Christmas tree, an evergreen tree, decorated with lights and ornaments as a part of Christmas festivities.

3D műfenyő árak 2021: Tudd meg, hol kapható műfenyő jutányos áron!

2021. december 15. 20:33

Idén is elérkeztünk az év legjobban várt időszakához, ami a legtöbb család számára nem más, mint a karácsonyi ünnepek ideje. A karácsonyi készülődés közepette rengeteg dolgunk akad: be kell szereznünk, vagy el kell készítenünk szeretteink számára az ajándékokat, amelyek a szívüknek kedvesek, emellett itt az ideje annak is, hogy karácsonyi pompába öltöztessük otthonunkat. El is érkeztünk az elmúlt évek vitás kérdéséhez: műfenyő vagy igaz fenyőfa kerüljön az otthonunkba? Ha műfenyő, akkor mennyiért szerezhetjük be azt, a 2022 aktuális műfenyő árak alapján?

Cikkünkben az örök klasszikus karácsonyi kérdést járjuk körül: miért előnyösebb a műfenyő az igazinál, miben rejlik a műfenyő praktikussága, illetve mi az, amit sajnos még egy minőségi, 3D műfenyő sem tud pótolni a karácsonyi hangulat kapcsán? Zöld műfenyő, fehér műfenyő vagy havas műfenyő – tudd meg, mi a 2021 év műfenyő divatja, melyik a legtrendibb műfenyő, amivel igazi, meghitt hangulatot varázsolhatsz az otthonodban! Na de mégis hol tartanak a műfenyő árak, egy 3D műfenyő mennyibe kerül? Műfenyő hol kapható igazán jó áron?

A karácsonyfa eredete

Az örökzöld növények tisztelete az emberiséggel egyidős: számtalan történelmi emlék bizonyítja a keltáktól kezdve a rómaiakon át, egészen az egyiptomiakig, hogy az ókor emberei örökzöld ágakat akasztottak ajtajukra. Az örökzöld növények nem csak a házat díszítették, az emberek spirituális jelentőséget is tulajdonítottak nekik. Számos kultúrában úgy tartották, az örökzöld ágak távol tartják a gonosz szellemeket, boszorkányokat és a betegségeket is. A téli ajándékozás hagyománya szintén ókori szokásokra vezethető vissza: a rómaiak Saturnalia, a téli napforduló vidám ünnepe során használták az örökzöldeket házaikban és templomaikban, emellett ajándékokkal halmozták el rokonaikat, barátaikat is.

A keresztény kultúrkörben a karácsonyfa állítás leginkább az áldozatbemutatásnak felel meg: a fiatal, örökzöld fa kivágása az ifjú élet feláldozását szimbolizálja, ahogy a bibliai történetek szerint Jézus Krisztus is feláldozta az életét az emberiségért. Hogy mi a karácsonyfa állítás története, pontosan mikorra tehető az első, mai értelemben vett karácsonyfa felöltöztetése, vitás kérdés. A karácsonyfa elődje minden jel szerint egy karácsonyi piramis volt, amit elkezdtek örökzöld ágakkal feldíszíteni.

Az első karácsonyfák valamikor a 16. században jelentek meg, Németország területén (sokan magához Luther Mártonhoz kötik az első karácsonyfa állítását), azonban ennek a szokásnak évszázadok kellettek, hogy más országokban is meghonosodjon. Magyarország első karácsonyfáját történelmi emlékeink szerint 1824-ben állították, még pedig Brunszvik Teréz grófnő. Maga a „karácsonyfa” elnevezés régebben a földesúrnak szolgáltatott karácsonyi tűzifát jelentette.

A mai értelemben vett, kivágott, ünnepi díszbe öltöztetett karácsonyfa a 19. és a 20. század fordulóján tett szert igazi népszerűségre és jelent meg az átlagos magyar családok otthonában is. Habár korábban az európai karácsonyfákat leginkább süteményekkel, almával és édességekkel díszítették, hamarosan megjelentek a szebbnél szebb üveg, majd műanyag díszek, fényfüzérek is, ezzel egyetemben pedig népszerűvé vált a karácsonyi szaloncukor gyártása – utóbbi kifejezetten magyar karácsonyi hagyomány, érdekesség, hogy más országokban nem díszítik a karácsonyfát ilyen édességgel.

Az ipari karácsonyfa termelés

A karácsonyi ünnepekkel egyetemben mindig előkerül a kérdés, hogy környezetkárosító-e a karácsonyfa állítás, hiszen mégis csak egy igazi fenyőt vágunk ki, ha nem műfenyő karácsonyfánk van. A válasz egyszerű és megnyugtató: a karácsonyfák kivágása nem környezetkárosító, ugyanis ezek a csinos kis fenyőfák nem a természetből származnak, hanem direkt erre a célra termesztik és vágják őket. Az ünnepek után sem kell, hogy a faanyag kárba menjen: aprítsuk fel és használjuk fel tűzifának, hogy ne fázzunk a hideg, téli napokban.

Mióta a karácsony szokása eljutott a családi otthonokba, és megnőtt az igény a fenyőfákra, számos vállalkozó próbál szerencsét ezzel a jól fizető, szezonális biznisszel, hiszen a fenyőtermesztés nem tartozik a túl munkaigényes feladatok közé. Az élő fenyőnek az elmúlt évek során akadt egy igen kemény vetélytársa, ugyanis a karácsonyi igényekkel lépést tartva egyre népszerűbb az igazi fa helyett a műfenyő, ami nem csak praktikus, de még spórolhatunk is vele, ha minden évben ugyanazt a műfenyőt használjuk.

Műfenyő vásárlás igazi helyett?

A műfenyő kontra valódi fenyő vita azóta tipikus karácsonyi napirendi pont, mióta a modern, 3D műfenyők minősége olyan kifinomulttá vált, hogy tapintás nélkül szinte lehetetlen megkülönböztetni a műanyagot a valóditól. Rengeteg érvet felsorakoztathatunk mindkét fenyő ellen és mellett is, éppen ezért érdemes a műfenyő VS élő fenyő témakört megközelítenünk abból a szempontból, hogy a családi helyzetünk számára melyik választás a praktikusabb.

Alapvetően a két karácsonyfa alapanyag közötti markáns különbség az élő fenyő természetes mivoltában rejlik: egy frissen kivágott fenyő akár heteken keresztül szép marad (köztudott, hogy a legtöbb család igyekszik minél tovább megőrizni a karácsonyi hangulatot), kellemes illatával és viaszos leveleivel egy valódi fenyőerdő hangulatát idézve. Ebből az előnyből ered a valódi fenyő hátránya is: amint a karácsonyfa elkezd száradni és potyognak a tűlevelek, sok dolgunk lesz a takarítással, ugyanis a viaszos lerakódástól nagyon nehéz megszabadulni, ha beszennyezett egy szőnyeget.

Ha nem szeretnénk elhullott tűleveleket takarítani, illetve lelkiismereti kérdést csinálunk a fa kivágásából, még egy járható út létezik, ami nem más, mint a cserepes karácsonyfa vásárlása (vagy földlabdás karácsonyfa). A cserepes karácsonyfát is megviseli valamennyire az ünnepi hangulat és természetesen a lakás melege, azonban, ha az ünnepek után rövid időn belül kiültetjük a kertbe, évekig, sőt évtizedekig az udvarunk gyönyörű, örökzöld dísze lehet.

Kinek előnyösebb a műfenyő karácsonyfa?

A műfenyő állítás egyik leggyakoribb oka a praktikusság, hiszen amint vége az ünnepeknek, egyszerűen darabjaira szedhetjük a karácsonyfát, eltehetjük dobozba, majd feltehetjük a polcra, hogy ott várja meg a következő karácsonyi szezont. Összességében elmondhatjuk a műfenyő kapcsán, hogy kevésbé környezetszennyező, mint a kivágott fenyőfa - feltéve, ha évekig használjuk, és nem veszünk újat minden ünnepre – hiszen csak egyszer kell legyártani.

A műfenyő praktikussága okán kifejezetten ideális az időhiánnyal küzdő családoknak, hiszen súlyos órákat spórolhatunk meg azzal, ha nem kell befaragni a fát a talapzatba. A műfenyő állítás az idősek számára is kedvez: elég egyszerűen levenni a karácsonyfát a „polcról”, és percek alatt készen van az otthoni dekoráció. A műfenyő portalanítása is egyszerű: töröljük át a műfenyő leveleit ronggyal, vagy zuhanyoztassuk le a kádban, majd hagyjuk alaposan megszáradni (a műfenyő ne álljon a vízben, hiszen fémet is tartalmazhat).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A műfenyő további előnye, hogy sokkal kisebb az esélye annak, hogy a fa kigyullad – a rendes fenyő, különösen akkor, ha már száradó félben van, érzékeny a gyertyalángra, de természetesen elektromos szikra is okozhat karácsonyfatüzet. A műfenyő további előnye, hogy amennyiben egy kicsit extravagánsabb ízléssel rendelkezünk, nyugodtan elrugaszkodhatunk a megszokott fenyőzöld színtől – a műfenyő fehér, ezüst, arany, sőt, akár rózsaszín is lehet, nagyszerűen összhangba hozhatjuk azt az otthonunkban lévő többi dekorációval.

Havas műfenyő, az év slágerterméke
Havas műfenyő, az év slágerterméke

Műfenyő divat 2021: milyen legyen a karácsonyfa?

Sokan nem is gondolnák, milyen szép a műfenyő, mennyire extravagáns és mégis ünnepi hangulatú dísze lehet az otthonunknak – sőt, az udvarnak is. Minden évben elmondhatjuk, hogy szárnyra kap valamilyen karácsonyfa divat, idén ez nem más, mint az élethű műfenyő és a havas műfenyő. Havas műfenyő esetében a műfenyő ágvégeit fehér festék, vagy más bevonat színezi, így a műfenyő azt a hatást kelti, mintha finom hóréteg hullott volna rá. A havas műfenyő mellett vagyon népszerű a minőségi, élethű műfenyő is, amit az avatatlan szemek számára szinte lehetetlen megkülönböztetni az igazi fától.

Habár a zöld műfenyő mellett még mindig népszerű a fehér műfenyő is, ez elmúlt évek színes karácsonyfa trendje megszűnni látszik: egyre kevesebb a piros, kék, rózsaszín, vagy éppen aranyszínű karácsonyfa, viszont sokan nem is konkrét fát vesznek, hanem dekortárgyakból rakják ki azt. Készíthető egyedi karácsonyfa zöld üvegekből, lufikból, de hajtogatott papírból is – csak a fantáziánk szabja a határokat.

Hogyan készül a műfenyő?

A műfenyő használata sosem a karácsonyi hangulat modernkori meggyilkolásáról szólt: már évszázadokkal ez előtt is használtak az emberek igazi fenyő helyett műfenyőt, vagy arra emlékeztető tárgyakat, például fából készült vázat, díszekkel. A műfenyő készítése korábban libatoll használatával történt, azonban meglepő módon a vécékefe gyártók kezdték el karácsonyfa készítésre használni a technológiájukat – ez a típusú ipari műfenyő gyártás egyébként az Egyesült Államokból származik.

A műfenyő gyártás során az elmúlt évek alatt egyre inkább arra törekedtek, hogy a műfenyő kevésbé gyúlékony anyagból készüljön, illetve a 2D műfenyő után hamarosan áttértek a 3D műfenyő gyártására, ami sokkal szebb és élethűbb, mint korábbi verziója. A műfenyő alapanyaga egyszerű PVC, amit a gyártó PE és fémek kombinálásával állít össze. A tűleveles szalagokat kivágják egy alapból, majd egyszerűen feltekerik a műfenyő ágait formázó drótokra, rekonstruálva velük a faágakat, illetve ki is önthetik azokat műanyagból. Hogy a műfenyő szép legyen, formára igazítják, majd megszínezik igényünknek megfelelően (pl. fehér műfenyő vagy havas műfenyő).

Műfenyő bérlés

Habár a műfenyő jóval praktikusabb, mint az élő karácsonyfa, sokaknak problémát okoz, hogy az ünnepek leteltével nem tudják hova elrakni a műfenyő dobozát, hiszen a kisebb városi lakásokban minden talpalatnyi hely számít. Erre a problémára is tudunk ajánlani egy megoldást: a műfenyő bérlés ugyanolyan járható út, mint a vásárlás, azonban olcsóbb is, biztosan nem termelünk vele szemetet és egyszerűen visszaadhatjuk, ha lejárt a műfenyő bérlés időtartama.

Hol kapható műfenyő?

Gyakori kérdés, hogy műfenyő hol kapható jó áron, hiszen annyi helyen kínálnak szebbnél szebb karácsonyfa alapanyagokat. Az adventi szezonban a lakberendezési áruházak, bútorboltok, dekorüzletek többsége kínál különböző műfenyőket, az igényeinknek megfelelő méretben, minőségben és árfekvésben. Célszerű ellátogatnunk olyan áruházláncokba, mint a Jysk, Ikea, OBI, Praktiker, vagy a vegyes termékeket kínáló bevásárlóközpontokba (pl. Tesco, Auchan).

Műfenyő árak 2021: mennyibe kerül egy műfenyő?

Minden évben aktuális kérdés, hogy mennyibe kerül egy műfenyő, milyen műfenyő árak jellemzőek a boltokra, webshopokra. Egy átlagos méretű és minőségű műfenyő ára 15-25.000 Ft között mozog, azonban minél nagyobb és minél minőségibb műfenyő a szívünk vágya, annál többe fog kerülni a végeredmény. Egy különleges műfenyő ára elérheti az 50-60.000 Ft-ot, az igazán magas, terebélyes műfenyő ára pedig 100-200.000 Ft-os tétel is lehet – ugyanúgy, mint bármilyen más termék esetében, a műfenyő kínálatnál is határ a csillagos ég.

Hogy összehasonlíthassuk a műfenyő árakat az igazi fenyő árakkal, eláruljuk, hogy egy nordmann fenyő karácsonyfa ára méterenként 7-8.000 Ft körül mozog, vagyis közel azonos az ára, mint egy műfenyőnek. A karácsonyi időszakban mielőtt döntünk, hogy műfenyő vásárlás vagy igazi fenyő vásárlása mellett tesszük-e le a voksunkat, mindig gondoljuk át, hogy anyagi és praktikussági szempontból melyik karácsonyfa alkalmasabb számunkra. Sose felejtsük el, hogy a karácsony az év egyik legköltségesebb időszaka, és sokat spórolhatunk azzal, ha új fa vásárlása helyett elővesszük a korábbi évek műfenyőjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem