10-ből 1 magyar intézmény nem látja el megfelelően a gyermekétkeztetés feladatát

10-ből 1 magyar intézmény nem látja el megfelelően a gyermekétkeztetés feladatát

2019. augusztus 16. 17:29

Az Állami Számvevőszék befejezte a gyermekétkeztetés rendszerének 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó, törvényben foglalt ellátásokat biztosították, azonban az ellátás megszervezéséhez és működtetéséhez megállapított alapvető szabályokat az intézményi gyermekétkeztetés, illetve 2016-ban a szünidei gyermekétkeztetés során nem tartották be. 

A szünidei gyermekétkeztetési feladat ellátása 2016-ban eredményes volt. A Magyar Államkincstár gyermekétkeztetésre vonatkozó ellenőrzései és a kormányhivatalok népegészségügyi feladatot ellátó kerületi és járási hivatalai 2015-2016. évi ellenőrzései tervezésének és végrehajtásának szabályszerűsége biztosított volt, a tervezett ellenőrzéseket eredményesen végrehajtották. 

A gyermekétkeztetés az abban résztvevők számossága, az ellátáshoz felhasznált közpénz nagysága, a gyermekek életkorának megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel történő ellátása és ezzel összefüggésben az egészség megőrzése miatt a társadalom figyelmének középpontjában áll.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének célja annak megállapítása volt, hogy az önkormányzatoknál a gyermekétkeztetés megszervezése és működtetése megfelelő volt-e, a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos feladatokat szabályszerűen és helyénvaló módon látták-e el, illetve 2016-ban a szünidei gyermekétkeztetés feladat ellátása megfelelő és eredményes volt-e. Továbbá az ÁSZ értékelte azt is, hogy a gyermekétkeztetést is ellenőrző állami szervek ellenőrzéseinek végrehajtása szabályszerű és eredményes volt-e, illetve a gyermekétkeztetést igénybevevők szerint teljesültek-e a gyermekétkeztetéssel elérendő fő célok.

Az ÁSZ ezekre a kérdésekre az ún. "kivetítés" módszerével kereste a választ a reprezentatív mintavételi eljárással kiválasztott 69 települési önkormányzatnál és 20 népegészségügyi feladatot ellátó kerületi és járási hivatalnál, valamint a Magyar Államkincstárnál végzett ellenőrzése során. Az önkormányzatok ellenőrzésétől független volt a gyermekétkeztetést ellenőrző szervezetek feladatellátásának ellenőrzése. A reprezentatív mintavételi eljárással kiválasztott kettő kerületi és 18 járási hivatalnál a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos hatósági ellenőrzések tervezésének és végrehajtásának szabályszerűségét, a Magyar Államkincstárnál pedig a gyermekétkeztetési támogatás elszámolás és felhasználás feladatellátását ellenőrizte az ÁSZ.

Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok a törvényben meghatározott gyermekétkeztetési ellátásokat 2014-2016 között biztosították, azonban az önkormányzatok jelentős részénél a gyermekétkeztetés megszervezése nem volt szabályszerű. A gyermekétkeztetés működtetésével kapcsolatos önkormányzati tevékenység az ellenőrzött időszakban nem volt megfelelő. A gyermekétkeztetés működésének felügyeletéről megfelelő módon nem gondoskodtak és a belső ellenőrzés működtetését jogszabálysértő hiányosságok jellemezték. A 2016. évi szünidei gyermekétkeztetés ellátása nem volt szabályszerű, mivel az ellátáshoz való hozzájutás megszervezése, továbbá az étkeztetés igénybevételének dokumentálása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A jogszabályi előírások szerint eljáró önkormányzatoknál a szünidei gyermekétkeztetés megszervezése eredményes volt. A városi és községi önkormányzatok nem helyénvalóan jártak el, mivel saját hatáskörükben nem értékelték a gyermekétkeztetés igénybevevőinek elégedettségét az étkeztetés színvonalával és minőségével kapcsolatban. Az ellenőrzött időszakban a városi és községi önkormányzatok nem megfelelően jártak el, mivel a gyermekétkeztetési feladat-ellátás hatékonyságát, eredményességét az önkormányzatok belső ellenőrzése nem ellenőrizte.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a gyermekétkeztetést érintő ellenőrzéseinek tervezése és végrehajtása a Magyar Államkincstárnál az ellenőrzött időszakban szabályszerű és eredményes volt. A gyermekétkeztetés ellenőrzését is végző kerületi és járási hivatalok ellenőrzéseinek tervezése 2015-2016-ban szabályszerű volt, ugyanakkor 2014-ben nem volt szabályszerű. Az ellenőrzési tervek végrehajtása eredményes volt.

Az ellenőrzéshez kapcsolódóan az ÁSZ reprezentatív közvélemény-kutatást végeztetett a gyermekétkeztetést igénybe vevő gyermekek szüleinek körében. A válaszok alapján megállapítható volt, hogy a gyermekétkeztetéssel elérendő fő célok teljesültek: a gyermekek számára időben, élettani igényeiknek megfelelő jellegű és összetételű táplálékot biztosítottak. A közvélemény-kutatás megerősítette az ellenőrzésnek azt az eredményét, mely szerint a városi és községi önkormányzatok panaszkezelése megfelelő volt, azonban az önkormányzatok nem helyénvalóan jártak el, mivel saját hatáskörükben nem értékelték a gyermekétkeztetés igénybevevőinek elégedettségét az étkeztetés színvonalával és minőségével kapcsolatban.

Az ÁSZ az ellenőrzés során feltárt hiányosságok tekintetében figyelemfelhívó levéllel fordult az érintett önkormányzatok polgármestereihez, illetve jegyzőihez.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?