12 °C Budapest
Mégis, mi folyik a magyar kertekben: beindult a patkányinvázió, súlyos a helyzet

Mégis, mi folyik a magyar kertekben: beindult a patkányinvázió, súlyos a helyzet

2023. augusztus 19. 17:02

A magyarországi környezet kedvez a patkányok tartós és aktív jelenlétének, így adódik a kérdés: mit tehetünk annak érdekében, hogy lehetőleg ne szaporodjanak el a kertünkben?

A Magyarországra jellemző földrajzi, építészeti és állattartási módok kedveznek a patkányok jelenlétének és elszaporodásának – közölte az Agrárszektorral Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. A rágcsálók régóta tartó és aktív jelenlétét az is bizonyítja, hogy a városi patkányirtást Európában elsőként Budapesten hajtották végre – a kidolgozott deratizációs programot később több európai nagyváros is átvette és alkalmazta.

A fentiek ellenére az utóbbi években látványosan csökkent a patkányirtásra vonatkozó megrendelések száma Magyarországon, ugyanis ezt a szektort is érinti a jelenlegi gazdasági helyzet. Pedig a patkányok egyedszámának a csökkenése nem tapasztalható.

Jóllehet ma már egyre kevesebben tartanak haszonállatokat, ugyanakkor a hobbiállatok számos háztartásban megtalálhatóak. Az ezek számára kitett, szabadon hagyott táplálék (madáreleség, macska- és kutyatápok) az élelemért akár 1 kilométert is megtevő patkányok számára is táplálékforrásul szolgálnak. A manapság egyre divatosabb komposztálás is vonzza a patkányokat, az ugyanis tökéletes búvóhely és közvetlen táplálékforrás számukra. Ugyancsak megbújhatnak a téli tűzifa között, a kertben található esetleges gyümölcskultúrák pedig további élelemforrást jelenthetnek számukra (elsősorban a dió, a mandula és a mogyoró).

A lap által megszólaltatott szakértő szerint a legfontosabb a megelőzés: fontos, hogy a kert mindig teljesen rendezett és átlátható legyen. Búvóhely hiánya nélkül ugyanis kizárjuk a rágcsálók megtelepedési lehetőségét is. Ugyancsak fontos a lehetséges élelemforrás megszüntetése, legalábbis minimalizálása. A gyümölcsfák lehullott termését minél előbb szedjük fel és lehetőleg zárjuk el. Megelőzés céljából is vehetünk igénybe kémiai irtást, ám ez akkor a legbiztonságosabb, ha nem magunk, hanem szakember bevonásával végezzük el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem