Az adónkból kidobtak 280 milliárdot az ablakon?

2016. szeptember 30. 15:31

Az újabb fűtési szezonra Európában majdnem minden országban teljes töltöttséggel készülnek. Nálunk viszont csak 51 százalékos a földalatti tározók töltöttsége. Nagy baj azért nincs, mert a betározott gáz mennyisége már így is meghaladja a törvényi minimumot. Viszont a helyzet rávilágít arra, hogy a magyar állam teljesen feleslegesen vette meg az E.On tározóit 280 milliárd forintért - ugyanis éppen azok konganak.

Az E.On két cégét az gázkereskedő E.On Földgáz Trade-et és a tárolással foglalkozó E.On Földgáz Storage-ot összesen 280 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, illetve az MVM Zrt. 2013 őszén. Az akkori ügyletet a kormány soha nem tudta észérvekkel indokolni: volt szó rezsicsökkentésről, meg energiabiztonságról - mintha a német tulajdonosok bármikor magukkal vihették volna az egykori magyar kiürült gázmezőkből átalakított természetes tárolókat.

Az ügylet értelmére - vagy épp annak értelmetlenségére - rávilágítanak a kihasználtsági adatok. Az európai gázszolgáltató cégek brüsszeli lobbiszervezete, a Gas Infrastructure Europe e hét eleji adatai azt tükrözik, hogy egész Európa felkészült az újabb fűtési szezonra, a gáztározói kapacitások 80-90 százalékos töltöttségen vannak. A betárolási időszakból hátralévő szűk egy hónap bőven elegendő a 90-100 százalékos töltöttség eléréshez.

Már csaknem hárommilliárd köbméter gáz van a föld alatt

A sorból két ország lóg ki: az elhanyagolható, gyakorlatilag nulla tárolókapacitással rendelkező Portugáliában a tárolókapacitások 41 százalékkal töltöttek, míg Magyarországon ez az arány 56 százalék. A magyar tározók - elméletben - 5,6 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmasak.

Az 1,2 milliárd köbméteres tározót az MMBF Földgáztároló Zrt. üzemelteti. Az egységet a kétezres évek végén alakították ki a piaci szereplők a stratégiai tartalékok tárolására. A tároló fizikai valójában a Szeged mellett Szőreg-1 mezőn található. Ez az a tároló, amely műszakilag megfelel a kor követelményeinek, amit jól jelez, hogy ennek töltöttsége már most 84 százalék felett van, és az tárolt mozgásmennyiség meghaladja 1 milliárd köbmétert. A biztonsági tartalék mértéke 915 millió köbméter.

Miért vették meg a földalatti tározókat?

A nagyobb gond a 280 milliárd forintért megvásárolt egykori E.On-tározókkal van. Ezek fizikailag Zsanán, Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen, valamint Kardoskúton vannak, mind felhagyott és átalakított gázmezők. A Magyar Földgáztároló Zrt. kapacitásainak alig 44 százalékát használja ki, ami 1,9 milliárd köbméternyi földgázt jelent. A tárolt gáz önmagában tekintélyes mértékű, hisz fedezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a nagyobb szolgáltatók, felhasználók számára előírt tartalékokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor beszédes, hogy a tározók több mint fele üres: e kapacitásokra ma nincs szükség, a jövőbeni jelentőségük is csökken, ugyanis az ellátási biztonságot garantálja a diverzifikálódó szállítórendszer (a szlovák-magyar gázvezetékek összekapcsolása után indul magyar és a román rendszerek összekapcsolása) és a csökkenő energiaigény. Jól mutatja a változó európai ellátásbiztonságot, hogy ma már Ukrajna közvetlen orosz import nélkül el tudja látni gázigényét. Már a 2014-es E.On-ügylet kormányzati bejelentésekor sem volt világos, hogy mi az üzlet a kihasználatlan gáztározók megvételében a magyar állam számára. Az azóta eltel idő igazolta a szkeptikusok véleményét: ez egy kifejezetten rossz ügylet volt a magyar adófizetők számára, viszont jól járt az E.On, amely komoly tőkével tudott kilépni a veszteségesé tett magyar gázpiacról.

A mostanáig betárolt 2,9 milliárd köbméter gáz már most nagyobb mennyiség, mint amely tavaly ilyenkor volt a magyar tározókban - vagyis folyamatos orosz gázszállítások mellett és átlagos téli időjárás esetén már nem lehet gond az ország gázellátásával.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem