20 °C Budapest
A middle aged couple are shopping in a furniture store for items for their new home. they are both browsing the living room items and look thoughtful.

Ezt nehéz kimagyarázni: jóval olcsóbbak a magyarok kedvencei a horvát, román Ikeában

2024. január 12. 16:02

Újra és újra felkapja az internet népe, hogy bizonyos termékek jóval olcsóbbak egyes külföldi IKEA áruházakban, mint Magyarországon. Ez pedig nem egyszer nagy port is kavart, holott a fenti állítás nem feltétlenül igaz. A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogy 5, hazánkban is népszerű termék mennyibe is kerül 5. általunk kiválasztott üzletben. Bár a svéd és osztrák IKEA-ban nem, de a románoknál és a horvátoknál szinte már minden olcsóbb, mint itthon.

Az interneten újra és újra végig söpör egy felháborodási hullám, amiben azt állítják, hogy egyes IKEA-termékek olcsóbban nyugaton, mint itthon. Legutoljára augusztusan nézte meg a Pénzcentrum, hogy mennyire állja meg ez a számítás az igazát. Ekkor azt néztük meg, hogy a svéd IKEA-ban vajon olcsóbbak-e egyes termékek, mint most, miután Németországban akár 20 százalékos árkülönbségeket is lehetett fel. A vizsgált termékek esetében viszont látható volt, hogy az árak között csak minimális eltérés volt.

Jelenlegi cikkünkben viszont annak szerettünk volna utánajárni, hogy még mindig igaz-e az állítás, miszerint nyugaton minden olcsóbb. Most 5 ország IKEA-jának azárait hasonlítottuk össze 5, Magyarországon is népszerű termék ára alapján. Az árak összehasonlításához a magyar, az osztrák, a svéd, a horvát és a román IKEA árait vizsgáltuk meg. Az osztrák és a svéd áruházakban jóval magasabb vagy közel ugyanakkora árakon árulták a termékeket, mint hazánkban, azonban érdemes ezen a ponton megjegyezni, hogy Ausztriában novemberben 4,9 százalék volt az infláció, Svédországban 3,3, míg hazánkban 7,7 százalék, amivel a csehek után nálunk volt a legmagasabb ez a szám az Eurostat adatai alapján.

Magyarországon a három személyes, bézs színű Ektorp kanapé 179 900 forintba kerül, míg az osztrákoknál ez a termék már 699 euróba, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 265000 forintba kerül. Ezzel pedig nyugati szomszédunknál a legdrágább ez, sőt alapvetően majdnem az összes általunk vizsgált termék itt kerül a legtöbbe. A Billy könyvespolc átszámítva Ausztriában 26500 forintba kerül, Magyarországon pedig 22990 forintba, míg ugyanez a fehér könyvespolcrendszer a svédeknél mindössze 20210 forintba fáj.

A Billy könyvespolcnál maradva ez a termék Magyarországon a második legdrágább a vizsgált országok közül, míg a svédeknek kell a legkevesebbet fizetniük. A harmadik helyre került ezzel Horvátország, ahol átszámolva 22590 forintba kerül a polcrendszer, míg Romániában éppen csak olcsóbb, mint nálunk. Itt 22780 forintot kell a termékért fizetni.

Az Ektorp kanapéra visszakanyarodva a legjobban a románok jártak, itt ugyanis az IKEA egyik legnépszerűbb termékét mindössze 144 670 forintért vehetjük meg, míg ugyanez Horvátországban már átszámolva 176 050 forintba kerül. A Nissafors zsúrkocsi is Romániában a legolcsóbb, itt 10 600 forintért vehetjük meg, míg a svédeknél ennek majdnem a duplájába, 20 210 forintba kerül ugyanez a termék, amit itthon 14990 forintért vehetünk meg. A zsúrkocsit Ausztriában 15 160 forintért árulják, míg Horvátországban átszámolva 15 040 forintért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legolcsóbb az áruházban kapható TV állvány, a Lack fantázianévre hallgató termék itthon 6490 forintba kerül, amivel a középmezőnyben végeztek a magyar árak. Ausztriában ez a TV állvány 7580 forintba, Svédországban 6710 forintba kerül. Ezzel pedig itt lett a legdrágább, ugyanis a horvátoknál és a románoknál drasztikusan olcsóbb ez a termék: 4920 és 4500 forintért vehetjük meg ugyanis. Érdekesség egyébként, hogy ennyibe ez a termék Magyarországon ez a termék a decemberi gyűjtésünk idején még 4990 forintba került, azaz 1 hónappal ezelőtt 1500 forinttal olcsóbban tudták megvenni a magyarok.

Az utolsó vizsgált bútordarabunk a magyarok egyik kedvence, a zöld Strandmon fülesfotel. Ez jelenleg hazánkban 109 900 forintba kerül, míg Svédországban 101 050 forint értékű koronát kérnek érte. A legolcsóbban a horvátoknál tudjuk beszerezni, itt 100 500 forintot kérnek el érte, míg Ausztriában 113 370 forintot. Ezzel pedig Romániában lett a legdrágább a fotel, itt 114 200 forintba kerül átszámolva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm