6 °C Budapest
View of Balatonfured from the abbey at the Lake Balaton in Hungary

Nem állnak le a dúsgazdag magyarok: pillanatok alatt elkelnek a méregdrága balatoni nyaralók

2021. július 6. 05:37

Komoly kompromisszumokat kell kötnie annak, aki 25 millió forinttal a zsebében vágna bele a nyaralóvásárlásba. A szakértők szerint a népszerűbb, Balaton-parti településeket egyből felejtsük el, a Velencei-tónál is maximum üres telekre, vagy egy rosszabb állapotú, kisebb nyaralóra futná a pénzből. A Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanszakértők azt is elmondták: a Balcsinál a határ a csillagos ég, és még az 50 millió feletti ákategóriás nyaralók is szinte pillanatok alatt elkelnek.

A járvány hatására nagyon megindult a magyar nyaralópiac: sokan a bezártság hatására vágnak bele a vásárlásba, mivel szeretnének egy konfortos "második otthont". A Pénzcentrum most arra volt kíváncsi, mire mennek a mai árak mellett a piacon a "kispénzűek", akik csak 25 millió forintot szánnának vásárlásra. Arról is megkérdeztük az ingatlanszakértőket, hogy mi a helyzet a legdrágább nyaralókkal.

Nincs egyszerű dolga annak, aki 25 millió forinttal vágna bele a nyaralóvásárlásba, legalábbis Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a Velencei-tónál ebben az árkategóriában üres telkek vagy felújításra szoruló, 30-40 nm-es nyaralók vásárolhatók.

Áremelkedést tapasztalunk, ennek köszönhetően az ebben az értéksávban lévő ingatlanokat gyorsan tudjuk értékesíteni

- jelentette ki a szakértő. Ennek kapcsán Katona Tamás, a cég siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója hozzátette:

a Balaton partján 25 millió forint már nem elegendő egy vízparti nyaraló megvásárlásához, azonban a távolabb eső településeken szélesebb a kínálat ebben az árkategóriában is.

Az Otthon Centrum szakértői szerint 25 millió forint elsősorban a Balaton nyugati medencéjében a Budapesttől távolabb fekvő kisebb településeken elegendő egy 2 vagy 3 szobás üdülőingatlan, illetve családi ház megvételére. Az északi parton található Ábrahámhegyen idén tavasszal több az 1980-as években épített családi ház talált új tulajdonosra, de akadt példa 25,5 millióért jó állapotú 3 szobás házra Badacsonytomajon is.

Ezzel szemben a keleti medencében, Balatonfüreden alapterületben már csak mintegy felét kapja a vevő az említett az összegért, de idén még így is volt olyan (szintén az 1980-as években épült két "szobás", 30-40 négyzetméter alapterületű) nyaraló apartman eladó, ami ezért az árért is vevőre is talált. A déli part 'fővárosa' Siófok nem bővelkedik elérhető árú nyaralókban, azonban itt is akadt olyan 1970-ben épült kis apartman, amit ennyiből meg lehetett vásárolni, igaz a vételárhoz ezekben az esetekben még jócskán hozzá kell számítani a felújítási költséget is

- tették hozzá. A legkeresettebbek továbbra is a közvetlen vízparti ingatlanok. Azonban a Balatonon most igazán nehéz ilyet találni, pedig ez a legvonzóbb elhelyezkedés a nyaralók esetében.

Miután nagy a kereslet, viszont kicsi a kínálat így jelenleg a 25 millió forintért nem találunk vízparti házat. Akinek belefér negyed óra séta vagy 10-20 perc autózás, hogy a nyaralójától a partra érjen, jóval nagyobb választékot talál.

25 millió forintért a Tisza-tónál akár válogathatnánk is az ingatlanok között, azonban a Balatonhoz hasonlóan itt is a szűkös kínálat miatt nem lehet vízparti ingatlanhoz jutni

- jelentették ki az OC szakértői.

Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője arról beszélt, aki 25 millió forinttal a zsebében vásárolna a Balatonnál, annak komoly kompromisszumokat kell kötnie.

Ekkora összegért ugyanis már csak a másodvonalon, Zamárdi helyett így például Balatonendréden lehet ingatlant vásárolni. Ezek, a vízparttól 3-5 kilométerrel távolabbi települések is megindultak a piacon, az elmúlt évekhez viszonyítva akár már 2,5-szeres áron adhatóak el a régebbi típusú házak – az érdeklődés pedig ebben az esetben is igen magas.

Újépítésű? Ennyiért felejtsd el!

Az Otthon Centrum kérdésünkre hozzátette: Siófokon és Füreden az új projekteket olyan magas áron kínálják, hogy

Ha akadnak is projektek az említett ár alatt, azok jellemzően a központtól távol helyezkednek el. Jó hír azonban, hogy Siófok újlakásokban bővelkedik, a többi tópart többi településéhez képest az épülő ingatlanok száma kiemelkedő.

A cég májusban készített felméréséből kiderült, hogy a városban 23 projektben több mint 1000 lakást építenek. A déli part nagyobb településein szintén közelíti a milliós négyzetméterárat a projektek többsége. Az északi parton Balatonfüred és Keszthely között jóval kevesebb, összesen 8 ingatlanberuházás van folyamatban.

Ezek a legdrágább üdülőtelepülések

A legdrágább üdülőtelepülések továbbra is a Balaton környékén vannak. A tó környékén Siófok, Balatonfüred, Balatonlelle és Zamárdi a legdrágább. Ezekben a városokban az Otthon Centrum adatai szerint átlagosan 450-550 ezer forint között kell fizetni a használt nyaralóingatlanok egy négyzetméterért.

A legdrágább települések a Duna House listáján a következők: Veszprém megyében a Tihany-Csopak-Balatonfüred háromszög, Somogyban pedig Balatonföldvár, Balatonlelle és Fonyód a legnépszerűbb ingatlanpiaci célpontok Siófok mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Katona Tamás tapasztalatai alapján, a déli parton a nyaralóingatlanok árai Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén és Fonyódon a legmagasabbak. A Balaton északi partján Tihany, Csopak és Balatonfüred a legdrágább.

A Velencei-tó a Balatonhoz, az pedig Budapesthez zárkózik

A szakértők szerint a Velencei-tó árai is elkezdtek felzárkózni a Balatonhoz: Lepsényi Kornél arról beszélt, hogy a Velencei-tó közvetlen vízparti települései egyre felkapottabbak, ez látható az értékesítéseiken is. Azok az ingatlanok, amelyek az árukat tekintve piacképesek, maximum 2-3 hónap alatt eladhatók.

Hasonlóan látják az OC-nél is, hozzátették, hogy a velencei-tavi árszint alacsonyabb bázisról indult, de az áremelkedés mértéke egyértelműen a balatonihoz hasonló.

A Duna House szakértői inkább úgy fogalmaznának a téma kapcsán, hogy a Balaton zárkózik Budapesthez.

A magyar tengernél megfigyelhető átlagos négyzetméterárak ugyanis megközelítik a fővárosiakat – különös tekintettel az újépítésű ingatlanokra

- összegezte Benedikt Károly.

Hamar elkelnek, az ár nem számít

A járvány kezdetén nem csak a nyaralók, hanem az egész ingatlanpiac esetében megtorpanás volt tapasztalható. Tavaly április óta azonban újra folyamatosan gyorsul az ingatlanpiac, a pandémia ellenére is. A Balaton népszerűsége töretlen, a szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat összegezte Benedikt Károly.

Ennek legfőbb oka, hogy a járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra. Itthon ugyanis még mindig biztonságosabb és egyszerűbb az utazás, kisebbek a távolságok, gazdasági szempontból pedig továbbra is az ingatlan az egyik legjobb befektetési alternatíva.

Idei első negyedéves adataink azt támasztják alá, hogy átlagosan 3-6 hónap szükséges egy ingatlan értékesítéséhez. A Balatonnál ez a folyamat gyorsabb, hiszen kereslethangsúlyos a piac, a kínálat pedig igen szűk. Így aki – nagy nehezen – eladó ingatlant talál, nem is gondolkodik sokat a vásárláson

- összegezte a szakértő. A Duna House tapasztalatai alapján a magyar vevők még mindig többségben vannak a piacon, ráadásul 70-80 százalékban Budapestről érkeznek, de számottevő a Fejér megyeiek aránya is. A külföldi érdeklődők inkább az osztrákok, németek és hollandok, akik a Balaton nyugati részében választanak új – szezonális – otthont. Hozzátette:

már a déli parton is minimum 40-50 millió forint kell ahhoz, hogy élhető nyaralóingatlant lehessen találni, a felső határ viszont a csillagos ég.

Az Otthon Centrum is úgy látja, egyértelműen nőtt a kereslet a járvány hatására a balatoni ingatlanpiacon legyen szó 50 millió feletti vagy 50 millió alatti ingatlanokról.

Az elmúlt időszakban számtalan olyan nyaraló is gazdára talált a tó környékén, amelyeket több éve nem sikerült a tulajdonosoknak értékesíteni. Az 50 milliónál drágább nyaraló eladások az Otthon Centrum közvetítésével szinte kivétel nélkül a Balatonon történt. Ez az árkategória az összes idei nyaraló eladás 3,5%-a, tehát elmondható, hogy bőven van kereslet az olcsóbb nyaralók iránt is.

Mint írták, a cég által értékesített nyaralók átlag 200 nap alatt kelnek el, míg a balatoni üdülők esetében ez az érték csak 134 nap volt idén.

Kérdésünkre elmondták, árak tekintetében a határ a csillagos ég, az OC által idén értékesített használt ingatlanok körében a Balatonnál a csúcs 450 millió forint volt és a jelenlegi kínálatban is találunk 250-400 milliós ingatlanokat.

Katona Tamás arról beszélt, hogy a árvány hatása a társasüdülők helyett a magánnyaralók irányába tolta el a kereslet. Hozzátette, az OTP Ingatlanpontnál az ingatlanok forgási ideje változó, a jó ár-érték arányú ingatlanok gyorsan vevőre találnak. A vásárlóik magyarok, a külföldi vevők még nem tértek vissza a piacra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem