7 °C Budapest

Forintpiac: pánik, vagy újabb erősödés lesz?

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 14:58

Ma reggel óta folyamatos eladói nyomás volt tapasztalható a kötvénypiacon, délelőtt inkább a belföldi, míg kora délután inkább a külföldi (elsősorban londoni) nagyobb szereplők adták a papírokat. Ez azt eredményezte, hogy a hozamgörbe teljes szakaszán mintegy 10-15 bp-os hozamemelkedések voltak megfigyelhetők - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-kereskedő. A magyar fizetőeszköz a kötvényeladások nyomán a reggeli 246.50 körüli szintekről több mint egy forinttal gyengült az euróhoz képest, majd kisebb forinterősödés mutatkozik. "Picit ideges, picit bizonytalan most a piac, kell hozzá legalább néhány nap, amíg megnyugszik" - mondta el érdeklődésünkre a devizapiaci fejleményekkel kapcsolatban egy elsődleges forex dealer. A szakértők eltérően ítélik meg, hogy az Eurosotat állásfoglalása (várhatóan hétfőn) indukálhat-e egy akár átfogóbb eladói nyomást a magyar piacon, vagy sem.

2005.09.22 09:00
Rossz hírekre adják a forintot - már bőven 247 felett az árfolyam (2.)

eurhufcomp
eurhufcomp

"Jelenleg inkább a spekulatív szereplők adják a papírokat, a real money még kivár" - mondta a szakértő, aki szerint az eladói nyomás elsősorban a magyar költségvetési helyzettel kapcsolatos, a napokban megjelent kedvezőtlen hírekkel áll összefüggésben. "Az euró 2010-es bevezethetőségét már egyik szereplő sem gondolta komolyan" - jelezte az elsődleges forgalmazó, aki ezt azzal indokolta, hogy a forward görbék már jó ideje ezt mutatták. A piaci árazások jelenleg arra utalnak, hogy 2012 környékén, illetve az után számítanak a szereplők a magyar euró-bevezetéssel.

Arra a kérdésünkre, hogy ha az Eurostat állásfoglalása valóban megerősíti a már nyilvánosságra került nem hivatalos és végleges, de igen kedvezőtlen információkat az idei, illetve jövő évi államháztartási hiánnyal kapcsolatban, akkor az okozhat-e egy akár átfogóbb eladói nyomást a magyar piacon: a szakértő igen-nel válaszolt. "A hozamok tekintetében technikai alapon nézve az 5.95-6.0% körüli tartomány ellenállást jelenthet (jelenleg 5.65-5.75 körül mozognak), "de nem vagyok megbizonyosodva arról, hogy ne mehetnénk ezen szintek fölé".

A szakértő szerint sok függ attól is, hogy a várhatóan a napokban a nyilvánosság elő álló Gyurcsány Ferenc "mekkora hiányt vállal el idénre, és jövőre", és milyen lesz a beszéd üzenete. A kötvénypiaci szereplők elsősorban arra figyelnek majd, hogy a 2006-os hiány mekkora lehet, és ez jelenthet-e nagyobb nettó forintkibocsátást (a hiány finanszírozására) az eddig gondoltnál. Ha igen, akkor az spekulatív szereplő fejével gondolkodva inkább mostani kötvényeladást jelenthet, mivel később a nagyobb kibocsátás miatt olcsóbban visszaveheti majd a papírokat (elsősorban hosszú lejáratok). Ez tehát fontos kockázat rövidtávon a piaci folyamatokat illetően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amint utaltunk rá, a piac már tisztában volt eddig is a 2010-es euróbevezetés tarthatatlanságával, de az elsődleges forgalmazó "óva intené" Gyurcsányt, hogy ezt esetleg már most a napokban bejelentené. Ezt ugyanis a piac úgy értelmezné, hogy "akkor van még egy-két évünk a (költségvetési) lazításra, ami most rossz üzenet lenne a piacnak".

Az elsődleges forgalmazó szerint a tegnap este megjelent IMF-vélemény összességében nem érdemi játszott különösebb szerepet a mai forintgyengülésben, a forint intervenciós sávjának eltörlésére vonatkozó ajánlás pedig "nem jelent igazi információt a piacnak". A szakértő véleménye szerint jóformán nincs jelentősége, hogy egy 30%-os ingadozási sávban mozog a forint (igaz az erős szélhez közel), vagy teljesen szabadon. A kérdéssel kapcsolatban utalt rá, hogy 2003. januárjában sok külföldi spekuláns "komolyan megégette magát" az erős sávszél elleni spekuláció (sávfeladás, eltolás kikényszerítésének szándéka) miatt.

A devizapiaci kereskedő szerint a tegnap esti IMF-állásfoglalás (elsősorban a költségvetési része) igenis szerepet játszott a ma reggeli forintgyengülésben. "Picit ideges, picit bizonytalan most a piac, kell hozzá legalább néhány nap, amíg megnyugszik" - véli a szakértő. Arra a kérdésünkre, hogy a 250-es szint fölé is átlendülhet az árfolyam, a szakértő úgy válaszolt: "nem vetem el azt a lehetőséget, hogy 250 fölé emelkedjen a forint/euró árfolyam, bár ez nem olyan nagy gyengülést jelentene a mostani 247 körüli szinthez képest". A kereskedő szerint pánikjellegű, átfogó eladói nyomás nem valószínű akkor sem, ha az Eurostat valóban kedvezőtlen állásfoglalást tesz közzé. "Pár napig még ideges lesz majd a piac" - tette hozzá.

Hogy mi lesz ezt követően, visszaerősödhet-e a forint, vagy a mostani szinten marad, esetleg folyamatos enyhe további gyengülés lehet, a szakértő úgy válaszolt: az a legvalószínűbb, hogy "itt maradhatunk 246-247 környékén". Azaz tartósabban is a korábbi hónapokban tapasztalt 243 körüli szintnél kissé gyengébb forint/euró árfolyamokra számíthatunk.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm