15 °C Budapest
Apartment repair wall repair renovation house renovation home remodeling real estate repair

Folytatódik az árspirál 2023-ban a felújításoknál? Így érdemes most bármibe belevágni

2023. március 20. 08:32

A tavalyi év, az orosz-ukrán háború majd a drasztikus mértékű energiaár-emelkedés mind-mind rányomta a bélyegét a hazai építőanyag-kereskedések életére. Az árak drámai mértékben emelkedtek, a megnövekedett kereslet miatt pedig nem egy termék esetében hiány is kialakult - írja a HelloVidék. Kérdéses, hogy idén mi várható az építőiparban árak terén.

"A kereslet hirtelen megnövekedését inkább a tavalyi év első felében tapasztaltuk, de az év második felében, ha nem is akkora mértékben, de velünk maradt. Amikor kitört a háború, hirtelen elkezdtek emelkedni az árak, ami pánikvásárlást indított be, ezt azonban a piac nem tudta lekövetni. Bizonyos termékcsoportokból hiány lett, ami tovább generálta a vásárlást, és az árak emelkedését. Jellemzőek lettek az előfoglalások, a tavalyi év első felében sokan előre lekötötték az építőanyagokat. Olyan spirálba került az építőipar, amely további áremelkedéseket generált. A termékek árával együtt emelkedtek aztán a kivitelezési költségek is" – mondta el Balogh János, az Újház Piramis Építőház kiskereskedelmi üzletágvezetője a lap kérdésére.

Kitért arra is, hogy tavaly az elmúlt évek nagy dobása volt az otthonfelújítási támogatás, ami tovább növelte a keresletet.  Balog János szerint Pest környékén ezt az állami támogatást rengetegen szigetelésre és tetőfelújításra költötték, de sok volt a burkolás és a kertrendezés is. Ez a folyamat a sakember szerint már a Covid-időszakban is megindult, de azóta sem állt le, hogy az emberek sokkal több energiát és figyelmet kezdtek fordítani a kertjükre – és annak rendbetételére is. Majd az energiaválság miatt beindultak a fűtéskorszerűsítések, energetikai felújítások.

Balogh János szerint nem könnyű megmondani, mire számíthatunk idén, mert folyamatosan mozognak az építőanyag-árak. Összességében azonban, az egész termékpalettát nézve, az idei évben még 10-15 %-os áremelkedésre számíthatunk - mondta el. A szakember szerint lesznek olyan termékcsoportok (10-20%-ban), amelyek olcsóbbak lesznek, de, 80-90%-ban további árnövekedés prognosztizálható:

az építőanyagok ára borítékolhatóan drágulni fog.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Balogh János szerint az elkövetkezendő időszak a hazai építőiparban az energetikai felújítások időszaka lesz, a megnövekedett energiaárak mellett ugyanis sokaknak muszáj lesz valamerre lépni. Most még rengetegen kivárnak, egyrészt árcsökkenésben, másrészt új állami támogatásban bíznak.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm