Three car garages next to each other

A garázs az új lakás: a kocsibeállóknál is lecsapott a horrordrágulás

2023. február 14. 17:05

Minden városrészben és megyeszékhelyen jelentősen emelkedett a fedett gépkocsibeállók iránti kereslet, ami meglódította az árakat: van olyan fővárosi kerület, ahol egy év alatt harminc százalékos a drágulás. A vidék sem úszta meg: az országos listavezető Siófok 7,4 millió forintos átlagárral, derült ki a legfrissebb körképből.

Országos összevetésben a garázsok ára tavaly 26,7 százalékkal nőtt az előző évi adatokhoz képest, így az átlagár 6,3 millió forintra emelkedett. A parkolók iránti kereslet 2022-ben 15 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva, ami nyilvánvalóan fűti a garázspiacot, mutatta ki az Otthon Centrum szakértőinek elemzése.

Az árak emelkedésében a gépjármű parkolási és tárolási igények mellett közrejátszhatott az is, hogy a magas infláció miatt megtakarításaik értékvesztését féltők közül azok, akik nem tudnak lakóingatlant vásárolni, a kisebb összegből megvehető garázsok iránt érdeklődnek.

A budai kerületekben 5,5-6,5 millió forint között alakult az átlagár, de jellemzően nincs nagy különbség a kerületek között. A belvárosban 6 millió forint körüli garázsárak az irányadóak, míg a XIII. kerületben már 6,6 millió az átlagérték, ennél valamivel kedvezőbb az árszint a IX. kerületben, ahol átlagosan 5,6 millió forintot fizettek egy garázsért. A külső pesti kerületek drágultak a legnagyobb mértékben, így már ott is csak 5 millió forint felett lehetett gépjármű tárolót venni. A budapesti árak tavaly egymáshoz konvergáltak, olyannyira, hogy az eddig jellemzően olcsóbb külső pesti kerületek is felzárkóztak a belvárosi, budai garázsárakhoz.

Főváros szerte majdnem mindenhol emelkedett az árszint 2022-ben: a XIII. kerületben az ezt megelőző évhez képest több, mint 30 százalékkal, jóllehet, az emelkedés alacsonyabb bázisról indult.

Második az áremelkedési listán a III. kerület (20 százalékkal), majd a XI. kerület (8 százalékkal) és a IX. kerület (7 százalékkal) következik. A megyei jogú és a vidéki városokban a garázsok iránti kereslet hagyományosan mérsékeltebb, hiszen több hely van az autók tárolására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A garázsok a legtöbb megyei jogú városban 4-6 millió forint között keltek el tavaly. De az új garázsok ára esetenként ennél is magasabb, például Siófokon, ahol sok új építésű projekthez kapcsolódó garázs talált gazdára. A Balaton-parti városban az átlagár elérte a 7,4 millió forintot, ami egyben országos árrekord is. Debrecenben tavaly átlagosan 4 millió forintot ért egy garázs, míg Miskolcon és Szekszárdon 4,5 millió, Tatabányán pedig 6 millió forint volt az átlagérték. Ugyanakkor az Otthon Centrum elemzési szakemberei megjegyezték, hogy a garázsok árazásában településen belül is jelentős eltérések adódhatnak.

Az árakat jelentősen befolyásolja, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy önálló garázsépületről van-e szó. Utóbbiak jellemzően az átlagár felett kelnek el, míg a fedett autóbeállók akár harmadával is olcsóbbak lehetnek. Továbbá a garázs állapota és az, hogy új vagy használt, szintén árbefolyásoló tényező lehet. Ugyanakkor az exkluzív, új építésű projektekhez kapcsolt garázsoknál nem minden esetben egyenes az arányosság az ár és a beálló mérete között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm