2020. február 28. péntek Elemér

Ismét bajba került Damu Roland: saját sógornője perli, pénzt követel tőle


Damu Rolandot gyermekét nevelő sógornője perelte be, ugyanis állítása szerint a színész évek óta nem fizet gyerektartást. A tartásdíról elmondható, hogy minden gyermektartási per más és más, de általában a fizetendő összeget a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. Ez esetben havi 40 ezer forintról van szó.

A négyéves kislány nevelőjánek Damu Roland sógornőjét nevezte ki a gyámhatóság, mivel sem őt, sem pedig a gyermek édesanyját nem találták alkalmasnak. A színész állítólag azonban már anyagilag sem támogatja a gyermeket, már 900 ezer forinttal tartozik, sőt, egy ideje már nem is látogatja Maját - írja a Life.hu.

A nő, aki rokkantnyugdíjas, végső elkeseredésében feljelentett Damu Rolandot. A nevelőanya szerint a színész jól él, és egy pubban dolgozik, új barátnőjével nyaralni is voltak tavaly. 

Mindent egy lapra

Damu Roland mindent egy lapra tett fel: "Én és Én" című önálló estjét januárban még öt alkalommal lehetett látni színpadon, ám a belépés ingyenes volt, a színész csak adományokat fogad el. Ezzel persze nem értett egyet a darab rendezője, Tóth Ádám, így a kettejük közötti együttműködés megszűnt, a Budapesti Showszínház nem támogatja tovább Damu önálló estjét.

Ezért találta ki, hogy bárki megrendelheti 65 perces önálló estjét, esküvőre, céges rendezvényre, születésnapra, de még iskolákba is szívesen ellátogat énekelni, gitározni, szavalni. Egy hatvanöt perces műsor 150 ezer forintba kerül, plusz áfa. Utolsó lehetőségként kezeli Damu Roland, hogy önálló színházi estje lett - számolt be korábban a Pénzcentrum. A korábbi sorozatsztár szerint mindent egy lapra tett fel azért, hogy színészként újra érvényesülni tudjon.

Mitől függ a tartásdíj összege?

Mindenekelőtt fontos szem előtt tartanunk, hogy minden gyermektartási per más és más, a bíróknak pedig mindig több szempontot kell figyelembe venniük, amikor döntést hoznak. Ide tarozik többek között:

  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • mindkét szülő jövedelmi viszonya és vagyoni helyzete,
  • a szülők háztartásában élő más eltartott személyek,
  • a gyermekek saját jövedelme,
  • és a szülőnek jutatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátások.

A gyermekek indokolt szükségletei közé tartozik: a megélhetéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a neveléshez és a taníttatáshoz szükséges rendszeres kiadások. Az ezekkel kapcsolatos rendkívüli kiadások arányos részét pedig akkor is ki kell fizetni, ha azt nem fedezi a havi tartásdíj összege.

A tartásdíj összegét egyébként gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. 

A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét (azonban) nem haladhatja meg

- mondta el korábban, a Pénzcentrum megkeresésére a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya.

Jól jöhet a segítség

Egyáltalán nem egyedi eset ma Magyarországon az, ami Emilioékkal is történt. Hazánkban évente ugyanis több ezer bírósági esetet jegyeznek fel a tartásdíj elmaradása, vagy rendszertelen utalása miatt. Egy válás következtében pedig egy fizetés kiesik a családi kasszából, sőt a jogi procedúra is hosszú ideig elhúzódhat, és addig a gyermeket nevelő szülőnek nem jár semmilyen anyagi támogatás a másik féltől.

Kevesen tudják azonban, de létezik állami tartásdíj.

Ez úgy működik, hogy a gyermektartásdíj megelőlegezését kérni lehet az államtól, de ennek is sok feltétele van:

  • a bíróság a tartásdíjat jogerős határozatban már megállapította,
  • a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen (pl. munkanélküliség),
  • a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a kétszeresét (ez jelenleg 57 ezer forint).

Az állami gyerektartás legfeljebb három évig tart, tehát átmenetileg segít a családokon.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.01-04.05
Országos

Lidl

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.27-03.04
Országos

Spar

02.27-03.04
Országos

Auchan

02.27-03.04
Országos

Aldi

02.27-03.04
Országos

Tesco

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk