16 °C Budapest
Soha többé nem akarsz rezsit fizetni? Mutatjuk, hova költözz

Soha többé nem akarsz rezsit fizetni? Mutatjuk, hova költözz

2016. október 9. 13:13

Soha többet nem szeretnél rezsit fizetni? Nos, a technológia már rendelkezésre áll, ehhez azonban ma még mélyen a zsebbe kell nyúlni. Mutatjuk, mennyibe kerül egy olyan családi ház, amelynek energiaköltsége közelít a nullához.

A magyar családok költségvetésének jelentős részét a lakásfenntartási kiadások és háztartási energia költségek teszik ki. Statisztikák szerint az élelmiszer után erre költünk a legtöbbet. Így nem meglepő, hogy rengetegen ábrándoznak arról, milyen szuper lenne, ha soha többet nem kellene rezsit fizetni. Nos, a technológia elvileg már rendelkezésre áll.

Létezik egy 25 éve kidolgozott építési metódus, amivel már a tervezés korai szakaszában pontosan méretezhető a leendő épület energetikai viselkedése, azaz fogyasztása. A passzívház-technológiaként ismertté vált német építési szabvány és épületminősítési rendszer gyakorlatilag minden klímazónában megbízhatóan alkalmazható, Skandináviában éppúgy, mint a mediterrán területeken.

A kétezres évek közepéig jobbára csak Németországban és Ausztriában épültek passzívházak; ma már az USA és Kína is komolyan fontolgatja a technológiára való átállást. Magyarországon nem terjedt el robbanásszerűen, de 2009 óta folyamatosan épülnek magyar passzívházak, jellemzően magánépíttetőknek, de önkormányzati nagyberuházásokra is van pár példa.

A passzívház bekerült a köztudatba, ezt el lehet mondani. Ma már nem kell megmagyarázni a hőszigetelés, a megfelelő tájolás, a nyári árnyékolás fontosságát, de egyre kevésbé kell a hővisszanyerős szellőztetés szükségességét is indokolni. Ha azt nézzük, hogy néhány éve még a vastag hőszigetelésért is csatákat kellett vívnunk, ma pedig már építtetői oldalról is ez az evidencia, az mindenképpen pozitívum

- hívta fel nemrég a figyelmet Szekér László, a Passzívház Magyarország Egyesület alapító-elnöke.

Ugyan 2021. január 1. után kizárólag közel nulla energiaigényű épületeket lehet majd építeni, egyelőre még mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki minimálisra akarja csökkenteni a rezsiköltségeit. Legalábbis ez derül ki rövid piackutatásunkból, amit az Otthontérkép segítségével végeztünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közel nulla energiaigényű épületnek nem feltétlenül kell passzívháznak lennie. Az előírás pontos kritériumai egyelőre viszont nem közismertek azon kívül, hogy a jelentősen lecsökkentett energiafogyasztást és a megújuló források kötelező alkalmazását célozzák. Az Európai Unió a tagállamok hatáskörébe utalta a konkrét követelmények megállapítását. (A közel nulla energiaigény ez esetben közel sem jelent zéró energiafelhasználást, hiszen a már ismert szabályozás szerint is három jobb energiakategória létezik: AA, AA+, AA++.) A jelenleg ismert általános előírás úgy fogalmaz, hogy az épületet legalább annyira energiatakarékossá kell tenni, hogy az erre fordított költség az épület élettartama alatt megtérüljön. Életciklus-számításnál általában 35-50 évet vesznek figyelembe épületszerkezeteknél, épületgépészeti rendszereknél az élettartam jóval kevesebb, 15-20 év.

A "passzívház" és "passzív ház" kulcsszavakra keresve közel 200 hirdetést találtunk az adatbázisban. Az eladó ingatlanok többsége családi ház, és jelentős részük Pest megyében, illetve a Balatonnál található. Nézzünk néhány példát, az olcsóbbaktól, a legdrágábbakig - előre szólunk, a hirdetésekben bár egytől egyig szerepel a keresett kulcsszó, ez mégsem jelenti azt, hogy valóban minősített passzív házakról van szó.

Passzív társasházi lakás Zuglóban - 17,6 millió forint

Egyedi hangulatú, panorámás passzív ház Nadapon - 43,5 millió forint

Könnyűszerkezetes passzív ház, 50 méterre a Balatontól - 72 millió forint

Magyarország első (?) passzív háza, Pilisszentlászló - 145 millió forint

Ebben a hirdetésben fontosnak tartották kiemelni, hogy ez "Magyarország első passzívháza". Ez azonban nem igaz. Magyarország első minősített passzív háza a Pest megyei Szadán épült. Az persze elképzelhető, hogy valóban ez az első olyan ház az országban, ami passzív kritériumok szerint épült, de minősítés híján ez nem nyomon követhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?