21 °C Budapest
Group of mosquitoes flying against blue sky background

Közeleg az újabb rovarinvázió: ilyen bosszantó ízeltlábúak lephetik el a magyar otthonokat

2023. június 28. 19:53

Végre itt az igazi nyár, elérkezett a vakáció, a szabadságolások és a nyaralások időszaka. Ilyenkor valamilyen hűsítő vízparton pihenve, vagy egy árnyékos erdei túraösvényen kirándulva töltjük az időnk nagy részét. Csakhogy az elmúlt hetek csapadékos időjárása igencsak kedvezett a szúnyogok számára, és ezek a kellemetlenkedő rovarok bizony meg tudják keseríteni az amúgy önfeledtnek ígérkező nyaralást. De mit érdemes tudni róluk, hány ránk veszélyes faj él hazánkban, és hogyan lehet a lehető leghatékonyabban védekezni a vérszívók ellen?

Hazánkban rengeteg kisebb vagy nagyobb álló- és folyóvíz tartogat felejthetetlen élményeket a belföldi pihenésre, kikapcsolódásra, vagy éppen a vízisportok miatt szórakozásra vágyók számára, de az itthon található nemzeti parkokban és tájvédelmi körzetekben is többszáz túraútvonal kecsegtet életre szóló kalandokkal. De mit kell azért tennünk, hogy ebben az időszakban, a szúnyoginvázió kellős közepén ne a kellemetlenkedő rovarokról szóljon a nyaralásunk? - teszi fel a kérdést a Megfoglak.hu. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk ellenük védekezni, meg kell először őket és az életmódjukat ismerjük.

Az 50 őshonos faj közül 4 féle a legelterjedtebb

Magyarországon közel ötven faj őshonos. Az emberi vérrel is táplálkozók közül négy igazán elterjedt van: a házi szúnyog, a gyötrő szúnyog, a mocsári és a balatoni szúnyog. Az első kettő rendkívül gyorsan szaporodik, és világszerte megtalálható. A mocsári szúnyog viszont csak Európában és Ázsia egyes részein él, míg a balatoni szúnyog (az Ibériai-félsziget kivételével) csak kontinensünkön őshonos.

A szúnyogok egy része kórokozókat is terjeszt, de nem minden csípőszúnyog – csak a nőstény egyedek szívják a vért, hogy petéiket táplálni tudják – csípése fertőző. Amikor a csípés megtörténik, akkor a rovar belénk üríti a nyálát, így bejuttatva a szervezetbe az egyes betegség kórokozóját. Szerencsére azonban az őshonos fajok ma már az emberre nem veszélyesek, viszont a madármaláriát okozó egyes madárvírusok, vagy a kutyák bőr- és szívférgességét előidéző fonalférgek ma is bekerülhetnek az állatok szervezetébe szúnyogcsípés által.

Az inváziós szúnyogok komoly betegségeket terjeszthetnek

Az úgynevezett inváziós fajok közül az utóbbi két évtizedben három új jelenlétét mutatták ki hazánkban. A japán bozótszúnyog Észak-Kelet-Ázsiából származik, és embereket, illetve más emlősöket, valamint madarakat csíp meg, hogy vérhez jusson. Az ázsiai tigrisszúnyog Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de kezd az egész világon elterjedni, és nem csupán az ember, illetve más emlősök, hanem hüllők és kétéltűek vérét is szívja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A koreai szúnyog szintén a Távol-Keletről érkezett hozzánk, és az előző kettőhöz hasonlóan ez a szúnyogféle is rendkívül gyorsan szaporodik. A fent felsoroltak az őshonos fajoknál veszélyesebb betegségeket, például Dengue-láz, chikungunya-vírus, vagy éppen a zika és a sárgaláz kórokozóit képesek továbbadni. Ugyanakkor jó hír, hogy ezeket a fajokat hazánkban alapvetően nagyon alacsony fertőzöttségi arány jellemzi.

Hogyan védekezzünk?

A kérdés adott: hogyan védekezzünk a leghatékonyabb módon a szúnyogok ellen? A Bábolna Bio Protect termékcsaládja többféle megoldást kínál - írták.

  • Létezik olyan szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol, amely közel akár 7 órán keresztül nyújt védelmet a szúnyogok csípése ellen, és egyes termékek az ázsiai tigrisszúnyogok távoltartására is alkalmasak. A kullancsokkal szemben akár 2 órán keresztül is hatékonyak lehetnek.
  • A szúnyogriasztók között van akár gyerekek esetében is biztonsággal alkalmazható szúnyog- és kullancsriasztó permet, mely ruhára, illetve közvetlenül a bőrfelületre fújva is alkalmazható. Ezek többnyire különféle illatanyagokat tartalmaznak, van azonban a permetek között illatmentes is.
  • Megoldást jelenthet az elektromos szúnyogirtó készülék is, mely többnyire folyadékkal és/vagy lapszerű betéttel is használható.
  • Van olyan légy- és szúnyogirtó aeroszol is, melyet zárt térben kell kifújni, majd a helyiséget 10 percig zárva tartani. Ez idő alatt a repülő rovarok elpusztulnak, utána viszont tanácsos alaposan kiszellőztetni!
  • Szabadban alkalmazható a szúnyogirtó spirál, mely a füstje révén tartja távol a vérszívókat akár 8 négyzetméternyi területen, mintegy 4 órán át.
  • A megelőzés is fontos lehet: kapható olyan szúnyoglárva-irtó tabletta, mely nyitott esővízgyűjtők esetén lehet hasznos. A termékek a szúnyoglárvák fejlődését és a bábok kifejlett rovarrá átalakulását gátolják, azonban fontos megjegyezni, hogy a kifejlett szúnyogokra nem hat.
  • Védelmet nyújthat még az otthonokban a szúnyoghálók felszerelése ajtókra, ablakokra.
  • Telepíthetünk olyan növényeket is a kertbe, virágoskertbe, balkonra, amelyek riasztó hatással bírnak a szúnyogokra, mint a leander, bársonyvirág, citromfű, macskamenta, rozmaring, bazsalikom, vagy menta.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm