Drága lesz a szemétszállítás: több száz település jár rosszul

Pénzcentrum
2009. június 26. 09:02

Július közepétől több száz településen drágulni fog a szemétszállítás, mivel 135, uniós előírásoknak nem megfelelő kistérségi hulladéklerakót bezárnak.

Itthon jelenleg 212 hulladéklerakó működik, amiből 135-nek most jár le a környezetvédelmi engedélye, vagyis ezentúl csak 77 telep működhet tovább - közölte Farkas Hildától, a környezetvédelmi tárca hulladékgazdálkodási főosztályvezetője.

A lépés nem érte teljesen váratlanul a településeket, mivel már évekkel ezelőtt kijelölték a 2009. július 15-ei végső határidőt. Persze eddigre el kellett volna készülnie uniós pénzekből az regionális hulladékgazdálkodási rendszereknek, hogy átvegyék a régiek helyét, de természetesen ez nem történt meg.

Ennek megfelelően több száz településnek átmenetileg akár 50-70 kilométerre kell elszállítania a szemetét. Így viszont elkerülhetetlen a szemétdíjak emelése.

Bár a moratórium határidejének betartására az EU nagyon kényesen ügyel, hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei néhány hónapos haladékot kap a bezárásra, mivel abban a régióban jelenleg egyetlen olyan modern létesítmény sincs, amely átvehetné a kieső objektumok feladatát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A drágulás mértéke településenként eltérő, van, ahol 10-20 százalékos emelkedésre számítanak, másutt akár a duplájára is nőhet a szemétszállítás díja. Egyes kivételes esetekben nem drágul a szolgáltatás, ahol az önkormányzatnak sikerült azonos árban megállapodnia a hulladékkezelő vállalkozással.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem