4 °C Budapest
Budapest, 2022. május 9.Vizsgázók a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a XIV. kerületi horvát gimnáziumban 2022. május 9.MTI/Bruzák Noémi

Hivatalos: rengetegen bukhatják 2022-ben a családi pótlékot, családi adókedvezményt és a tb-t is

2022. május 9. 17:05

Múlt héten kezdődött az idei érettségi vizsgaidőszak, amely során várhatóan az Oktatási Hivatal adatai alapján mintegy 114 700-an érettségiznek majd, a diákok zöme pedig valamelyik felsőoktatási intézményben készül továbbtanulni. Sok szülőt pedig komoly meglepetés érhet a nyáron, mert nincsenek tisztában azzal, hogy júliustól nem jár sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény az érettségizett fiatal után - azonban az eltartottak közé továbbra is beletartozhat. Azok a fiatalok, akik pedig végül nem tanulnak tovább, mert mondjuk nem veszik fel őket egy intézménybe sem, kötelesek fizetni a tb-t is saját maguk részére ameddig nem lesz újra tanulói jogviszonyuk, esetleg bejelentett munkahelyük.

A most érettségizők közül sokan mennek tovább egyetemre főiskolára, amivel nem csak a kiadások emelkednek meg, hanem bizony a családi kassza bevételei is csökkennek. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják a gyermek után. A jogszabály szerint a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. 

Bár családi pótlék nem jár  felsőoktatásban tanulók után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába, ami azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is az eltartottak közé. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak a szülők, azonban ezt csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen.

Vagyis nem automatikus, és célszerű már szeptemberben elintézni.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után járót kapja meg a szülő a fiatalabb gyermek után. A szabályok szerint ugyanakkor felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba.

Mennyi a családi pótlék 2022-ben?

A családi pótlék összege, ami 2009 óta változatlan, a következőképp alakul:

  • Egy gyermekes család esetén 12 200 Ft
  • Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 Ft
  • Két gyermekes család esetén (gyermekenként) 13 300 Ft
  • Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 14 800 Ft
  • Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16 000 Ft
  • Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17 000 Ft

A családi adókedvezmény is változik

Családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, ameddig a családi pótlék is jár utána. Tehát ez is ugrik a bevételek közül, ha a gyerek a felsőoktatásba megy. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében.

Más a helyzet, ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ekkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. Ez nem jár azonban automatikusan, a tanulmányok megkezdését követően igényelni kell. Ha a fiatal betölti 20 éves kort, akkor a tanév végétől ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább: vagyis nem jár a családi pótlék, de ha kéri a szülő, a gyermekek számába (eltartottként) beleszámíthat.

Mekkora a családi adókedvezmény 2022-ben?

A családi adókedvezmény 2022-ben a következőképp alakul.

  • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt,
  • 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt,
  • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként.

Vagyis az adókedvezmény (ennyivel lesz magasabb a nettó bér)

  • 1 gyermek esetén 10 000 forint gyermekenként és havonta,
  • 2 gyermek esetén 20 000 forint gyermekenként és havonta,
  • 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

Fizethet, aki nem tanul és nem is dolgozik

Amennyiben a fiatal az érettségi után nem tanul tovább, úgy a társadalombiztosítását is magának kell fizetnie a továbbiakban. Az érettségit követően az álláskeresés hónapokig is eltarthat, a tanulói jogviszony közben megszűnik, a diákigazolvány érvényessége pedig lejár. Mi történik akkor, ha a pályakezdő fiatalok nem találnak gyorsan állást?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A diákigazolványok érvényessége a (középiskolai) tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn, míg a hallgatói jogviszony (egyetemistáknál ez egybeesik a végbizonyítvány/abszolutórium megszerzésével) tavaszi félévben való megszűnését (júnis 30.) követően pedig szintén október 31-ig tart.

A jogviszony megszűnését követően 45 nap türelmi idő következik (passzív jogon való jogosultság), így csak december 15. után kell a diákoknak saját maguk után fizetni a tb-t. Mivel a járulékfizetés minden hónap 12-ig, utólag esedékes, ezért a most végzetteknek csak akkor kell elkezdeni maguk után fizetni a tb-t, ha év végéig nem találtak munkát. Ugyanis az első befizetés január 12-ig esedékes csekken vagy átutalással.

A fizetendő összeg az idei évben 280 forint/nap, azaz 8250 forint havonta.

Aki nem számít biztosítottnak, szociális rászorultsága alapján az illetékes Járási Hivataltól kérheti a tb-járulékfizetés átvállalását, melyhez ügyintézője hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben a rászorultság feltételei fennállnak, a hivatal 1 évre vállalja át a járulékfizetést, mely 1 alkalommal újabb 1 évvel meghosszabbítható.

Járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak - a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Ezt meg lehet tenni átutalással vagy a régi csekkes megoldással, illetve az adóhatóság jóváhagyásával más is befizetheti helyettünk.

Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem