12 °C Budapest
Street of a city in winter with people moving on the street, Bocairent, Valencian Community, Spain. Europe.

Komoly kártérítést fizethetnek a háztulajok: kevesen tudják, de ez is kötelező

2021. december 22. 14:01

Komoly kártérítést fizethetünk, ha valaki a csúszós járdánkon sérül meg, sőt, durvább esetekben még eljárás is indulhat. Kevesen tudják, de az ingatlan előtti járdaszakasz síkosságmentesítése a tulajdonos felelőssége és kötelessége - albérlet esetén a bérlőnek kell erről gondoskodni. Sózni ugyan tilos egy rendelet szerint, de nem büntetnek érte: ennek ellenére nagyon nem javasolt, hogy így oldjuk meg a csúszásmentesítést.

Szerdán nemigen ment fagypont fölé a hőmérséklet, és az ország több részén is havazott: holnapra is kemény fagyokat jósolnak, és karácsonykor is hidegek lesznek az éjszakák. Az ingatlan tulajdonosoknak tehát érdemes felkészülniük: kevesen tudják, de a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk! Albérlet esetében a bérlőt terheli a felelősség.

Ugyanis, bár a helyi közutak és közterületek fenntartása önkormányzati feladat, a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani - hívta fel a figyelmet korábban egy jogász.

Asztalos Gábor ügyvéd pedig arról beszélt, hogy ha valaki eltöri a lábát a járdánkon, és ezért otthon kell maradnia táppénzen, tehát tételes vesztesége van, amelyet forintosítani tud, akkor vagyoni kárigényt terjeszthet elő kárainak megtérítése érdekében - sőt, sérelemdíj is járhat a károsultnak.

És ez alól a társasházban élők sem kivételek: óriási tévhit, hogy ebben az esetben a közös képviselő feladata lenne a csúszásmentesítés! Hiszen a szabályok szerint a tulajdonos felelőssége a csúszásmentesítés, egy társasház albetéteseit lényegében ugyanúgy kezelik, mint egy önálló családi ház tulajdonosát.

Bár nem büntetik, de inkább ne sózz!

Sőt, az sem mindegy, hogy milyen anyaggal végezzük a síkosságmentesítést! A a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet azt írja elő, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Márpedig az útszóró só ilyen anyag. 2012-ig még 50 ezres bírságot fizethetett, aki nem tarotta be az előírást, de abban az évben hatályon kívül helyezték a vonatkozó rendeletet. Ennek ellenére mi azt javasoljuk, hogy ne sóval old meg a síkosságmentesítést, mert azért mégiscsak nagyon káros a környezetre!

A célnak éppen ugyanolyan jól megfelel a homok, a sóder, de a faforgács és a hamu is kiválóan teszi a dolgát a fagyos járdákon. Ezek közül valamelyik szinte 100 százalék, hogy van otthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem