23 °C Budapest
Brutál büntetést varrhatnak a háztulajok nyakába idén télen: erre a legtöbben nem is figyelnek

Brutál büntetést varrhatnak a háztulajok nyakába idén télen: erre a legtöbben nem is figyelnek

2022. december 14. 12:57

A különféle halmazállapotú csapadék mellett éjszakánként komoly mínuszokra is kell számítani. A lakás, és családi ház tulajdonosoknak érdemes felkészülniük: a csúszóssá vált járdák csúszásmentesítéséről ugyanis nekik kell gondoskodniuk. Ellenkező esetben, ha valaki megsérül a ház előtt, akkor a kártérítést nekünk kell megfizetni - rosszabb esetben még egy büntetőügyet is a nyakunkba varrhatnak.

Bizony már komoly fagyokra lehet számítani éjszakánként, és az utóbbi napokban különböző halmazállapotú csapadék is hullott. Ebben az időben pedig könnyen megüthetik a bokájukat a felelőtlen ingatlantulajdonosok, mivel a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk.

Mert bár a közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatokra tartozik, azonban az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb településen, kerületben elő is írja -, hogy az ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

A hótakarításról, és a jégmentes járda biztosításáról tehát a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia! Érdemes az önkormányzatnál érdeklődni az ügyben.

Sőt, az előírás a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán elesik és megsérül, akkor kötelesek vagyunk a kárt megtéríteni. Sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak!

Számos olyan eset ismert ugyanis, amikor a bíróság milliós nagyságrendű kártérítési összeg megfizetésére kötelezte az ingatlan tulajdonosát a ház előtti jeges járdán elesett, nem éppen a közmondás szerinti értelemben vett "kéz- és lábtörést" szenvedett járókelő javára

- írja például egy jogász a blogbejegyzésében.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy ez kinek is a reszortja: mialatt egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. 

Tehát az sem igaz, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, nincs előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés.

Ugyanakkor a lakóközösség megállpodhat arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy bárki más. Arra viszont külön figyelni kell, hogy erről a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés legyen. Ennek hiányában ugyanis előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.

Sóval ne!

Kevesen tudják, de a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet egyik bekezdése azt írja elő, hogy

Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Márpedig a só (nátrium-klorid, kálium-klorid, stb.) ilyen. Ezért viszont jelenleg nem jár semmilyen bírság, de még ennek ellenére sem ajánlott sóval elintézni a csúszásmentesítést. A só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel az aszfaltot, a betont is tönkrevágja, és nem tesz jót a kutyák, macskák mancsának sem.

A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm