21 °C Budapest
Brutál büntetést varrhatnak a háztulajok nyakába idén télen: erre a legtöbben nem is figyelnek

Brutál büntetést varrhatnak a háztulajok nyakába idén télen: erre a legtöbben nem is figyelnek

2022. december 14. 12:57

A különféle halmazállapotú csapadék mellett éjszakánként komoly mínuszokra is kell számítani. A lakás, és családi ház tulajdonosoknak érdemes felkészülniük: a csúszóssá vált járdák csúszásmentesítéséről ugyanis nekik kell gondoskodniuk. Ellenkező esetben, ha valaki megsérül a ház előtt, akkor a kártérítést nekünk kell megfizetni - rosszabb esetben még egy büntetőügyet is a nyakunkba varrhatnak.

Bizony már komoly fagyokra lehet számítani éjszakánként, és az utóbbi napokban különböző halmazállapotú csapadék is hullott. Ebben az időben pedig könnyen megüthetik a bokájukat a felelőtlen ingatlantulajdonosok, mivel a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk.

Mert bár a közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatokra tartozik, azonban az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb településen, kerületben elő is írja -, hogy az ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

A hótakarításról, és a jégmentes járda biztosításáról tehát a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia! Érdemes az önkormányzatnál érdeklődni az ügyben.

Sőt, az előírás a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán elesik és megsérül, akkor kötelesek vagyunk a kárt megtéríteni. Sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak!

Számos olyan eset ismert ugyanis, amikor a bíróság milliós nagyságrendű kártérítési összeg megfizetésére kötelezte az ingatlan tulajdonosát a ház előtti jeges járdán elesett, nem éppen a közmondás szerinti értelemben vett "kéz- és lábtörést" szenvedett járókelő javára

- írja például egy jogász a blogbejegyzésében.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy ez kinek is a reszortja: mialatt egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. 

Tehát az sem igaz, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, nincs előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés.

Ugyanakkor a lakóközösség megállpodhat arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy bárki más. Arra viszont külön figyelni kell, hogy erről a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés legyen. Ennek hiányában ugyanis előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.

Sóval ne!

Kevesen tudják, de a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet egyik bekezdése azt írja elő, hogy

Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Márpedig a só (nátrium-klorid, kálium-klorid, stb.) ilyen. Ezért viszont jelenleg nem jár semmilyen bírság, de még ennek ellenére sem ajánlott sóval elintézni a csúszásmentesítést. A só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel az aszfaltot, a betont is tönkrevágja, és nem tesz jót a kutyák, macskák mancsának sem.

A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem