24 °C Budapest
person in education, university, college, student, casual, day, education, library, book, stack, bookshelf, indoors, in a row,  classroom, desk, sitting, lamps, people, T-shirt, plated hair, serious, looking at, papers, reading, studying,

Mi lesz az SNI-s gyerekekkel a munkaerőpiacon? Ez jelenthet hosszú távon megoldást

2024. május 7. 15:34

Szakemberek tapasztalatai és a duális képzőhelyek visszajelzései szerint egyre nagyobb a sajátos nevelési igényű (SNI) fiatalok aránya a szakképzésben. Az általános szakemberhiány enyhítésében és társadalmilag is fontos, hogy minden fiatal, így az SNI-s tanulók is a képességeiknek megfelelő szakmát tanulhassanak magas színvonalon, majd hatékony munkavállalóként kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

A sajátos nevelési igény (SNI) fogalmának tágabb értelmezése azokat a különleges bánásmódot igénylő gyermekeket, fiatalokat jelöli, akiknek állandó vagy átmeneti jelleggel fizikai, biológiai, pszichikai, intellektuális, családi vagy szociokulturális okok miatt egyéni, a többségtől eltérő nevelési-oktatási szükségleteik vannak. A sajátos nevelési igény nem orvosi vagy pszichológiai értelemben vett diagnózis, hanem az oktatás területén való többletjogosultságok biztosítása érdekében bevezetett iskoláztatási kategória.

A saját nevelési igényt szakértői bizottság állapítja meg és a későbbiekben felülvizsgálat keretében dönt arról, hogy továbbra is fennáll-e a sajátos nevelési igény vagy sem. Az érintettek esetben alkalmazandó, egyénre szabott fejlesztésnek köszönhetően a probléma – súlyosságától függően - már az óvodában vagy az általános iskolában megoldódhat. Abban az esetben, ha az SNI körülményei a fiatal szakképzésbe kerülésének idején is fennállnak, azokat a szakképzési intézménynek és a duális képzőhelynek is figyelembe kell vennie.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Irodája meghatározó szerepet tölt be a duális szakképzés budapesti szervezésében és működtetésében. A szakképző iskolák és a potenciális képzőhelyek közötti híd szerepében igyekszik népszerűsíteni a duális szakképzési rendszert, valamint segíti a duális képzőhellyé váló cégeket, vállalkozásokat a felkészülésben. A BKIK mindemellett nyilvántartásba veszi és nyilván tartja a Budapesten képzőhelyként működő vállalkozásokat és képzőközpontokat, valamint hatósági eljárás keretében vizsgálja a gyakorlati képzés hatályos jogszabályokban rögzített feltételeinek meglétét.

A BKIK fontosan tartja, hogy a duális képzésben részt vevő fiatalok mindegyike a lehető legmagasabb szintű képzésben részesüljön, így azok is, akik sajátos nevelési igénnyel vesznek részt a szakképzési rendszerben. A BKIK a duális képzési rendszer meghatározó ágazataiban 2020-ban hozta létre és működteti azóta is az Ágazati Munkacsoportokat. A BKIK által rendszeresen szervezett ágazati munkacsoport-megbeszélések célja a tudásmegosztás és az Ágazati Készségtanácsok bevonása a szakmai döntéshozatalba. Így kapott kiemelt szerepet az SNI tanulók duális képzési feltételeinek további javítása is a legutóbbi Ágazati Munkacsoport megbeszélés témái között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Varga Zoltán, a BKIK szakképzési vezetője így foglalta össze a résztvevők egyhangú megállapításait: „az SNI tanulók jövőbeni képzése során az eddigieknél is szorosabban kell együttműködnie az iskoláknak és a képzőhelyeknek, az iskolákban megfelelő számú gyógypedagógus és gyógypedagógiai asszisztens szükséges az SNI tanulók segítésére, valamint a szakmai vizsgát csak részben teljesítő SNI vizsgázók számára biztosítani kellene a részszakma teljesítéséről szóló bizonyítvány megszerzésének lehetőségét. Első lépésként még további hat ágazatban gyűjtjük össze az eddigi tapasztalatokat, majd - a konzultatív kamarai szerepvállalás részeként - azokra építve dolgozzuk ki a szükséges szakmai javaslatokat a döntéshozók felé.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem