Technicians fitting solar photo voltaic panels to a house roof in Ambleside, Cumbria, UK.

Újabb csavar a napelemeknél: erről mindenkinek tudnia kell, aki ilyen rendszerben gondolkodik

2022. október 27. 21:31

Október 31-ét követően már csak olyan háztartási méretű kiserőmű engedélyezhető, amely kizárólag a saját fogyasztás kielégítésére termel villamosenergiát. A saját fogyasztást kiváltó napelemes rendszereknél jelentősen lerövidül az ügyintézési idő: az igények elbírálása és a csatlakozási terv jóváhagyása a korábbi 60 napról egy-két hétre csökkenhet – foglalta össze a napelemes rendszerek kialakítását érintő legfontosabb változásokat Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója. A változások csak az október 31 után benyújtott igényléseket érintik. Fontos kiemelni, hogy a rendelet csak a vészhelyzet idejére szól így bizakodóak vagyunk, hogy mielőbb visszaáll a betáplálás lehetősége.

Változnak a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó szabályok: A jövőben már kizárólag azokat a napelemes rendszereket lehet üzembe helyezni, amelyek a saját fogyasztás kielégítésére termelnek villamosenergiát, de nem táplálnak be a közcélú villamosenergia-hálózatba. A háztartási kiserőművek telepítéséről szóló, jelentős szabályváltozásokat tartalmazó kormányrendelet október 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Wagner Solar szakértői a kormányrendelet alapján a legfontosabb változásokat ismertetve kiemelték, hogy szerintük jelentősen lecsökken a kivitelezést megelőző ügyintézési idő elsősorban a 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt nem meghaladó rendszereknél. A rendeletből ugyanakkor nem derül ki, milyen végső határidőket kell tartaniuk a szolgáltatóknak.

Azonban hosszabb lesz a megtérülési ideje azoknak az energetikai beruházásoknak, amelyek lehetővé teszik az egyéni áramtermelést.A cég kiemelte, hogy az új szabályozással kihasználhatóvá kellene tenni a hibrid napelemes rendszereket. Erre azonban jelenleg egyetlen szolgáltatónál sincs lehetőség, azaz olyan esetekben engedi a hálózat szolgáltatója a hibrid inverterek csatlakozását, amikor lenyilatkozzuk, hogy nem lesz akkumulátor csatlakoztatva az inverter mellé.

Nem bír el több terhelést az országos hálózat

Jelenleg a szolgáltatónak törvényi kötelessége átvenni az ügyfelek által megtermelt energiát, a fogyasztóknak pedig kötelező a betáplálás. A július közepén bejelentett energiaár-változások hatására ugyanakkor eddig nem látott roham indult a napelemekért, amely a közcélú hálózat gyors telítődéséhez vezetett.

A hazai villamosenergia-hálózat a jelentősen megugró, és hosszú távon folyamatosan növekvő lakossági és vállalati áramtermelésre nincs felkészítve. Az országos hálózat átfogó korszerűsítésére lenne szükség ahhoz, hogy a háztartási méretű kiserőművek minden eddiginél gyorsabb terjedése ne okozzon akkora terhelést, amely már meghibásodásokhoz vezet. A hálózat modernizálásához ugyanakkor csak rendkívül költséges, hosszadalmas és nehezen kivitelezhető beruházásokra van szükség

– foglalta össze az előzményeket Házi Ádám, a megújuló energiarendszerek kialakításában piacvezető Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója.

Hosszabb lesz a megtérülés

A kormányrendelet felülírja a szolgáltató villamosenergia-átvételre vonatkozó törvényi kötelezettségét.

A szakértők egyetértenek azzal a felvetéssel, hogy a betáplálás általános felfüggesztése a napelemberuházások hosszabb megtérülését eredményezi. Noha az energiafelhasználás gyökeres átalakulása várható a következő években, az biztosra vehető, hogy a villamosenergia-igény tovább növekszik

– összegezte Házi Ádám.

Gyors ügyintézést ígérnek

Jelentősen lerövidülhet a napelem-beruházásokkal kapcsolatos ügyintézés időtartama az elektronikus igénybejelentéssel. A kormányrendelet szerint a legfeljebb 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt nem meghaladó háztartási méretű kiserőmű csatlakoztatására vonatkozó műszaki tervet már 3 munkanapon belül elbírálja a szolgáltató a korábbi 30 nap helyett. A csatlakozási engedély megszerzése hivatalosan 60 napos ügyintézést jelent, amely a tapasztalatok szerint az elmúlt időszakban akár 120 napig is elhúzódhatott. A rendelet ugyanakkor itt sem tartalmazza pontosan a szolgáltató által betartandó határidőket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt meghaladó háztartási méretű kiserőmű esetén az igénybejelentő a hálózati engedélyes által kiadott műszaki-gazdasági tájékoztató alapján a műszaki dokumentáció jóváhagyását megelőzően saját kockázatára megkezdheti a kiserőmű telepítését és a kiserőmű csatlakoztatásához szükséges átalakítások elvégzését a csatlakozási pontig, valamint a mérőszekrény kiépítését.

Nem mindenkit érint a felfüggesztés

Ugyanakkor egyéb területeken is szükség lenne a szabályok felülvizsgálatára. Ezek közé tartoznak a napelemeknél az úgynevezett hibrid rendszerek kihasználását elősegítő változtatások. Nem egyértelmű az sem, hogy az Európai Unió szabályozása miatt meddig alkalmazható a szaldós elszámolás a bruttó elszámolás helyett.

Fontos kiemelni, hogy a rendelet a vészhelyzet idejére szól. A korlátozás az október 31-ig megfelelően beadott igénybejelentésekre nem vonatkozik. Mentesülnek a határidő alól azok is, akik a szolgáltató hibájából nem tudták tartani ezt a határidőt. A rendeletből kimaradtak azok, akik a 100 százalékos támogatásra pályáztak. Bízunk benne, hogy hamarosan megjelenik egy olyan rendelet, amely a mintegy 40 ezer nyertes pályázónak is lehetővé teszi a hálózatra csatlakozást a határidő után is.

Szintén nem érinti a rendelet az 50kW feletti HMKE rendszereket – ahol eddig is viszwattos rendeszek voltak – hiszen ezeknél eddig is csak a saját fogyasztást kiváltani célzó beruházásokat engedélyezték. Május óta megtorpant a piac mert előírták, hogy 30, illetve 60 százalékos, időjárás független kiegyenlítő energia kapacitással lehet csak a beruházást megkezdeni, ami még nincs megfelelően kidolgozva

– mutatott rá a szakértő.

Megugrott az érdeklődés

A nyári hónapokban jelentősen megnőtt a napelemberuházások iránti igény. Átmeneti csökkenést követően az elmúlt két hétben több tízezer igénybejelentés érkezett a szolgáltatókhoz a kormányzati bejelentéseket követően. A Wagner Solar a szintén nagyszámú megbízás miatt az október 31-i határidőig már nem fogad be újabb igényeket.

Újabb támogatás az energiahatékonyságot növelő beruházásokra

A Magyar Közlönyben megjelent egy másik fontos rendelet is: Támogatást igényelhetnek energiahatékonyságot növelő beruházásaikhoz azok a vállalkozások, amelyek megtartják a munkaerőt. A pályázati támogatás mértéke Budapesten 30 százalékos, az ország más részein 45 százalékos. Sajnos a beruházás értéke el kell, hogy érje az 500 ezer eurót, vagyis arra számítunk, ez a lehetőség a közép- és nagyvállalatoknak lehet előnyös – összegezte a legújabb kormányzati döntéseket a Wagner Solar.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm