21 °C Budapest
Pofátlanság, amit a látássérült magyarokkal művelnek: méregdrága az életük, semmire sem elég az ellátás

Pofátlanság, amit a látássérült magyarokkal művelnek: méregdrága az életük, semmire sem elég az ellátás

2024. március 13. 16:04

Magyarországon nagyjából 80 ezer látássérült ember él, egy jó részük teljes vakságban. Az ő életük nem csak a mindennapi, másoknak egyszerű tevékenységekkel való megküzdés miatt nehéz, hanem lényegesen költségesebb is. A számukra készült egyszerű használati eszközök olykor tízszer annyiba kerülnek, mint a hagyományosak. Hogy mennyi pénzből kell megélniük, illetve milyen állami támogatásokra számíthatnak, annak járt utána ezen a héten a CashTag, a Pénzcentrum vlogja. 

Ha Magyarországon vak vagy, nem árt, ha van egy vaskos bakszámlád mellé, de ez a legtöbbjükről nem mondható el. Akinek nincs munkahelye, nem tud dolgozni, vagy idős, annak hihetetlenül kevés pénzből, nagyjából 100 ezer forintból kell megélnie.

Hazánkban nagyjából 80 ezer látássérült ember él, nekik körülbelül 10%-át teszik ki a teljesen vakok aránya, többségük rendelkezik valamilyen mértékű funkcionális látással. Az ő életük nem csak nehezebb és bonyolultabb, de drágább is. Hogy pontosan miért és mennyivel, annak járt utána a CashTag, a Pénzcentrum vlogjának legfrissebb része.

Egy látássérült embernek az önálló élethez segédeszközökre vagy segítségre van szüksége, rengeteg olyan típusú drága eszközre, melyekre egy ép látásúnak nincs. Gondoljunk csak az olyan egyszerű tevékenységekre, mint a főzés, amihez ki szeretnénk mérni az alapanyagokat. Egy egyszerű konyhai mérleg bolti ára, 5-6 ezer forint körül van, ám egy beszélő mérleg, mely a látássérült emberek számára elengedhetetlen a konyhában, annak az ára 50-60 ezer forint. Az összes beszélő eszköz, a lázmérő vagy a vérnyomásmérő is sokszorosába kerül a látó embereknek készültekhez képest.

Sőt, az olyan alapvető eszközök is, mint a fehér bot, jelenleg 22 ezer forintba kerül, és tudni kell, hogy legalább évente újat kell beszerezni, hiszen masszívak ugyan, de hamar tönkre mennek.  Receptre nem lehet őket felírni, ellenben igényelhető támogatás a megvásárlásukhoz 75 százalékban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől.

Támogatások

Akinél gyermek-, vagy nagyon fiatal korban történik a látásvesztés, akkor fogyatékossági támogatásban mi is részesülhetünk. Korábban volt a vakok személyi járadéka, de az megszűnt, ma már csak nagyon kevesen kapják. A rokkantsági ellátás munkaviszonyhoz kötött, akkor kapható, ha a sérült személynek volt már ezer napnyi folyamatos munkaviszonya – ennek összege függ a jövedelemtől, valamint attól, hogy az illető a komplex minősítésben melyik kategóriába sorolják be a látássérültet A-tól E-ig.

 - mondta el a CashTagnek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szolgáltatásvezetője, Dr. Nagyné Berke Mónika, majd hozzátette:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fogyatékossági ellátásnak két összege van: az alacsonyabb összeg 30 ezer forint, a magasabb pedig 40 ezer forint felett van kicsivel.

Emellett ma még nagyon ritka, hogy egy gyengénlátót vagy vakot napi 8 órában foglalkoztatnak, annak ellenére, hogy munka, elvégzendő feladat akad bőven, de ma még leginkább 6 órában dolgozhatnak csak.

Szemléletformálás

A szervezet nem titkolt célja a szemléletformálás, ennek érdekében iskolákba, munkahelyekre, közösségi rendezvényekre is járnak különböző programokkal, hogy meg tudják szólítani a társadalmat, azon belül is a munkáltatókat, és be tudják mutatni, hogy egy gyengénlátó vagy vak ember speciális beszélő programok segítségével ugyanolyan hatékonyan tudja használni akár a Word-öt, akár az Excelt, és ugyanolyan hatékony munkaerő tud lenni, mint a látók.

"Fontos lenne, hogy társadalmi szinten nyissunk egymás felé: ha jobban megismerjük egymást épek és gyengénlátók, onnantól lehetne komoly változásokat elérni globálisan. Amíg elmegyünk egymás mellett, és nem tudunk, csak gondolunk egymásról valamit, ami adott esetben távol áll az igazságtól, addig van még min dolgozni bőven" – hívta fel a figyelmet a CashTagnek nyilatkozó Helle Maximilian, látássérült hangoskönyv-szerkesztő és zenész.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm