2020. július 2. csütörtök Ottó

Gondoltad volna? Ennyit spórolhatsz, ha csak egyszer fürdesz hetente


Míg száz évvel ezelőtt hetente fürödtek az emberek, addig ma a mindennapos rutin része. Vannak azonban, akik szerint felesleges minden nap tisztálkodni, bőven elég heti rendszerességgel. A Pénzcentrum most megnézte, mennyit spórolhatunk, ha hetente csak egyszer fürdünk.


A fürdéssel kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon milyen gyakorisággal szükséges valójában tisztálkodni. Vannak, akik szerint minden nap, míg mások azt állítják, hetente egyszer is elég. Dr. Török Mária bőrgyógyász szerint több tényezőtől is függ, kinek mennyi fürdés az ajánlott.

Az évszak, az életmód, a munkakörülmények és a bőrtípus is meghatározza a szükséges tisztálkodás mennyiségét. Ugyanakkor ha valaki kevesebbszer is fürdik hetente, a hajlatok, és az intim részek napi tisztítása akkor is ajánlott

- mondta el a szakember megkeresésünkre.

A Pénzcentrum most utánajárt, mennyit lehetne spórolni a fürdésen, ha hetente csupán egyszer állunk a zuhany alá.

Mennyibe kerül a mindennapi fürdés?

Általánosságban egy 10 perces zuhanyzás alatt körülbelül 60 - 75 liter vizet használunk el. De a vízsugár erősségétől és a zuhanyzás időtartamától függően ez akár ennek háromszorosa is lehet. Ha pedig megtöltjük a kádat, és fürdünk, akkor közel 80 - 100 litert használunk el egy alkalommal, fejenként. Ez azt jelenti, hogy egy négyfős család esetében, ha fejenként 100 liter vízhasználattal számolunk fürdésenként:

  • naponta 400 liter vizet, 
  • hetente 2 800 litert,
  • havonta 12 000 litert,
  • és évente közel 146 000 litert használnak el.

A mennyiségek után megnéztük, pénzben mit is jelent mindez. A KSH statisztikái szerint a vízszolgáltatásért 2015-ben átlagban 296 forintot kellett fizetni köbméterenként. Hetente tehát a fenti mennyiségekkel számolva csak a fürdésért 828 forint körül kell fizetni. Ez havonta 3312 forint, évente pedig 39 744 forint.

Ehhez érdemes hozzászámítani a csatornadíjat is, ami tavaly 363 forint volt köbméterenként. Így a négyfős család példájánál maradva hetente 1016 forintot, havonta 4065 forintot, évente pedig 48 787 forintot kell fizetni a csatornadíjért.

Ha a vízdíjat és a csatornadíjat összeadjuk, havonta már 7377 forintra jövünk ki, ami éves szinten 88 524 forint.

Ebben az árban a többi vízhasználat, mint például a kézmosás vagy a mosogatás nincs is benne, csak a fürdés. Pedig egy átlagos kézmosás alkalmával körülbelül 5 liter, egy mosással 50 liter, a WC öblítéssel 9 liter, a mosogatással és a takarítással pedig 10 liter vizet használunk el, ami szintén rengeteg pénzt felemészt.

Mennyit spórolnánk, ha csak hetente egyszer fürdenénk?

A négyfős család példájánál maradva, ha hetente egyszer fürdenének, akkor 400 liter vizet használnának egy héten. Így a fürdésért számított havi vízdíj 473 forint, a csatornadíj pedig 580 forint lenne, ami együtt 1053 forint. Évente a vízdíjért 5676 forintot, a csatornadíjért 6960 forintot, összesen pedig 12 636 forintot fizetnének.

Ezzel havi szinten 6324 forintot, éves szinten pedig 75 888 forintot spórolnánk meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk