Apartment building in Budapest, Hungary

Kilőttek az ingatlan árak a VB miatt: ez a kerület lesz a magyar elit új kedvenc helye?

2023. augusztus 18. 18:34

A hétvégén startol az atlétikai világbajnokság, amelynek a frissen átadott, IX. kerületi Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont. Az esemény apropóján a Duna House szakértői megvizsgálták a kerület múltját és ingatlanpiaci aktualitásait. A fejlesztések az ingatlanpiacra is jó hatással vannak, az ideérkező turisták a rövidtávú lakáskiadást pörgetik tovább.

Augusztus 19-én kezdetét veszi a világ harmadik legnagyobb sporteseményének tartott atlétikai világbajnokság, amelynek ezúttal Budapest ad otthont. A június közepén átadott Nemzeti Atlétikai Központ megközelítése még a fővárosiak számára is fejtörést okozhat, ezért a szervezők a napokban egy sajtótájékoztató keretén belül hívták fel a rendezvény iránt érdeklődők figyelmét a Duna mellett elhelyezkedő létesítményhez vezető legideálisabb útvonalakra. Parkolóhely hiányában autóval érkezni nem, ugyanakkor tömegközlekedéssel vagy kerékpárral annál inkább érdemes.

„Egy-egy sportlétesítmény fejlesztése és az adott sporteseményre érkező turisták is jót tesznek az ingatlanpiac különböző szegmensének. A kevésbé lakott lokációk beépítése és újra a városba kapcsolása emelheti a környék népszerűségét és így akár az ingatlanárakat is, míg rövidtávon az ide érkező szurkolók egész Budapest rövidtávú lakáskiadásának kihasználtságát emelhetik.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az évszázados múlttal rendelkező terület már a XIII. században is lakott volt, nevét I. Ferenc trónra lépését követően, 1792-ben kapta. Ferencváros utcáit a Kálvin tér környéki épületeken kívül szinte teljesen elpusztította az 1838-as pesti árvíz, 1850-től azonban számos ipari üzemnek adott otthont a terület. A századfordulóra pedig már élesen elkülönültek a különböző funkciót betöltő városrészek: a polgári-, a gyárnegyed és a gyárnegyed munkásainak otthont nyújtó középső területek. Az első és a második világháború is komoly sebet ejtett a környéken, hiszen a pályaudvarok és ipari létesítmények voltak a bombatámadások főbb célpontjai, azonban emellett a kerület számos jellegzetes épülete is kárba veszett. 1957-től a külső területek szükséglakótelepei apránként felszámolásra kerültek, a ’80-as évek második felében pedig elkezdődött a terület rehabilitációja.

Az elmúlt évtizedekben a városmegújításnak is köszönhetően a kerület egyetemeknek, szórakozó- és vendéglátóhelyeknek ad otthont. A most megépült atlétikai stadion új megközelítése érdekében egy szakaszon átépítették a H7-es (csepeli) HÉV pályáját is. Az egész kerület kedvelt, központi része lett a fővárosnak, ahol számos újépítésű projekt járult és járul ma is hozzá a kerületben található ingatlanpaletta színesítéséhez. 2023 második félévében a XIII. és a XI. kerület mellett a IX. kerületben volt a legmagasabb az újépítésű projektek aránya. A ferencvárosi új projektek lakásai a főváros hatodik legdrágább ingatlanjainak számítanak, 1,6 millió forintot meghaladó átlagos négyzetméteráron keltek el 2023 második félévében.

2017 óta a kerület iránti legalacsonyabb érdeklődést 2020. szeptemberében tapasztalták az ingatlanközvetítő hálózat kollégái, ekkor a fővárosban ingatlant kereső ügyfelek mindössze 8,4%-a tartotta preferált területnek Ferencvárost. Két évvel később azonban 2022. szeptemberében minden korábbinál többen, a budapesti érdeklődők 15,4%-a választotta a kerületet. A legfrissebb, 2023. júliusi Duna House Barométer szerint 13,9%-kal a hetedik legkeresettebb kerület volt a fővárosban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki megismeri Ferencvárost, nehezen engedi el, az idei évben az összes budapesti ingatlaneladás csekély, mindössze 6%-a történt a IX. kerületben, a piacon lévő, jelenleg elérhető kínálatnak pedig csupán a 3%-át teszik ki a ferencvárosi ingatlanok.

A kerület ingatlanpiacát a többi frekventált kerülethez hasonlóan a folyamatos és kitartó áremelkedés jellemzi, 2020-hoz képest 685 ezer forintról 34%-kal emelkedett meg az átlagos négyzetméterár, így az idei évben már 920 ezer forintba kerül egy lakás négyzetmétere a IX. kerületben. Az ingatlanvásárlásra fordított összeg a pandémia évében 36,5 millió forint volt átlagosan, az idei évre azonban már közel 21 millióval többet költenek itt a vásárlók otthonteremtésre. Szerencsés helyzet, hogy a vételárral a kapott lakásméret is a 2022-esnél 10 négyzetméterrel nagyobb lett, 63 m2-re növekedett.

A leggyakoribb és ezáltal a legkeresettebb ingatlantípus a téglalakás, amelyért 919 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vevők idén, de a kerületben található a hatodik legnépszerűbb fővárosi lakótelep is. A József Attila lakótelep házgyári lakásait a Duna House 2023 első féléves adatai alapján 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták meg új tulajdonosaik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm