20 °C Budapest
Thermometer in the sky, the heat

Szeptember közepén is tovább dőlnek a melegrekordok: mégsem szabadulunk a hőségtől?

MTI
2023. szeptember 13. 12:12

Ismét megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban: a János-hegyi állomáson kedden hajnalban mindössze 21,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.

Ezzel az erre a napra vonatkozó országos és fővárosi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt - írták. A korábbi fővárosi rekord ezen a napon 20,3 fok volt, amit az Állatkertben mértek 2016-ban. A korábbi országos rekord 21,7 fok volt, amit Pécs Erzsébet Egyetem állomáson még 1932-ben regisztráltak - tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tovább folytatódott az átlagnál melegebb nyarak sorozata, az idei a 12. legmelegebb lett 1901 óta. Két nagyon száraz nyarat követően 2023 nyarán országos átlagban a sokéves átlagot kevéssel meghaladó mennyiségű csapadék hullott, az egyes országrészek csapadékösszegei között azonban nagy különbségek alakultak ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember elején közölt elemzésében

Méréseik adatait értékelve azt írták, az idei nyár középhőmérséklete országosan 21,6 Celsius-fok volt, ami 0,8 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek 20,8 fokos átlagát, így tovább folytatódott az átlagnál melegebb nyarak sorozata. Legutóbb a 2016-os nyár hőmérséklete maradt el az éghajlati normáltól. Az elemzés szerint június még átlagos középhőmérsékletű volt, majd a július 1,2 fokkal, és augusztus is 1,0 fokkal melegebb volt az átlagnál. A július a 9., az augusztus a 12. legmelegebb lett a 20. század kezdete óta.

A nyár középhőmérséklete az ország legnagyobb részén 21 és 23 fok között alakult, 20 fok alatti érték csak a hegyvidéki és fagyzugos helyeken fordult elő. Hozzátették: a csapadékos tél és tavasz után a nyarat sem az elmúlt két évben tapasztalt nagyon aszályos időjárás jellemezte, az évszak csapadékösszege országos átlagban 220,6 milliméter volt az előzetes adatok alapján, ami az 1991-2020-as évek 203,2 milliméteres átlagának 109 százaléka. A június 10 százalékkal volt csapadékosabb az éghajlati normálnál, majd a július 8 százalékkal szárazabb, az augusztus pedig ismét 26 százalékkal csapadékosabb lett.

A legkevesebb csapadék az Alföld középső és déli részén esett, itt többfelé csak 100-150 milliméter közötti értékeket regisztráltak. A nyugati és északi országrészeken hullott a legtöbb csapadék, ezeken a tájakon nem voltak ritkák a 300 millimétert meghaladó értékek. Gyakoriak voltak az évszakban a felhőszakadással járó hevesebb zivatarok, így kis területen belül is előfordultak jelentős különbségek a mért csapadékösszegekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyári napok száma - amikor a legmagasabb hőmérséklet elérte a 25 fokot - öttel meghaladta az átlagot, idén hetven ilyet regisztráltak. A szokásosnál hattal több, 33 hőségnapot rögzítettek, amikor a legmagasabb hőmérséklet elérte a 30 fokot. Forró nap - amikor a hőmérséklet elérte a 35 fokot - országos átlagban négy fordult elő, ami csak egy nappal több a sokévi átlagnál. Országosan 32 csapadékos nap volt 2023 nyarán, az átlag egyébként 28.

A meteorológiai szolgálat az idei nyár rekordjairól közölte, a legmagasabb nappali hőmérsékletet augusztus 27-én Dévaványán mérték, 39,5 fokot, a nyár legalacsonyabb hőmérsékletét pedig Zabarban június 4-én, 0,9 fokot. Nyáron a legtöbb csapadékot, 495,4 milliméternyit Kékestetőn regisztrálták, a legkevesebbet - 83,3 milliméternyit - Szarvason. Egy nap alatt a legtöbb csapadék Kékestetőn esett: június 6-án 122 milliméternyi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem