16 °C Budapest
Easter homemade hot cross buns, buttered with butter, quail unpainted eggs. Easter family concept in Canada, Czech Republic, Germany, British, England.

Fájdalmasan megdrágult a magyarok húsvéti kedvence: otthon fillérekből, sokkal finomabbat készíthetünk

2022. április 14. 08:15

A kalács nem maradhat el az ünnepi asztalról, hiszen mindennek lehet az alapja. Isteni kombináció az édeskés alap a sóssal, amiből nem lehet eleget készíteni. Önmagában is finom tud lenni, de vajjal, lekvárral is kiváló fogás. Nem beszélve arról, hogy egy sima kalács ízvilágát is fokozhatjuk, ha sonkát, tormát, sajtot és egy kis savanyúságot is elfogyasztunk hozzá. Mennyibe kerül a bolti változat? Hogyan készíthetünk otthon kalácsot? A HelloVidék mindezeknek utánajárt.

Ahogy az írásos emlékekből tudhatjuk, a késő középkori-kora újkori parasztkalács két fő formája a kenyér módjára kiszakított cipó (kerekes kalach), illetve a fonott tészta (fonth kalách, fonatos kalácz). Mindkettő töltelék nélküli, a kemence földjén, nagyünnepre sült. Kelt tésztájuk a kenyérnél finomabb összetételben készült. Rozskenyeres vidéken a különbség lehetett csak annyi, hogy a kalácstésztát búzalisztből dagasztották. Búzakenyeres vidéken a fonott kalács kezdetben készülhetett a kenyérétől nem különböző tésztából is. A korai időszakban a fonott kalácsok is kerekek voltak.

A parasztkalácsok legalább a 18. század végéig töltetlenek. A pusztakalács összefoglaló nevet az előbbiek akkor kapták, amikor töltött kalács is megjelent. Kalácsforma számtalan volt, itt csak a legfontosabbakat említhetem. Azonos típusú kalácsforma szerepe vidékenként nagyon eltérő is lehetett.

Ha kíváncsi vagy, hogy készül a kalács ma, és hogy mennyire éri meg a bolti, illetve az otthoni változat, olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem