2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Így fűtik lakásaikat a szlovákok: lenne mit tanulni tőlük?!

  • Napi.hu
  • 2017. szeptember 11. hétfő 08:31

A fűtési szezon közeledtével Szlovákiában megvizsgálták, melyik módszerrel úszhatják meg a háztartások a legolcsóbban lakásuk melegen tartását. Az indulók: szén, fa, fapellet, gáz és elektromos áram.

A pár évtizeddel ezelőtt még dominánsnak számító széntüzelés lassan, de biztosan kiszorul a piacról - írja a fűtési lehetőségekről szóló cikkében az Új Szó. Mindent egybevetve ugyan még olcsóbb a gáznál, de hátrányok sokaságával találkoznak azok, akik a szenet használják. Száraz tároló kell és a szénfűtést tanulni kell, különben csak tüzelés, csípős füst és korom lesz belőle, meleg nem.

Az árverseny győztese a fatüzelés - nyilatkozta Radovan Illith energiaipari szakértő, aki kollégáival egy teljesen új és egy felújított, hőszigetelt családi házak esetében is megvizsgálta, melyik a leggazdaságosabb fűtési mód. Mindkét ház esetében a fafűtés jött ki győztesen.

Van, aki a kazánt, míg más a kályhát részesíti előnyben, de akárcsak a szénnél, itt is figyelni kell a részletekre. Ha elszúrjuk a begyújtást vagy odafigyelés nélkül dobjuk rá a fát, akkor komoly pazarlásra kell felkészülnünk. Gyakori hiba, hogy nem ég el tökéletesen a fa, és légszennyezés formájában kiszáll a kéményen, vagy bűzös és mérgező kátránnyal piszkolja be a kályhát és a kéményt.

Arany középút

A fa mellett terjed a fapelletek használata. Ebben fűrészport vagy faforgácsot préselnek pellet formába, ami a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű, ezért jobban muzsikál a fánál az automatizált házi tüzelőrendszerekben. A pellettel fűtők kiadásai azonban csaknem a felével nagyobbak a fával fűtőkénél.

Hasonló a helyzet az árammal: drága. Így aztán marad az arany középút, a gáz. Ezt leginkább akkor érdemes alkalmazni, ha könnyen rá lehet csatlakozni a vezetékes földgázra. A fatüzelésnél csak 18-25 százalékkal drágább. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy Szlovákiában továbbra is a földgáz a legnépszerűbb fűtési módszer. Míg 2015-ben a háztartások 55 százaléka fűtött gázzal, tavaly az arányuk már majdnem elérte az 58 százalékot.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos