2018. augusztus 20. hétfő István

Bejött a sötét jóslat? Emiatt van ilyen izzasztó meleg


Alig lehet kimenni az utcára, olyan meleg van Magyarországon. Az ország középső és nyugati részein másodfokú, keleti és délnyugati részein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Vannak, akiket nem lep meg a jelenlegi helyzet, ők azok a tudósok, akik már régen megjósolták, hogy ha nem teszünk valamit a klímaváltozással, akkor ez lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés. Azt írták: a napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti.

A maximumok hétfőn és a hét további részében is jellemzően 29-34 fok között alakulnak.

A meteorológiai szolgálat a Facebookon felhívta a figyelmet, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és most sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Azt írták: a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap.

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten valóban rendkívüli, sőt szó szerint elviselhetetlen hőség várható ezen a hétvégén. Az európai ECMWF modell 43-45 fokot jelez előre vasárnapra. Még ez is rendkívülinek számít, spanyol/portugál viszonylatban is. 

Az amerikai GFS modell szerint Portugáliában 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ilyet - jegyezték meg - előrejelzőik még nem láttak Európában.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő. A Washington Post cikke szerint szinte egész Európában rekordszinten tanyázik a hőmérséklet, 1976 óta nem láttak ennél hosszabb hőhullámot. Az elmúlt napokban még Skandinávia egyes részein is rendkívül meleg volt, és az időjárási szélsőségek alól nem képezett kivételt sem teljes Hollandia, sem London, sem pedig Párizs.

A konkrét időjárási események klímaváltozáshoz való kapcsolódását megmagyarázó World Weather Attribution hálózathoz tartozó tudósok szerint a hőhullám természete megfelel a korábban felállított modelleknek, de vannak még megválaszolatlan kérdések is.

Egy ilyen vagy ennél súlyosabb hőhullám kétszer nagyobb eséllyel alakul ki ma [ahhoz képest], mintha az emberi tevékenység nem változtatta volna meg a klímát

- olvasható legfrissebb jelentésükben. Ha ez már önmagában nem elég ijesztő, akkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha még egy fokot emelkedik a Föld átlaghőmérséklete (az ipari forradalom előtti időkhöz képest már emelkedett egyet), akkor 

a mostanihoz hasonló hőhullámok a jelenleginél ötször gyakrabban alakulhatnak majd ki

- nyilatkozta Michael Bryne, a brit Imperial College klímakutatója a Newsweek-nek. Nem csoda, hogy sokan nem szeretnek a klímaváltozás problémájával foglalkozni, hisz igen lehangoló téma.

Gyorsan közelítünk azon időszakhoz, amikor ezek az extrém hőhullámok normálisnak fognak számítani. A kérdés az, hogy miképpen tudunk majd hozzászokni a változásokhoz és [hogyan fogjuk tudni] csillapítani [azok hatásait]

- mondta el a szakértő az amerikai hetilapnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 34 571 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank 35 018 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, és az ERSTE Bank konstrukcióját is. Az OTP Bank ügyfelei viszont jobb, ha résen vannak, náluk ugyanis 19,55%-os THM fut, ami 45 604 forintos törlesztőt jelent. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS