18 °C Budapest
Young loving heterosexual couple embracing in their new home.

Itt vesznek házat, lakást 2024-ben az élelmes magyarok: mégis, mit tudhatnak?

2024. január 3. 08:14

A tavalyi év jelentős lassulást hozott a hazai lakáspiacon, de az előttünk álló évre nézve több szempontból is vannak óvatos optimizmusra utaló jelek. A Portfolio által megkérdezett ingatlanszakértők abban mind egyetértenek, hogy az olyan lakások kerülhetnek a vevők célkeresztjébe, amelyre fel lehet venni a CSOK Pluszt vagy falusi CSOK-ot.

A megbízható beruházó által épített kis lakásszámú, átadáshoz közeli projektek, drágább (de nem a legdrágább!) környékeken lehetnek keresettek, valamint a Balaton környékén a nem közvetlen vízparti, így olcsóbb, de nyaralásra is alkalmas települések jó állapotú kisebb házai - mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, hozzátéve: Emellett az 1-1,5 szobás panelprogramos panelek jó közlekedéssel, akárcsak a CSOK Pluszra és Falusi CSOK-ra egyaránt jogosult agglomerációs települések iránt is nagyobb lehet az érdeklődés. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint ugyancsak a CSOK Plusznak köszönhetően a fővárosban és megyeszékhelyeken elhelyezkedő jó minőségű lakások, valamint a Falusi CSOK-nak köszönhetően a jó közlekedéssel rendelkező, nagyvároshoz közeli településeken a modern családi házak lehetnek az átlagnál keresettebbek 2024-ben.

A szakértők várakozása szerint 2024-ben tovább folytatódhat a lakásépítési lejtmenet, éves szinten idén mintegy 15 ezer lakást adhatnak át - írja a lap. Az építkezések átfutási ideje miatt még 2025 is gyenge év lehet, amikorra a becslések szerint 17-18 ezerre emelkedhet az átadott új lakások száma. Az építőipar 2024-ben szintén gyengén teljesíthet, ugyanakkor az alapanyagárak növekedése lelassult és a munkaerő is sokkal könnyebben elérhető most, mint néhány évvel ezelőtt, ami erősítheti a lakásépítési és felújítási kedvet.

Az idei év még várhatóan nem a lakásbefektetések éve lesz, de 2023-hoz képest jöhet némi élénkülés. Az infláció és az állampapírhozamok csökkenésével, valamint a lakásárak és a reálbérek enyhe növekedésével együtt kis mértékben növekedésnek indulhat a befektetési célú lakásvásárlások száma is, de a piacot még nem ez, sokkal inkább a CSOK Plusz fogja mozgatni, ami a várakozások szerint 11-12 ezerrel növelheti az éves tranzakciószámot - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem