11 °C Budapest
An aerial view of the old village and Lake Balaton in Hungary

Tömegével költöznek ezekre a festői balatoni településekre a pestiek: mégis, mit tudhatnak?

2023. március 15. 13:01

A Pénzcentrum friss lakosságstatisztikai adatokkal foglalkozó cikksorozatából kiderült, melyek lehetnek a legkedveltebb, illetve a legnépszerűbb települések Magyarországon az utóbbi években. Az országos rangsorok és a falusi csokos települések vizsgálata után most a Balaton környéki helyzetet elemeztük, ahol az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a lakosok száma az elmúlt öt évben. A friss adatok szerint 20 településen is legalább 10 százalékkal nőtt a lakosságszám és arányaiban is jellemzőbb a településekre az állandó lakosság emelkedése, mint csökkenése volt jellemző. Mutatjuk a leginkább frekventált, vagy éppen elkerült községek, városok listáját.

A koronavírus járvány 2020-as megjelenése olyan elvándorlási hullámot indított meg, amelyhez nem volt fogható az elmúlt évtizedekben. A karanténhatás megmutatkozott a Balaton-parti települések lakosságszám változásában is: a korlátozások időszakát vidéki nyaralókban, második otthonokban átvészelő városiak közül sokan dönthettek a végleges költözés mellett. Akik pedig beszorultak a négy fal közé a városokban, elszánhatták magukat - az akár régóta tervezett - családi ház vásárlásra az agglomerációban, vagy akár távolabb is. A kiköltözési hullámnak így az agglomeráció mellett a Balaton régió lett az egyik fő célpontja.

Viszont, mint bármelyik térségnek, a Balatonnak is megvannak a favorit helységei - ez függhet az ingatlanok megfizethetőségétől, az infrastruktúrától, de a puszta szimpátiától is. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogy az elmúlt egy, illetve öt évben hol nőtt vagy csökkent leginkább a lakosságszám a Balaton környékén. A 2000. évi CXII. törvény a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról 1/2. melléklete 51 települést sorol a „Balaton kiemelt üdülőkörzetbe tartozó parti és partközeli települések” közé. A „Balaton kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések” kategóriába pedig 179 település tartozik. Elemzésünkben ezek közül 122 község és város lakosságadatait vizsgáltuk meg, melyek a Balaton 15 kilométeres körzetében találhatók.

A Belügyminisztérium lakosságnyilvántartásának friss adataiból az derült ki, hogy az elmúlt öt év során 20 településen is legalább 10 százalékkal nőtt a lakosságszám. Arányaiban több településen inkább az állandó lakosság emelkedése, mint csökkenése volt jellemző. Egy év alatt pedig hat településen is 5 százaléknál nagyobb mértékben nőtt az állandó lakosok száma. A leginkább fogyatkozó lakosú települések 20-as listáján viszont legalább 1 százalékkal csökkent a népesség. A számszerű változásokat tekintve pedig az abszolút győztes Cserszegtomaj, ahol 590 fővel nőtt a lakosságszám öt év alatt és 103-mal csak az elmúlt évben.

Hódítanak a kisközségek

Ahogy azt már az országos népszerűségi listában, illetve a csokos falvak listáján is megfigyelhettük, agy év alatt arányaiban a törpe- és aprófalvak vezetik a ranglistákat. Ez nem csoda, hiszen az ilyen helyeket néhány lakos beköltözése, vagy pár gyermek születése is rengeteget számít a százalékos növekedésben. A TOP10-ben mindössze egyetlen 500 fő feletti lakosságszámú település található: Somogyszentpál. A listát Salföld, Monoszló és Balatonrendes vezetik. Az 1000 főnél is nagyobb lakosságszámú, frekventált községek közül a legnépszerűbb Zánka, Cserszegtomaj, Alsópáhok, Felsőörs, Vonyarcvashegy és Balatonederics.

Az elmúlt öt év nagy nyertese pedig Balatonrendes és Lovas, ahol kiemelkedőmértékben nőtt a lakosságszám: 30,67 és 21,26 százalékkal. A dobogó harmadik fokán pedig Cserszegtomaj áll, ahol 18,43 százalékkal nőtt az állandó lakosság 2018 óta. Érdekesség, hogy a ranglista 20. helyét Balatonakarattya foglalja el, közel 10 százalékos növekedéssel, mely 2014-ben vált önálló településsé, addig Balatonkenese része volt. Kenesén szintén nőtt az elmúlt öt év során a lakosok száma (2%), de nem olyan mértékben, mint Akarattyán.

A lakosságszám-változás alapján nem lehet azt mondani, hogy az északi part egységesen gyarapszik, míg a déli part kiürül, vagy hogy a nagyobb városok elnéptelenednek, a kisfalvak újranépesülnek. A Balaton-felvidék települései között is a parttól távol esők lakossága megfogyatkozott, míg a partmentiekbe többen beköltözhettek. A Keszthely és Hévíz környéki  községekbe is egyre többen települhetnek ki, mert a városok lakossága eközben fogyatkozik. Balatonakarattya és a Veszprém alatti partmenti községek (Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs) népszerűségét pedig biztosan felhajtja a közlekedés, infrastruktúra minősége.

A Balaton sem egységesen virágzik

A lakosságszám csökkenését tekintve egy év alatt Köveskál lett az első, melyet Barnag és Kékkút követ. A 20-as listán minden településen legalább 1 százalékkal csökkent a lakosságszám. A mezőnyben legnagyobb települések, ahol nagymértékű volt a fogyás is: Szigliget, Balatonszemes, Balatonszárszó és Balatonszentgyörgy.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a 2018 óta eltelt időszakot nézzük, akkor Kékkút van az élen - több mint 24 százalékkal kevesebben vannak az állandó lakosok, mint öt évvel ezelőtt. Ebben a listában már feltűnik Keszthely is, ahol 4,85% volt a csökkenés mértéke. Balatonfüred szintén vesztett népszerűségéből.

A Balaton fővárosai kiürülnek?

Ha számszerűen nézzük, hány fővel nőtt a lakosság, az abszolút győztes Cserszegtomaj az egy, illetve az ötéves listában is. A városok közül Balatonalmádi a legkedveltebb:

A legtöbb lakos pedig a Balaton környéki nagyobb városokból tűnt el az elmúlt időszakban. A 2018 óta eltelt időszak abszolút vesztesei Keszthely, Balatonfüred, Balatonboglár és Siófok - utóbbi az elmúlt egy évben veszített rengeteg lakost.

A nagyobb városok esetében tehát hasonló folyamat figyelhető meg, mint szerte az országban. Budapesten és a megyeszékhelyeken, valamint a jelentősebb lakosságszámú városokban látható, hogy nagyobb mértékű a lakosságszám fogyása, mint országosan. Számszerűen szintén az ilyen városokban csökken leginkább a népesség - bár ez érthető, ahol többen élnek, onnan többen is mehetnek el. A nagymértékű lakosságszám csökkenés hátterében az állhat, hogy egyre többen kereshetik az agglomerációs, elérhető áron vásárolható ingatlanokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?