31 °C Budapest
Apartment repair wall repair renovation house renovation home remodeling real estate repair

Folytatódik az árspirál 2023-ban a felújításoknál? Így érdemes most bármibe belevágni

2023. március 20. 08:32

A tavalyi év, az orosz-ukrán háború majd a drasztikus mértékű energiaár-emelkedés mind-mind rányomta a bélyegét a hazai építőanyag-kereskedések életére. Az árak drámai mértékben emelkedtek, a megnövekedett kereslet miatt pedig nem egy termék esetében hiány is kialakult - írja a HelloVidék. Kérdéses, hogy idén mi várható az építőiparban árak terén.

"A kereslet hirtelen megnövekedését inkább a tavalyi év első felében tapasztaltuk, de az év második felében, ha nem is akkora mértékben, de velünk maradt. Amikor kitört a háború, hirtelen elkezdtek emelkedni az árak, ami pánikvásárlást indított be, ezt azonban a piac nem tudta lekövetni. Bizonyos termékcsoportokból hiány lett, ami tovább generálta a vásárlást, és az árak emelkedését. Jellemzőek lettek az előfoglalások, a tavalyi év első felében sokan előre lekötötték az építőanyagokat. Olyan spirálba került az építőipar, amely további áremelkedéseket generált. A termékek árával együtt emelkedtek aztán a kivitelezési költségek is" – mondta el Balogh János, az Újház Piramis Építőház kiskereskedelmi üzletágvezetője a lap kérdésére.

Kitért arra is, hogy tavaly az elmúlt évek nagy dobása volt az otthonfelújítási támogatás, ami tovább növelte a keresletet.  Balog János szerint Pest környékén ezt az állami támogatást rengetegen szigetelésre és tetőfelújításra költötték, de sok volt a burkolás és a kertrendezés is. Ez a folyamat a sakember szerint már a Covid-időszakban is megindult, de azóta sem állt le, hogy az emberek sokkal több energiát és figyelmet kezdtek fordítani a kertjükre – és annak rendbetételére is. Majd az energiaválság miatt beindultak a fűtéskorszerűsítések, energetikai felújítások.

Balogh János szerint nem könnyű megmondani, mire számíthatunk idén, mert folyamatosan mozognak az építőanyag-árak. Összességében azonban, az egész termékpalettát nézve, az idei évben még 10-15 %-os áremelkedésre számíthatunk - mondta el. A szakember szerint lesznek olyan termékcsoportok (10-20%-ban), amelyek olcsóbbak lesznek, de, 80-90%-ban további árnövekedés prognosztizálható:

az építőanyagok ára borítékolhatóan drágulni fog.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Balogh János szerint az elkövetkezendő időszak a hazai építőiparban az energetikai felújítások időszaka lesz, a megnövekedett energiaárak mellett ugyanis sokaknak muszáj lesz valamerre lépni. Most még rengetegen kivárnak, egyrészt árcsökkenésben, másrészt új állami támogatásban bíznak.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm