2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hulladéktengerben úsznak a magyar utcák: óriási a káosz


"Idén még nem szállították el a zöldhulladékot" - mondta a Pénzcentrumnak egy 22. kerületben élő nő. A háza előtt két, FKF-es logóval ellátott, 100 literes kerti zöldhulladékos zsák bűzölgött, körülöttük barnás lé. Az eset nem egyedi, néhány házzal odébb ugyanez a látvány fogadott bennünket kedden este. Kerestük az ügyben az FKF-et és érdekes módon az e-mailünk elküldése után két nappal (amiben konkrét helyszíneket is megemlítettünk), hirtelen eltűntek a bűzölgő zöldhulladékkal teli zsákok az utcáról.

Idén még nem szállították el a zöldhulladékot

- mondta kedden este egy 22. kerületben élő nő. A háza előtt két, FKF-es logóval ellátott, 100 literes kerti zöldhulladékos zsák bűzölgött, körülöttük barnás lé csordogált. Messziről érezni lehetett a szagot. A lakók viszont tehetetlenek.

A szomszéd is többször telefonált már, ám hiába, nem történik semmi. Én már hozzá se merek ezekhez a zsákokhoz nyúlni, olyan régóta kint vannak, félek, hogy szétmállanának

 - mondta.

Az utóbbi időben inkább beleteszem a sima szemetesbe a zöld hulladékot is. Tudom, hogy nem szabad és nem is vagyok rá büszke, de muszáj valahogy megoldani, és azt legalább hetente egyszer elszállítják

 - jegyzezte meg, hozzátéve, nem érti, innen miért nem szállítják el a kerti hulladékot, mert a szomszédos utcákban nincs ilyen probléma.

Ráadásul jól látható helyen van, az előírásoknak megfelelően összekészítve

- mondta szomorúan.


Néhány házzal odább újabb zöld hulladék a Templom utcában

Néhány méterrel odébb egy másik kupac bűzölgött, látszott, hogy ez a hulladék nem egy hete állt kint. A zsákban már barnás volt a massza, ahogy az előző ház előtt, itt is barnás folyadék szivárgott az utcára. Az eset pedig nem egyedi.

A közösségi oldalon többen jelezték, hogy hetek, sőt, hónapok óta gondot jelent, hogy az FKF nem szállítja el a zöldhulladékot, hiába gyűjtik azt a bruttó 235 forintos áron beszerezhető, biológialaig lebomló 100 literes zsákokba. Pedig az FKF honlapja szerint a gyűjtőzsákok ára tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét is.

A Templom utcával párhuzamos utcában lakók közül többen is arról számoltak be, hogy előfordult, hogy 2-3 hétig nem vitték el a szabályosan kitett zöldhulladékot.

Lehet, hogy volt egy hónap is!

 - mondta az egyik lakó, hozzátéve, hogy most viszont nincs okuk panaszra, mert múlt pénteken annak rendje és módja szerint eltűntek a kikészített zsákok.

Az FKF honlapján bárki megnézheti, hogy a különböző kerületekben mikor szállítják el a kerti hulladékokat és milyen módon kell azokat kitenni. A kiírás szerint 

a kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtése 2018. március 5-től november 30-ig tart.

A 22. kerületben például elvileg péntekenként viszik el a hulladékot. Kerestük az ügyben az FKF-et, érdekes módon két nappal azután, hogy e-mailen keresztül elküldtük kérdéseinket (amelyben utcaneveket is említettünk), az említett utcákról eltűntek a zöldhulladékos zsákok. Azt viszont nem tudni, hogy célzottan szállították el azokat, vagy eltűnésük összefügg azzal, hogy ezeken a helyeken épp most volt lomtalanítás (és ma reggel végezték a tegnap este kihelyezett lomok elszállítását).

Az FKF megkeresésünkre közölte, az általunk jelzett terültetet ellenőrizték, és elismerték, hogy a Templom utcát például valóban kihagyja esetenként a begyűjtést végző járat, "de ez az utca kialakítása miatt (szűk, egyirányú utca, utcában parkoló gépjármű esetén nem férünk el) fordulhat elő" - írták. Arra, hogy a kerület más részeiben miért csúszik olykor a zöldhulladék elszállítása, nem kaptunk választ, ahogy arra sem, mit tehetnek azok a lakók, akiktől hetek vagy akár hónapok óta nem vitték el a szabályosan kihelyezett zöldhulladékot.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó