18 °C Budapest
Ilyen luxustáborokba mehetnek idén ősszel a gyerekek: biztos jó ötlet ez?

Ilyen luxustáborokba mehetnek idén ősszel a gyerekek: biztos jó ötlet ez?

2020. október 21. 14:03

2020. október 23. és november 1. között ismét bezárnak az iskolák, kezdetét veszi az őszi szünet. A legtöbb helyen ugyan biztosítanak ügyeletet azok számára, akiknek az elhelyezése nem megoldott, mégis sokan küldik táborba ilyenkor a gyermekeiket. Teszik ezt annak ellenére, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma külön felhívta a figyelmet, nem tanácsos ilyenkor is közösségbe küldni az iskolásokat. 

A tavaszi korlátozások idején még mindenki azt hitte, a nyári táboroknak kampó, ám a május 14-i kormányinfón bejelentették, hogy a kormány döntésének értelmében lehetnek gyermektáborok a nyáron. Sok család fellélegezhetett, hiszen a szülők egy jelentős része kénytelen volt feláldozni fizetett szabadnapjai jelentős részét, hogy otthon tudjon maradni, amíg zárva volt az iskola. A koronavírus-járvány miatt szigorodtak az egészségügyi szabályok, amelyek betartása mind a szülőkre, mind a táborszervezőkre nézve kötelező volt. Az előírások alapján szervezett táborokban minimálisra lehetett szorítani bármilyen fertőzés kockázatát.

Járványhelyzetben táborozni

A 2020/2021-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az őszi szünet 2020. október 23-tól november 1-ig tart, az utolsó tanítási nap 2020. október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap. 2020. november 2. (hétfő). Tehát összesen 5 napot kell megoldani a szülőknek, akár maradt fizetett szabadsága, akár nem. És ugyan a legtöbb iskola biztosít összevont ügyeletet, sokan mégis őszi táborba fizetik be a gyerekeket. Holott Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára közleményben hívta fel a figyelmet, fontos lenne hogy a gyerekek a tíznapos szünetet családi körben töltsék, ne csoportos rendezvényeken, szabadidős programokon. 

Persze igény van táborokra, hiszen sok szülő nem tudja másképp megoldani a gyermeke felügyeletét:

Valóban az elmúlt pár évben elindultak az őszi és tavaszi szüneti táborok, és előbbiek az idei esztendőben még inkább kelendőek. A kínálat sokkal kisebb az őszi táborok esetében a nyárhoz viszonyítva. Ennek oka, hogy a hidegebb időjárás miatt szükséges lehet fűtött helység a táborokhoz, ez pedig a táborok nagy részénél nem áll fent, nyáron nincs erre szükség

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetője, majd hozzátette, hogy a kínálat szűkösségének oka még az is, hogy ebben az időszakban csak egy turnust (hetet) tud megtartani a szervező, így ez rentábilisan csak magasabb díjon végezhető el, amit viszont a szülői kör nehezen tudna megfinanszírozni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Éppen ezért elsősorban a kisebb, családiasabb táborok jellemzőek az őszi szünetben, ahol kevesebb gyermeket fogadnak, mindezt mérsékelt költséggel, így a szülők számára megfizethető áron. 

Amiatt hogy kevés tábor érhető el ebben az időszakban, érdemes a szülőknek mielőbb foglalni, hogy biztosíthassák gyermekük helyét a táborokban. A Táborfigyelőn elérhető klasszikus őszi élménytábor, mely az évszak adottságait ötvözi kézműveskedéssel, ez 28 ezer forintba kerül, de elérhető őszi nyomozótábor is, ahol a lurkók a logika, nyomfejtés és kalandok ötvözetében töltheti élménydúsan az őszi szünetet, ennek ára 40 ezer forint egy hétre napi háromszori étkezéssel

De találhatunk a Gyerektábor keresőn is lehetőségeket: a Botanicon őszi természetismereti tábora 33 ezer forintba kerül, a kangoo sporttábor ára 18 ezer forint 3 napra. Ázsia kultúrájával ismerkedhetnek meg a 7-14 évesek 30 ezer forintos áron. A Millipop őszi játéktábora 39 600 forintba kerül, de találni szuperintenzív őszi angol nyelvi tábort is, ahol bruttó 119 ezer forintba kerül 3 nap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01