20 °C Budapest
An abandoned railway track overgrown in a dense forest in Germanys black forest.

Százezres bírságot is kaphatnak ezek a magyarok: rengetegen nem tudnak erről, pedig jó lenne

2024. március 25. 08:15

Mi az, amit kiránduláskor mindenképp szem előtt kell tartanunk, és hogyan kerülhetjük el a természetkárosítást? Erre válaszolt a szakértő a Hellovidéknek.

Tavasszal rengetegen indulnak túrázni, viszont sokszor még mindig nem figyelünk oda a természet és a környezetünk védelmére. Talán ma már kevesebben szemetelnek, viszont a természetkárosítás nem csak ebben merül ki.

A Hellovidék most szakértő segítségével gyűjtötte össze, milyen bírságra számíthat, aki ezt mégis megteszi, aki nem vigyáz a természeti értékekre. Takács Ferenc, a HOTE Hosszúhetényi Turista Egyesület elnöke azt mondta: a kirándulás tervezésekor először azt érdemes megnézni, érintetnénk-e olyan területet, mely kiemelt természetvédelmi területnek számít.

Akár online, akár papír alapú térképen megnézem előre, hogy merre fognak vezetni a turistautak, érintek-e olyan területet, amire külön szabályok vonatkoznak. Mert a természetvédelmi törvény szerint egy tájvédelmi körzetben bárhol a turistautak mentén túrázhatunk, illetve le is térhetünk ezekről, viszont fokozottan védett természetvédelmi területeken, amiket táblák jeleznek, rá is van írva, hogy belépés csak engedéllyel, az nem arra vonatkozik, hogy nem léphetünk be, hanem hogy szigorúan csak a kijelölt turistaútvonalon közlekedhetünk. Mert azon a bioszférarészen annyira dús és gazdag az élővilág, hogy ha letérünk a kijelölt útról, akkor védett növényeket taposhatunk össze, kárt okozhatunk, vagy megzavarhatunk ott élő madarakat. Ezzel kárt okozhatunk annak az egyednek a szaporodásában is

- fogalmazott az elnök. Azt is hozzátette: ha valamit viszünk magunkkal kirándulni, akkor azt vigyük is ki onnan, és ne "felejtsük" az erdőben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A következő fontos szabály, hogy bármit beviszünk magunkkal a természetbe, azt hozzuk is ki. Mire gondolok? PET palack, dobozos üdítők, borosüveg stb. Miután a tartalmát elfogyasztottuk, visszatesszük a hátizsákunkba, és kihozzuk a területről. Nagyon sok esetben az erdőgazdálkodás már hál istennek nem rak ki kukákat, de ha mégis találunk kukát, azt javasoljuk, hogy ne rakjuk bele a hulladékot. Ennek két oka van. Igaz, hogy könnyebb lesz a hátizsákunk, de a vadak nagy valószínűséggel ki fogják szedni onnan, szétszórják, így nem lesz olyan esztétikus a környezet. Illetve ha elfogyasztják, az nem tesz nekik jót. Vannak olyan déligyümölcsök, amelyeknek a héját sem szabad eldobni, ilyen a narancs, a banán, amelyek vegyszerekkel vannak kezelve. Ezeket is tegyük bele egy kis nejlonzacskóba, és vigyük magunkkal. Az almacsutkát vagy az itt honos növények maradványait esetleg el lehet dobni, de ezeket sem ajánlott

- mondta még Takács Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem