20 °C Budapest
Digital board indicating 40 degrees Celsius in a bus shelter near the Main Square of Madrid during a heat wave. 5th July, 2017. Madrid, Spain, Europe.

Ezek a különleges ezközök oldhatják meg a nagyvárosok egyik legnagyobb problémáját: a pokoli hőséget

2023. augusztus 24. 22:02

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben, és csak jövő héten várható lehűlés. A nyári kánikula – a tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet – megviseli az emberi szervezetet és ez fokozottan igaz a nagyvárosokban élőkre. Ennek oka, hogy a sűrűn lakott területeken városi hőszigetek alakulnak ki, emiatt jelentős lehet a hőmérséklet-különbség a belvárosi területek és az agglomeráció között. Az építőiparban egyre többen ismerik fel ezt a problémát, melyben segíthetnek a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is merőben újdonságnak számító fehér tetőcserepek.

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent a városi hőszigetek kialakulása. A nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyel, környezetükben pedig magasabb lesz a hőmérséklet, mint a környező vidéken. Ez hatással van az emberek egészségére és kényelmére, és növeli az épületek energiaszükségletét.

Az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékén már húsz éve követik műholdas megfigyelésekből szerzett adatokkal a városi hősziget hatást Budapesten. Ezen és a saját méréseken alapuló megfigyelések szerint akár már májusban 40 Celsius-fokos lehet délben az árnyékmentes, aszfaltozott felszínek hőmérséklete. A június-júliusi csúcsidőszakban délután akár 10 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség is kialakulhat a sűrűn beépített területek és az agglomeráció között. A kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását, így energiafelhasználási igényét is növelik. Ez nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához. A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást. Ebben segíthetnek még a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is merőben újdonságnak számító fehér tetőcserepek.

Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével, és mi is folyamatosan fejlesztjük termékeinket annak érdekében, hogy környezetbarát, energiatakarékos építőanyag megoldásokkal járuljunk hozzá az emberek mindennapjaihoz. Bízunk abban, hogy a nagy múlttal rendelkező kerámia tetőcserép és az innovatív fehér szín fúziója is segít majd ebben

 – mondta Nagy Zsolt István a Wienerberger zRt. marketingvezetője. Előnyük a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest a jóval magasabb hővisszaverő képességükben rejlik, így sokkal kevésbé melegednek fel a megszokott színű tetőkhöz képest. Így jelentősen csökkenthetik a városi hőszigetek kialakulását is. Használatuk egyben új lehetőséget kínál az építészeknek a design terültén. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm