27 °C Budapest
A middle aged couple are shopping in a furniture store for items for their new home. they are both browsing the living room items and look thoughtful.

Ezt nehéz kimagyarázni: jóval olcsóbbak a magyarok kedvencei a horvát, román Ikeában

2024. január 12. 16:02

Újra és újra felkapja az internet népe, hogy bizonyos termékek jóval olcsóbbak egyes külföldi IKEA áruházakban, mint Magyarországon. Ez pedig nem egyszer nagy port is kavart, holott a fenti állítás nem feltétlenül igaz. A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogy 5, hazánkban is népszerű termék mennyibe is kerül 5. általunk kiválasztott üzletben. Bár a svéd és osztrák IKEA-ban nem, de a románoknál és a horvátoknál szinte már minden olcsóbb, mint itthon.

Az interneten újra és újra végig söpör egy felháborodási hullám, amiben azt állítják, hogy egyes IKEA-termékek olcsóbban nyugaton, mint itthon. Legutoljára augusztusan nézte meg a Pénzcentrum, hogy mennyire állja meg ez a számítás az igazát. Ekkor azt néztük meg, hogy a svéd IKEA-ban vajon olcsóbbak-e egyes termékek, mint most, miután Németországban akár 20 százalékos árkülönbségeket is lehetett fel. A vizsgált termékek esetében viszont látható volt, hogy az árak között csak minimális eltérés volt.

Jelenlegi cikkünkben viszont annak szerettünk volna utánajárni, hogy még mindig igaz-e az állítás, miszerint nyugaton minden olcsóbb. Most 5 ország IKEA-jának azárait hasonlítottuk össze 5, Magyarországon is népszerű termék ára alapján. Az árak összehasonlításához a magyar, az osztrák, a svéd, a horvát és a román IKEA árait vizsgáltuk meg. Az osztrák és a svéd áruházakban jóval magasabb vagy közel ugyanakkora árakon árulták a termékeket, mint hazánkban, azonban érdemes ezen a ponton megjegyezni, hogy Ausztriában novemberben 4,9 százalék volt az infláció, Svédországban 3,3, míg hazánkban 7,7 százalék, amivel a csehek után nálunk volt a legmagasabb ez a szám az Eurostat adatai alapján.

Magyarországon a három személyes, bézs színű Ektorp kanapé 179 900 forintba kerül, míg az osztrákoknál ez a termék már 699 euróba, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 265000 forintba kerül. Ezzel pedig nyugati szomszédunknál a legdrágább ez, sőt alapvetően majdnem az összes általunk vizsgált termék itt kerül a legtöbbe. A Billy könyvespolc átszámítva Ausztriában 26500 forintba kerül, Magyarországon pedig 22990 forintba, míg ugyanez a fehér könyvespolcrendszer a svédeknél mindössze 20210 forintba fáj.

A Billy könyvespolcnál maradva ez a termék Magyarországon a második legdrágább a vizsgált országok közül, míg a svédeknek kell a legkevesebbet fizetniük. A harmadik helyre került ezzel Horvátország, ahol átszámolva 22590 forintba kerül a polcrendszer, míg Romániában éppen csak olcsóbb, mint nálunk. Itt 22780 forintot kell a termékért fizetni.

Az Ektorp kanapéra visszakanyarodva a legjobban a románok jártak, itt ugyanis az IKEA egyik legnépszerűbb termékét mindössze 144 670 forintért vehetjük meg, míg ugyanez Horvátországban már átszámolva 176 050 forintba kerül. A Nissafors zsúrkocsi is Romániában a legolcsóbb, itt 10 600 forintért vehetjük meg, míg a svédeknél ennek majdnem a duplájába, 20 210 forintba kerül ugyanez a termék, amit itthon 14990 forintért vehetünk meg. A zsúrkocsit Ausztriában 15 160 forintért árulják, míg Horvátországban átszámolva 15 040 forintért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legolcsóbb az áruházban kapható TV állvány, a Lack fantázianévre hallgató termék itthon 6490 forintba kerül, amivel a középmezőnyben végeztek a magyar árak. Ausztriában ez a TV állvány 7580 forintba, Svédországban 6710 forintba kerül. Ezzel pedig itt lett a legdrágább, ugyanis a horvátoknál és a románoknál drasztikusan olcsóbb ez a termék: 4920 és 4500 forintért vehetjük meg ugyanis. Érdekesség egyébként, hogy ennyibe ez a termék Magyarországon ez a termék a decemberi gyűjtésünk idején még 4990 forintba került, azaz 1 hónappal ezelőtt 1500 forinttal olcsóbban tudták megvenni a magyarok.

Az utolsó vizsgált bútordarabunk a magyarok egyik kedvence, a zöld Strandmon fülesfotel. Ez jelenleg hazánkban 109 900 forintba kerül, míg Svédországban 101 050 forint értékű koronát kérnek érte. A legolcsóbban a horvátoknál tudjuk beszerezni, itt 100 500 forintot kérnek el érte, míg Ausztriában 113 370 forintot. Ezzel pedig Romániában lett a legdrágább a fotel, itt 114 200 forintba kerül átszámolva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm