18 °C Budapest
Schoolgirls walking hand in hand at school isle

Rengeteg magyar család került a csőd szélére: minden pénzüket elvitte az iskolakezdés

2023. augusztus 31. 16:06

Holnap reggel hivatalosan is megkezdődik a 2023/2024-es tanév, ami a legtöbb szülőt és gyereket izgatottsággal tölt el. Azonban sokaknak az ezzel járó költségek azt jelenthetik, hogy le kell mondaniuk olyan alapvető dolgokról, mint például az étkezés. A Pénzcentrum most arról kérdezett szakértőket, hogy milyen támogatások vannak, illetve a legszegényebb réteg hogyan vészeli át a szeptemberi iskolakezdést.

Szeptember elsején, azaz holnap hivatalosan is megkezdődik az iskolákban a tanítás, ami sokaknak nem csak a kellemes izgalommal jár együtt. Rengeteg család ugyanis alig, vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni az iskolakezdéshez szükséges összeget, ami az elmúlt év inflációja mellett egyre többeket érint.

Az infláció hatására ugyanis nemcsak az élelmiszerek kerülnek egyre többe, hanem mindennek az ára emelkedett az elmúlt időszakban. Így a tanszereké is. A Pénzcentrum korábbi cikkében azt vizsgálta meg a KSH adatai alapján, hogy a a gyerek száras, bőr cipőt, ragasztott mű talppal 23-26-os méretben, a 30 literes hátizsák, illetve az iskolai ebéd adagonkénti ára mennyire növekedett meg az elmúlt egy évben. A statisztikai hivatal szerint pedig a három termékből kettő is jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen 2022 júliusa óta

  • a gyerekcipő 8 százalékkal,
  • a hátizsák 20 százalékkal,
  • az iskolai ebéd pedig 24 százalékkal drágult meg.

Ez pedig a folyamatos áremelkedések mellett sok családnak egyre nehezebb előteremteni az iskolakezdéshez szükséges pénzt.

Az a tapasztalatom, hogy egyre nehezebb az iskolakezdéshez szükséges javak előteremtése. Ma például volt bent nálam egy anyuka, aki elmondta, hogy az óvodában gumis lepedőt kérnek a családoktól, amit nem tartalmaz egyik ágymanűcsomag sem. Így ez egy 6000 forintos extra tétel, amit nem tud megvenni. Ez pedig csak egy nagyon szűk példa a problémakörből

– mondta el a Pénzcentrumnak Takács Imre, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének az elnöke, kiemelve, hogy tapasztalatai alapján ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis a szakértő szerint az iskolához való felkészülés, az iskolaszerek, iskolatáska és a füzetek ára is jelentősen megdrágult.

A problémát nem az árak emelkedése jelenti elsősorban, hanem az, hogy a családok jövedelmi helyzete nem javult olyan mértékben, hogy a szükséges eszközöket meg tudják vásárolni. Tehát a szegény családok körében a beiskolázás óriási nagy probléma, az pedig, hogy a családi pótlékot kicsit hamarabb kapják meg csak látszati segítség. Hiszen utána meg annak a hiánya fog az egész hónapban érződni, ráadásul abból a pénzből nem tudják megvásárolni az eszközöket

– mesélte Takács Imre, aki arra is kitért, hogy a hozzájuk forduló családoktól sokszor hallja, hogy nem várt kiadásokkal találkoznak a szülők. Sokszor ugyanis a szabvány csomag, amit olcsón meg lehet venni az áruházakban nem elegendőek. Azaz olyan mértékű igényekkel jelentkezik az óvoda és az iskola, amit egy szegény család, ahol egy kereset van mondjuk három gyerekre, vagy többre nem engedheti meg magának.

Azoknál a szegény családoknál, ahol három vagy öt gyerek van óriási problémát jelent ezeknek a megvásárlása, még akkor is, hogyha esetleg kapnak valamilyen támogatást. Tehát összességében a beiskolázás egyre nehezebb a családok számára és egyre kevesebben tudják az olyan igényeket kielégíteni, mint az osztálypénz, vagy a meghatározott füzetek és eszközök

– összegezte a szakértő, kiemelve, hogy az is probléma, hogy ez a szülőkben folyamatosan feszültséget generál, hiszen azt látják, hogy nem tudják ugyanazt megadni a gyereküknek, mint a többi család.

Ez egy hatalmas probléma, amire minimum egy dupla összegű családi pótlák lenne a megoldás minimum az iskolakezdés idejében. Nem pedig a családi pótlék kifizetésének előrehozatala. Tapasztalataink alapján ugyanis ez akkora hiányt fog generálni a szeptemberi egyéb kiadásokkal – mint a gyerekek ellátása –, hogy ez az élethelyzetüket csak meg fogja nehezíteni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta Takács Imre. A szakértő szerint pedig az is gond, hogy a szeptember elején megvásárolt füzetek és egyéb iskolaszerek nem tartanak ki az év végéig, ráadásul sokszor jóval azelőtt megveszik az akciók során a családok a szükséges dolgokat, minthogy kiderülne, hogy mit vár el a tanár. Így nem egyszer duplán kell megvásárolniuk a tanszereket. A probléma pedig évről évre többeket érint.

Egyre többen kerülnek rossz anyagi helyzetbe

A probléma tovább mélyült az utóbbi években, hiszen azok, akik eddig is rossz helyzetben voltak, azok mégrosszabba kerültek. Tehát az, akinél a jövedelemhiány hosszú ideje fennálló probléma, annak nemcsak az iskolakezdés, hanem az egész megélhetés nehézségeket jelent

– emelte ki Takács Imre, hozzátéve, hogy erre még rájön az étkeztetés kérdése is. Az iskolai étkeztetésnél lehet ugyanis különböző támogatásokat igényelni, azonban sokszor a félárú ebéddel sincsenek kisegítve a családok.

Furcsa olyat mondani, hogy éhező gyerekek vannak az országban, de sajnos sokszor találkozunk ezzel. Van akik az iskolában tudnak enni valamit, mert kaptak teljes támogatást, de a legtöbb család nem tudja befizetni az ikolai étkezések díját, így a gyerek azt eszi, amit otthon talál. Így rengetegszer hiányos, rossz minőségű a táplálkozásuk. Az étkezési költségek pedig olyan szinten megemelkedtek, hogy a három gyerek után járó 50 százalékos támogatás is sok szülőnek kevés

– fűzte hozzá a szakember, aki szerint az is probléma, hogy nem nagyon tudnak hová fordulni a szegény családok. Az önkormányzatok kasszája ugyanis üres, így ha az önkormányzati segélyezés nem is szűnt meg, de gyakorlatilag minimális az az összeg, amit kaphatnak a rászorulók.

Azt hiszem nem tévedek nagyot, ha azt mondom az önkormányzati támogatások gyakorlatilag megszűntek. Lehet, hogy a statisztikában kihozzák, hogy hány milliárd forintot osztottak szét, azonban a valóságban kapnak 5000 forintot, ami nevetségesen kevés összeg. Ezen kívül a segélyszervezetek hirdetnek még akciókat, de miután az interneten lehet utánanézni ezeknek, így sokan elesnek tőle

– mesélte Takács Imre, aki szerint a társadalom számára korántsem nyilvánvaló, hogy mekkora társadalmi problémáról van szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem