14 °C Budapest

Az adónkból kidobtak 280 milliárdot az ablakon?

2016. szeptember 30. 15:31

Az újabb fűtési szezonra Európában majdnem minden országban teljes töltöttséggel készülnek. Nálunk viszont csak 51 százalékos a földalatti tározók töltöttsége. Nagy baj azért nincs, mert a betározott gáz mennyisége már így is meghaladja a törvényi minimumot. Viszont a helyzet rávilágít arra, hogy a magyar állam teljesen feleslegesen vette meg az E.On tározóit 280 milliárd forintért - ugyanis éppen azok konganak.

Az E.On két cégét az gázkereskedő E.On Földgáz Trade-et és a tárolással foglalkozó E.On Földgáz Storage-ot összesen 280 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, illetve az MVM Zrt. 2013 őszén. Az akkori ügyletet a kormány soha nem tudta észérvekkel indokolni: volt szó rezsicsökkentésről, meg energiabiztonságról - mintha a német tulajdonosok bármikor magukkal vihették volna az egykori magyar kiürült gázmezőkből átalakított természetes tárolókat.

Az ügylet értelmére - vagy épp annak értelmetlenségére - rávilágítanak a kihasználtsági adatok. Az európai gázszolgáltató cégek brüsszeli lobbiszervezete, a Gas Infrastructure Europe e hét eleji adatai azt tükrözik, hogy egész Európa felkészült az újabb fűtési szezonra, a gáztározói kapacitások 80-90 százalékos töltöttségen vannak. A betárolási időszakból hátralévő szűk egy hónap bőven elegendő a 90-100 százalékos töltöttség eléréshez.

Már csaknem hárommilliárd köbméter gáz van a föld alatt

A sorból két ország lóg ki: az elhanyagolható, gyakorlatilag nulla tárolókapacitással rendelkező Portugáliában a tárolókapacitások 41 százalékkal töltöttek, míg Magyarországon ez az arány 56 százalék. A magyar tározók - elméletben - 5,6 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmasak.

Az 1,2 milliárd köbméteres tározót az MMBF Földgáztároló Zrt. üzemelteti. Az egységet a kétezres évek végén alakították ki a piaci szereplők a stratégiai tartalékok tárolására. A tároló fizikai valójában a Szeged mellett Szőreg-1 mezőn található. Ez az a tároló, amely műszakilag megfelel a kor követelményeinek, amit jól jelez, hogy ennek töltöttsége már most 84 százalék felett van, és az tárolt mozgásmennyiség meghaladja 1 milliárd köbmétert. A biztonsági tartalék mértéke 915 millió köbméter.

Miért vették meg a földalatti tározókat?

A nagyobb gond a 280 milliárd forintért megvásárolt egykori E.On-tározókkal van. Ezek fizikailag Zsanán, Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen, valamint Kardoskúton vannak, mind felhagyott és átalakított gázmezők. A Magyar Földgáztároló Zrt. kapacitásainak alig 44 százalékát használja ki, ami 1,9 milliárd köbméternyi földgázt jelent. A tárolt gáz önmagában tekintélyes mértékű, hisz fedezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a nagyobb szolgáltatók, felhasználók számára előírt tartalékokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor beszédes, hogy a tározók több mint fele üres: e kapacitásokra ma nincs szükség, a jövőbeni jelentőségük is csökken, ugyanis az ellátási biztonságot garantálja a diverzifikálódó szállítórendszer (a szlovák-magyar gázvezetékek összekapcsolása után indul magyar és a román rendszerek összekapcsolása) és a csökkenő energiaigény. Jól mutatja a változó európai ellátásbiztonságot, hogy ma már Ukrajna közvetlen orosz import nélkül el tudja látni gázigényét. Már a 2014-es E.On-ügylet kormányzati bejelentésekor sem volt világos, hogy mi az üzlet a kihasználatlan gáztározók megvételében a magyar állam számára. Az azóta eltel idő igazolta a szkeptikusok véleményét: ez egy kifejezetten rossz ügylet volt a magyar adófizetők számára, viszont jól járt az E.On, amely komoly tőkével tudott kilépni a veszteségesé tett magyar gázpiacról.

A mostanáig betárolt 2,9 milliárd köbméter gáz már most nagyobb mennyiség, mint amely tavaly ilyenkor volt a magyar tározókban - vagyis folyamatos orosz gázszállítások mellett és átlagos téli időjárás esetén már nem lehet gond az ország gázellátásával.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem