Így fűtik lakásaikat a szlovákok: lenne mit tanulni tőlük?!

2017. szeptember 11. 08:31

A fűtési szezon közeledtével Szlovákiában megvizsgálták, melyik módszerrel úszhatják meg a háztartások a legolcsóbban lakásuk melegen tartását. Az indulók: szén, fa, fapellet, gáz és elektromos áram.

A pár évtizeddel ezelőtt még dominánsnak számító széntüzelés lassan, de biztosan kiszorul a piacról - írja a fűtési lehetőségekről szóló cikkében az Új Szó. Mindent egybevetve ugyan még olcsóbb a gáznál, de hátrányok sokaságával találkoznak azok, akik a szenet használják. Száraz tároló kell és a szénfűtést tanulni kell, különben csak tüzelés, csípős füst és korom lesz belőle, meleg nem.

Az árverseny győztese a fatüzelés - nyilatkozta Radovan Illith energiaipari szakértő, aki kollégáival egy teljesen új és egy felújított, hőszigetelt családi házak esetében is megvizsgálta, melyik a leggazdaságosabb fűtési mód. Mindkét ház esetében a fafűtés jött ki győztesen.

Van, aki a kazánt, míg más a kályhát részesíti előnyben, de akárcsak a szénnél, itt is figyelni kell a részletekre. Ha elszúrjuk a begyújtást vagy odafigyelés nélkül dobjuk rá a fát, akkor komoly pazarlásra kell felkészülnünk. Gyakori hiba, hogy nem ég el tökéletesen a fa, és légszennyezés formájában kiszáll a kéményen, vagy bűzös és mérgező kátránnyal piszkolja be a kályhát és a kéményt.

Arany középút

A fa mellett terjed a fapelletek használata. Ebben fűrészport vagy faforgácsot préselnek pellet formába, ami a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű, ezért jobban muzsikál a fánál az automatizált házi tüzelőrendszerekben. A pellettel fűtők kiadásai azonban csaknem a felével nagyobbak a fával fűtőkénél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonló a helyzet az árammal: drága. Így aztán marad az arany középút, a gáz. Ezt leginkább akkor érdemes alkalmazni, ha könnyen rá lehet csatlakozni a vezetékes földgázra. A fatüzelésnél csak 18-25 százalékkal drágább. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy Szlovákiában továbbra is a földgáz a legnépszerűbb fűtési módszer. Míg 2015-ben a háztartások 55 százaléka fűtött gázzal, tavaly az arányuk már majdnem elérte az 58 százalékot.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?