamelyik barkácsáruházba és belevágnál a felújításba, alaposan járd körül a felmerülő költségeket, a felújítással járó kellemetlenségeket, illetve térképezd fel azt is, hogy a munkálatok elvégzése mennyit is emelhet a lakásod értékén.

A témával kapcsolatban a Daily Mail is megszólaltatott egy ingatlanost, aki elmondta, hogy 

néha egy új konyha még el is ijesztheti a vevőket. Az, aki árulja a házát, egy csomó pénzt és fáradtságot ölhetett bele a konyha felújításába, de a vásárlónak meg mi van, ha nem tetszik az eredmény, ugyanakkor nincs szíve kidobni és újat venni. Inkább vehet ilyen esetben egy házat régi konyhával, ahol semmilyen rossz érzést nem okoz neki kicserélni a konyhabútort

- világított meg egy esetlegesen felmerülő helyzetet a lapnak Jason Indranie, brit ingatlanos.

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 23 460 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől az UniCredit ajánlata sem, amelynél 23 717 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a K&H Bank, valamint az ERSTE Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk