Drága lesz a szemétszállítás: több száz település jár rosszul

Pénzcentrum
2009. június 26. 09:02

Július közepétől több száz településen drágulni fog a szemétszállítás, mivel 135, uniós előírásoknak nem megfelelő kistérségi hulladéklerakót bezárnak.

Itthon jelenleg 212 hulladéklerakó működik, amiből 135-nek most jár le a környezetvédelmi engedélye, vagyis ezentúl csak 77 telep működhet tovább - közölte Farkas Hildától, a környezetvédelmi tárca hulladékgazdálkodási főosztályvezetője.

A lépés nem érte teljesen váratlanul a településeket, mivel már évekkel ezelőtt kijelölték a 2009. július 15-ei végső határidőt. Persze eddigre el kellett volna készülnie uniós pénzekből az regionális hulladékgazdálkodási rendszereknek, hogy átvegyék a régiek helyét, de természetesen ez nem történt meg.

Ennek megfelelően több száz településnek átmenetileg akár 50-70 kilométerre kell elszállítania a szemetét. Így viszont elkerülhetetlen a szemétdíjak emelése.

Bár a moratórium határidejének betartására az EU nagyon kényesen ügyel, hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei néhány hónapos haladékot kap a bezárásra, mivel abban a régióban jelenleg egyetlen olyan modern létesítmény sincs, amely átvehetné a kieső objektumok feladatát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A drágulás mértéke településenként eltérő, van, ahol 10-20 százalékos emelkedésre számítanak, másutt akár a duplájára is nőhet a szemétszállítás díja. Egyes kivételes esetekben nem drágul a szolgáltatás, ahol az önkormányzatnak sikerült azonos árban megállapodnia a hulladékkezelő vállalkozással.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?