4 °C Budapest

Ezeken a helyeken éri meg legjobban nyaralót venni Magyarországon

2018. augusztus 9. 16:00

A tóparti nyaralók közül továbbra is a Balaton környékiek a legdrágábbak, azok átlagos négyzetméterára 2017-ben meghaladta a 270 ezer forintot - derül ki egy friss elemzéséből. A második helyen a Dunakanyar állt ebben az összevetésben 180 ezer forinttal, míg a harmadik a Velencei-tó környéke volt több mint 162 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A többi helyszínen 88-96 ezer forint négyzetméteres áron cseréltek gazdát az üdülők. A nagyobb Balaton-parti települések közül a legdrágábbnak továbbra is Siófok és Balatonfüred számít, míg a legolcsóbbnak Keszthely.

Magyarország kiemelt üdülőövezetei közül lakóingatlant a legdrágábban Budapest környékén lehetett vásárolni 2017-ben, ott az átlagos négyzetméterár közel 420 ezer forintot tett ki - derült ki a Takarék Index legfrissebb elemzéséből Ez több mint 70 százalékkal haladta meg a 2013-as, mélypontnak számító évét. A második legdrágább Sopron és Kőszeghegyalja térsége volt, 270 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti árral, ami a 2011-ben padlót fogott átlagos négyzetméterárnál 63 százalékkal volt magasabb. Ezt az áremelkedést az elemzői inkább az osztrák határ közelségének, mintsem Sopron és környéke turisztikai szerepének tudják be. A harmadik helyen a lakóingatlanok tranzakciós árai alapján tavaly a Balaton végzett 257 ezer forinttal. A legalacsonyabb, még az 50 ezer forint sem elérő átlagáron a kiemelt üdülőövezetek közül a Tisza-tó környékén lehetett vásárolni 2017-ben.

A Balaton mellett több járásban is jelentősen emelkedtek az átlagos lakóingatlan-árak 2017-ben. A legnagyobb - az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17 százalékos - drágulás a marcali járást jellemezte. Igaz, az árak itt meglehetősen alacsony bázisról indultak. A második legnagyobb, 16 százalékos átlagos árnövekedés Balatonalmádi és környékén ment végbe egy év alatt, míg a siófoki járás esetében 12, a Keszthelyi esetében pedig 10 százalékos drágulásra került sor.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A legmélyebben továbbra is a Balatonfüred és Siófok környékén lakóingatlan-vásárlást fontolgatóknak kell a zsebükbe nyúlniuk, miután arrafelé tavaly 344-368 ezer forint környékén mozogtak az átlagos négyzetméterárak. Fonyód és környékén pedig átlagban több mint 250 ezer forintot kellett leszurkolni egy négyzetméterért. A többi part menti járásban 120-250 ezer forint közötti négyzetméteráron cseréltek gazdát az ingatlanok 2017-ben. A legolcsóbbnak a közvetlen part melletti járások közül a tapolcai bizonyult, ahol átlagban mindössze 120 ezer forintba került egy négyzetméter.

Üdülőket a legdrágábban 2017-ben Siófok és Balatonalmádi környékén vásároltak, ahol a 300 ezer forintot is átlépte az átlagos négyzetméterár. A balatonfüredi járásban ugyanakkor - ha nem is sokkal, de - már 300 ezer forint alatt maradt a gazdát cserélt nyaralók ára tavaly. A legkedvezőbben a közvetlen part mellett található járások közül Marcali és környékén lehetett üdülőt venni, arrafelé 100 ezer forint alatt maradt a négyzetméterár. 

A települések esetében a legdrágábbnak továbbra is Siófok és Balatonfüred számított. Az előbbi esetében közel 370 ezer forintot kellett fizetni a lakóingatlanok négyzetméteréért, és itt voltak a legmagasabbak a fajlagos üdülőárak is, amelyek meghaladták a 408 ezer forintot is. Balatonfüred esetében az átlagos négyzetméterárak szintén nagyon hasonlóak voltak: 367 ezer forintba került a lakóingatlanok négyzetmétere, és több mint 400 ezerbe az üdülőké. A vizsgált települések közül a legkedvezőbbek Keszthelyen voltak az árak, azok még a 200 ezer forintot sem érték el sem a lakóingatlanok, sem pedig az üdülők esetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyaralót vennél, esetleg építkeznél, de nincs elég megtakarításod? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Továbbra is nagyon kevés lakóingatlan-adásvétel jellemzi a Tisza-tó melletti településeket. Az alacsony tranzakció-szám miatt nem lehetett átlagos lakóingatlan-árat meghatározni Abádszalók esetében. De Poroszlón és Tiszafüreden is csak hozzávetőleges négyzetméter-árakat lehetett megállapítani, ez a Takarék Index elemzőinek számításai szerint 2017-ben körülbelül 64, illetve 87 ezer forint volt. 

A Velencei-tónál nem csak a vízpart hatása érvényesülhet, de e települések többek számára a budapesti agglomerációs szerepet is betöltik. Az árak Gárdony esetében 217 ezer forint környékén mozogtak négyzetméterenként átlagosan, Velencén azonban ennél már jóval mélyebben kellett a zsebébe nyúlniuk a vásárlóknak, ott a fajlagos árak meghaladták a 270 ezer forintot is. Nyaralóárakat az elérhető adatok szűkössége miatt csak Gárdony esetében tudtak számolni a Takarék Index elemzői, ez a 2017-es elérhető adatok alapján 157 ezer forint körül alakult.

Ha tehát valaki Magyarország vízpartjaira vágyik, akkor hétvégi házhoz a legolcsóbban a Tisza-tónál juthat. Ugyanakkor a Velencei-tó mellett található települések árai megközelítik, sőt meg is haladják a Keszthelyen és Fonyódon fizetendőket, nyaraló besorolású ingatlanhoz azonban még olcsóbban lehet hozzájutni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm