Budapest, 2022. május 9.Vizsgázók a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a XIV. kerületi horvát gimnáziumban 2022. május 9.MTI/Bruzák Noémi

Hivatalos: rengetegen bukhatják 2022-ben a családi pótlékot, családi adókedvezményt és a tb-t is

2022. május 9. 17:05

Múlt héten kezdődött az idei érettségi vizsgaidőszak, amely során várhatóan az Oktatási Hivatal adatai alapján mintegy 114 700-an érettségiznek majd, a diákok zöme pedig valamelyik felsőoktatási intézményben készül továbbtanulni. Sok szülőt pedig komoly meglepetés érhet a nyáron, mert nincsenek tisztában azzal, hogy júliustól nem jár sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény az érettségizett fiatal után - azonban az eltartottak közé továbbra is beletartozhat. Azok a fiatalok, akik pedig végül nem tanulnak tovább, mert mondjuk nem veszik fel őket egy intézménybe sem, kötelesek fizetni a tb-t is saját maguk részére ameddig nem lesz újra tanulói jogviszonyuk, esetleg bejelentett munkahelyük.

A most érettségizők közül sokan mennek tovább egyetemre főiskolára, amivel nem csak a kiadások emelkednek meg, hanem bizony a családi kassza bevételei is csökkennek. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják a gyermek után. A jogszabály szerint a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. 

Bár családi pótlék nem jár  felsőoktatásban tanulók után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába, ami azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is az eltartottak közé. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak a szülők, azonban ezt csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen.

Vagyis nem automatikus, és célszerű már szeptemberben elintézni.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után járót kapja meg a szülő a fiatalabb gyermek után. A szabályok szerint ugyanakkor felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba.

Mennyi a családi pótlék 2022-ben?

A családi pótlék összege, ami 2009 óta változatlan, a következőképp alakul:

 • Egy gyermekes család esetén 12 200 Ft
 • Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 Ft
 • Két gyermekes család esetén (gyermekenként) 13 300 Ft
 • Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 14 800 Ft
 • Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16 000 Ft
 • Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17 000 Ft

A családi adókedvezmény is változik

Családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, ameddig a családi pótlék is jár utána. Tehát ez is ugrik a bevételek közül, ha a gyerek a felsőoktatásba megy. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében.

Más a helyzet, ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ekkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. Ez nem jár azonban automatikusan, a tanulmányok megkezdését követően igényelni kell. Ha a fiatal betölti 20 éves kort, akkor a tanév végétől ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább: vagyis nem jár a családi pótlék, de ha kéri a szülő, a gyermekek számába (eltartottként) beleszámíthat.

Mekkora a családi adókedvezmény 2022-ben?

A családi adókedvezmény 2022-ben a következőképp alakul.

 • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt,
 • 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt,
 • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként.

Vagyis az adókedvezmény (ennyivel lesz magasabb a nettó bér)

 • 1 gyermek esetén 10 000 forint gyermekenként és havonta,
 • 2 gyermek esetén 20 000 forint gyermekenként és havonta,
 • 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

Fizethet, aki nem tanul és nem is dolgozik

Amennyiben a fiatal az érettségi után nem tanul tovább, úgy a társadalombiztosítását is magának kell fizetnie a továbbiakban. Az érettségit követően az álláskeresés hónapokig is eltarthat, a tanulói jogviszony közben megszűnik, a diákigazolvány érvényessége pedig lejár. Mi történik akkor, ha a pályakezdő fiatalok nem találnak gyorsan állást?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A diákigazolványok érvényessége a (középiskolai) tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn, míg a hallgatói jogviszony (egyetemistáknál ez egybeesik a végbizonyítvány/abszolutórium megszerzésével) tavaszi félévben való megszűnését (júnis 30.) követően pedig szintén október 31-ig tart.

A jogviszony megszűnését követően 45 nap türelmi idő következik (passzív jogon való jogosultság), így csak december 15. után kell a diákoknak saját maguk után fizetni a tb-t. Mivel a járulékfizetés minden hónap 12-ig, utólag esedékes, ezért a most végzetteknek csak akkor kell elkezdeni maguk után fizetni a tb-t, ha év végéig nem találtak munkát. Ugyanis az első befizetés január 12-ig esedékes csekken vagy átutalással.

A fizetendő összeg az idei évben 280 forint/nap, azaz 8250 forint havonta.

Aki nem számít biztosítottnak, szociális rászorultsága alapján az illetékes Járási Hivataltól kérheti a tb-járulékfizetés átvállalását, melyhez ügyintézője hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben a rászorultság feltételei fennállnak, a hivatal 1 évre vállalja át a járulékfizetést, mely 1 alkalommal újabb 1 évvel meghosszabbítható.

Járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak - a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Ezt meg lehet tenni átutalással vagy a régi csekkes megoldással, illetve az adóhatóság jóváhagyásával más is befizetheti helyettünk.

Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?