Fele pénz jár a magyar paralimpikonoknak: ennyit érnek az érmek, helyezések Tokióban

Fele pénz jár a magyar paralimpikonoknak: ennyit érnek az érmek, helyezések Tokióban

2021. augusztus 17. 11:05

Hamarosan kezdetét veszi a Tokiói Nyári Paralimpiai Játékok. A fogyatékkal élő sportolók augusztus 24-én kezdődő és szeptember 5-ig tartó seregszemléjén 37+1 fős sportolói delegáció vesz részt Magyarországról. A Pénzcentrum utánanézett, pontosan mekkora állami díjazásban részesülnek majd az érmes, pontszerző helyen végzett paralimpikonjaink. 

Hagyományosan az Olimpiai játékok után két héttel négyévente megrendezik a Paralimpiai játékokat is, melyen mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt. Idén az augusztus 24. és szeptember 5. között sorra kerülő paralimpia programján 22 sportág eseményei szerepelnek, és várhatóan mintegy 4400 parasportoló indul.

Nézők ezúttal sem lehetnek a helyszíneken, már csak azért is, hiszen Tokióban augusztus 31-ig vészhelyzet van érvényben a koronavírus-járvány miatt.

Magyar parasportolók is utaznak szép számmal a helyszínre idén: 10 sportágban, 39 kvótát szereztek a mieink. Rióban 2016-ban a magyarok az éremtábla 47. helyén végeztek 1 arannyal, 8 ezüsttel és 9 bronzéremmel.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, nem csak a dicsőségért éri meg eredményes élsportolónak lenni, de aki az olimpián jól teljesít, azt a magyar állam is elismeri, méghozzá igen bőkezűen: 50 millió forintot fizet egy aranyérmes helyért, 35,7 milliót az ezüstért és 28,5 milliót a bronzért. Az életjáradék összege a KSH által megállapított évi átlagkeresethez van igazítva, vagyis folyamatosan növekszik. Egy olimpiai aranyért most havi 329 ezer forint életjáradék jár, miután a bajnok betöltötte a 35. életévét.

2021. februárjában jelentették be, hogy jelentősen emelkedik a magyar paralimpiai érmesek és helyezettek állami jutalma.

Az aranyért járó eddigi 17,5 milliós összeget 25 millióra, az ezüstért járót pedig 12,5 millióról 17,85 millióra emelik. A harmadik helyezettek mostantól 14,25 millió forintos jutalomra számíthatnak, s egészen a nyolcadik helyezettekig (1,4 millió forint) jár majd anyagi elismerés. A növekedés mértéke közel 43 százalékos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ekler Luca, világ- és Európa-bajnok paraatléta, Csonka András, paralimpiai ezüstérmes para-asztaliteniszező a bejelentéskor úgy fogalmaztak: nagyon örülnek a kormánydöntésnek, ez extra motivációt jelent majd a felkészülésük során.

A fenti táblázatban egymás mellé tettük az érmes, helyezést elért olimpikonok és paralimpikonok díjazását.

„Senki nem gondolhatja komolyan, hogy valaki a milliós tételekért csinálja végig négy év munkáját, bár ha igen, neki ugyanúgy jár a tisztelet” – nyilatkozta korábban Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, majd hozzátett: „bármekkora legyen is a jutalom, rossz üzenete van annak, ha a parasportolók kevesebbet kapnak.”

Mindeközben a Huffpost egy júliusi beszámolója szerint a tokiói olimpia az első alkalom, hogy az amerikai paralimpiai sportolók ugyanannyi pénzt fognak keresni, mint olimpikon társaik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05