14 °C Budapest
Ezra Bailey

A tulajdoni lap lekérése ingyenesen: az e-hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap letöltése hogyan történik?

2022. május 28. 20:40

Ingatlaneladás és ingatlanvásárlás esetén az első, egyben legfontosabb feladataink közé tartozik a tulajdoni lap lekérdezés, amit a megfelelő adatok tekintetében bárki megtehet az Ügyfélkapun keresztül és más módon is. Na de mégis hogyan történik a Földhivatal tulajdoni lap lekérése ingyenesen, mit kell a folyamatról tudnunk?

Cikkünkben eláruljuk, a tulajdoni lap mi az, mi a tulajdoni lap funkciója és miért ilyen fontos a tulajdoni lap lekérés – akár eladjuk az ingatlanunkat, akár venni szeretnénk egyet. Tudd meg, a tulajdoni lap kikérése mennyi idő alatt történik meg (a tulajdoni lap mennyi idő alatt lesz a kezünkben), illetve, hogy a nem hiteles tulajdoni lap letöltése ingyen hogyan történik! Változások esetén a tulajdoni lap mennyi idő alatt módosul, mikor kerülnek fel a tulajdoni lapra a legfrissebb információk – a tulajdoni lap bejegyzés mennyi idő alatt megy végbe a Földhivatalban?

Mi a tulajdoni lap?

Magyarországon minden ingatlan – legyen szó lakásról, házról, telekről, zártkertről, erdőről vagy termőföldről – szerepel a Földhivatal ingatlan-nyilvántartásában, akárki is legyen a tulajdonosa (a magánszemély mellett lehet egy ingatlan például állami vagy céges tulajdonú). A tulajdoni lap az ingatlanügyek meghatározó hivatalos okmánya (mintha az ingatlan személyi igazolványa lenne), minden alapvető ingatlanadat szerepel rajta – cím, helyrajzi szám, építés éve, település, külterületi/belterületi-e stb.

A tulajdoni lapon számos más létfontosságú adat is fellelhető, például minden fontos jog, ami az ingatlanra van bejegyezve – ilyen a haszonélvezeti jog, a tulajdonjog, a végrehajtás vagy a jelzálog – sőt, ezekből gyakorlatilag ki is olvashatjuk az ingatlan előtörténetét (egyes házaknak rendkívül „viharos” a múltja) – ehhez a tulajdoni lap „teljes másolata” szükséges. Minden, a tulajdoni lapon szereplő adat hivatalos (ügyvédi ellenjegyzés, földmérői munka stb. áll mögötte). A rendszerből lekért tulajdoni lap minden esetben hiteles és megbízható, az adatok valóságosak (az adott pillanatra vonatkozóan). Ha csak a jelenleg érvényes ingatlanadatokra van szükségünk, nem kell a tulajdoni lap teljes másolata, elég a „szemle” is.

Mikor szükséges a tulajdoni lap lekérése?

Bármilyen ingatlanügyben (adásvétel, bérlés stb.), hiszen a tulajdoni lap másolata a biztosíték, hogy tényleg az adott ingatlanról van szó. Figyelem: semmilyen olyan hivatalosnak tűnő ingatlanügyletbe ne menjünk bele, amihez nem áll rendelkezésünkre legalább a nem hiteles tulajdoni lap másolata. Ha nem kaptunk a főbérlőtől/eladótól/ingatlanügynöktől stb. ilyen dokumentumot, a cím vagy a helyrajzi szám alapján mi magunk is lekérhetjük a tulajdoni lapot – célszerű ezt mindenképp megtenni, hiszen akár önhibán kívüli téves adatok is szerepelhetnek egy hirdetésben.

Hiteles és nem hiteles tulajdoni lap: mi a különbség?

Megkülönböztetjük a nem hiteles tulajdoni lap másolatot (csak a tájékoztatást szolgálja, nincs hiteles tanúsító ereje) és a hiteles tulajdoni lap másolatot (hiteles tanúsítóerő, ez szükséges minden hivatalos ingatlanügylethez). A földhivatali nyilvántartásból egyébként a nem hiteles tulajdoni lap és a hiteles tulajdoni lap másolat (e-hiteles tulajdoni lap) mellett lekérhető csak a tulajdoni lap I. része is (ez havi 20 alkalommal ingyenes). Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap lekérés ára 3.600 Ft/ingatlan (teljes és szemle), az elektronikus térképmásolat pedig 2.400 Ft/ingatlan.

A tulajdoni lap lekérése ingyen - tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapu segítségével

A nem hiteles tulajdoni lap minden természetes személy részére elektromos dokumentum formájában letölthető (a teljes és a szemle egyaránt), évi 2 alkalommal, bármilyen ingatlanra – azonban ehhez szükséges tudnunk az ingatlan pontos címét és/vagy a helyrajzi számát. Ha ennél többször akarunk tulajdoni lapokat lekérni, ezeknek az ára 1.000 Ft, amit az Ügyfélkapun keresztül kell kifizetnünk, bankkártyával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapu nélkül

A tulajdoni lap lekérés nem csak online (az Ügyfélkapu mellett a Földhivatal Online oldalán is megtehetjük) intézhető, hiszen megtehetjük ezt személyesen, papíralapon is, azonban ehhez el kell mennünk a Földhivatalba. Ha személyesen megyünk a hivatalba, akkor a hiteles tulajdoni lap másolat papír alapon (teljes és szemle is) 6.250 Ft/ingatlan, a nem hitelesített térképmásolat ára 2.400 Ft, a hitelesített térképmásolat ára pedig 3.600 Ft/ingatlan. A térképbe való betekintés 800 Ft, a földhasználati lap másolata szintén ennyibe kerül. Telefonon is intézhetjük mindezt, KAÜ-vel (Központi Azonosítási Ügynök).

Egy tulajdoni lap bejegyzés mennyi idő alatt kerül be?

Célszerű az ingatlanügylet megkötés előtti lekésőbbi időpontban lekérnünk a tulajdoni lapot, hogy tisztában legyünk azzal, ha az utóbbi időben mégis valami változás történt volna az ingatlan élettörténetében, vagy hogy tudjuk, van-e olyan bejegyzés, ami nem lett törölve róla. Ha tulajdonjogot szeretnénk bejegyeztetni, érdemes tudnunk, hogy az általános földhivatali ügyintézési határidó 21 naptári nap (ebbe nem beleszámolandó a hiánypótlásra a kérelmezőnek adott határidő, továbbá, ha a földhivatalnak a kérelem elbírálásához más szakhatóságot kell megkeresnie, akkor a szakhatóság eljárásának időtartama, illetve nem számít bele a postai kézbesítési idő sem); a hiánypótlás határideje 15 nap.

A tulajdoni lap kikérése mennyi idő?

A művelet mindössze néhány percig tart, míg bejelentkezünk az Ügyfélkapuba vagy felmegyünk a Földhivatal Online oldalára (a tulajdoni lap lekérése ingyen is történhet, illetve, ha fizetős szolgáltatást igényeltünk, azt ki kell fizetni). Ha a tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapun keresztül problémás, akkor menjünk be a Földhivatalba és intézzük személyesen, ami szintén hamar végbemegy – a várakozási idő hosszúságától függően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem