15 °C Budapest

Ne így nyugtasd a gyereked oltás előtt: elbukhatod a hitelességed

2017. október 3. 18:30

A megfertőződést követő harmadik napig még beadható a bárányhimlő-védőoltás. Évente több százan kerülnek kórházba Magyarországon a kór miatt, a fertőzés megjelenése a 2-8 évesek között a leggyakoribb. Ha a gyermek hetekre kimarad az óvodából vagy az iskolából, az rendkívül megnehezítheti a beilleszkedést. A fertőzésnek kitett fogékony gyermek 72 órán belül még beoltható a bárányhimlő ellen. Ezzel megelőzhető az orvoshoz kerülő betegek 2-6%-ánál jelentkező súlyos szövődmények kialakulása is.

Évente itthon legalább 400-an kerülnek kórházba bárányhimlő miatt  pedig a fertőzést követő 72 órában még be lehetne oltani őket a betegség ellen, és ezzel meg lehetne előzni a súlyos, szövődményes esetek kialakulását - mutat rá a közelgő bárányhimlő szezon előtt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. A szakemberek évek óta mindenkinek ajánlják, hogy kétadagos védőoltással védekezzenek a betegség ellen. Gyermekpszichológusok szerint különösen fontos a megelőzés az újonnan közösségbe kerülő gyermekek esetében, mivel a hosszú betegség megzavarhatja az amúgy is rendkívül megterhelő bölcsődei, óvodai beszoktatást - írja közleményében Házi Gyermekorvosok Egyesülete, melynek elkészítésében a GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalat is részt vett.

Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek ugyanakkor a gyorsan terjedő fertőzések ideális terepét is jelentik, egy-egy betegség járványszerűen döntheti le a lábáról a kicsiket, és a környezetükben élő testvéreket, nevelőket, szülőket is. 

A késő őszi-téli időszakban az egyik leggyakoribb ilyen betegség a varicella zoster vírus okozta bárányhimlő. A 10-21 napos lappangási idővel kialakuló bárányhimlő alattomos betegség: a beteg már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz és hozzájárul a tömeges megbetegedések kialakulásához. Ráadásul a varicella rendkívül virulens: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben - például egy óvodai csoportban- eltölteni a beteggel. 

A védőoltással nem védett gyermekek ilyenkor nagy eséllyel elkapják a fertőzést, de még ilyenkor is van lehetőség arra, hogy a szülők megpróbálják elkerülni a betegség kialakulását.

Kevés szülő tudja, hogy ha kiderül, hogy a bölcsődében, oviban, iskolában valaki bárányhimlős lett, a következő 72 órában még érdemes beoltatni a potenciálisan már fertőzött többi gyermeket is. A védőoltás ugyanis gyors immunválaszt vált ki, így a védettség hamarabb kialakulhat, mint maga a betegség. Ha mégis kialakul a bárányhimlő, a betegség lefolyása akkor is enyhébb lesz és a szövődmények valószínűsége is alacsonyabb

-mutatott rá Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Magyarországon évente átlagosan 35-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek , de a tényleges fertőzöttek száma valójában megközelíti a százezer főt.

A betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, de az orvoshoz kerülő betegek mintegy 2-6%-ánál, körülbelül 100-ból 1 esetben, különböző szövődményeket - bakteriális fertőzést, agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást, neurológiai elváltozásokat - okozhat.  A betegség szövődménymentes lefolyása is igen kellemetlen: akár 2-3 hétig is tarthat és lázzal, tartós levertséggel, viszkető, hólyagos kiütésekkel jár. A statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzés megjelenése a 2-8 évesek között a leggyakoribb.

Deliága Éva gyermekpszichológus szerint a kora őszi időszakra jellemző bölcsődei, óvodai beszoktatás akár 2-3 hónapra is elnyúlhat, és akkor a legsikeresebb, ha nem zavarja meg semmi. 

A szülők is jól ismerik azt a jelenséget, mikor a gyermek már egy hétvége után is nehezen tér vissza a közösségbe. Egy többhetes betegség után nem csak a szülők kezdhetik elölről a beszoktatást, hanem a kicsik is. Ebben a korban ugyanis még nem alakulnak ki tartós baráti kapcsolatok, tehát a gyermek számára is kihívás lesz, hogy újra megtalálja a helyét a csoportban

- magyarázta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lelki terheken túl, a gyermekorvos szerint a betegségtől legyengült immunrendszerű kicsik a továbbiakban fokozottan ki lesznek téve a fertőzéseknek.

Azt tapasztaljuk, hogy a bárányhimlő nagyon megterheli a gyermekek immunrendszerét, így a közösségbe való visszatérés után nagyobb eséllyel kapnak el más fertőző betegségeket is - mutatott rá dr. Póta György. Ez a szülőknek nemcsak lelkileg, de anyagilag is megterhelő, hisz hetekre kieshetnek a munkából.

Dr. Póta György szerint a gyermeknek és a szülők számára is az a legideálisabb, ha a védettséget még a közösségbe kerülés előtt kialakítják, és a kisgyermekek már 16-18 hónapos korban megkapják a bárányhimlő elleni kétadagos védőoltást. Ha a gyermek fél a tűtől, a szülő már otthon felkészítheti őt az oltásra, és akár szerepjátékkal is megmutathatja, hogy mi fog történni a rendelőben. 

Ha a szülő előre végigvezeti a gyermeket a szituáción, akkor ismerőssé teszi az esetleg félelmet keltő helyzetet és oldja a szorongását. Nem akkor járunk el helyesen, ha bagatellizáljuk a gyerek félelmét, és azt ismételgetjük, hogy ’nem fog fájni’. Mert, ha mégis fáj majd egy kicsit, akkor a gyerek joggal érezheti úgy, hogy becsapták. Ezzel pedig a szülő a hitelességét veszítheti el

- figyelmeztet a Deliága Éva.

A bárányhimlő elleni védőoltások beadása után leginkább enyhe nemkívánatos tüneteket észlelhetünk. Az oltás helyén leggyakrabban fájdalom, duzzanat, pirosság, bőrkiütés alakulhat ki, illetve hőemelkedés, láz is előfordulhat. A gyermekpszichológus szerint a megelőzés azért is célszerűbb, mert a szülők, különösen az anyukák nehezen élik meg, hogy nem tudnak segíteni a viszkető hólyagoktól szenvedő gyermeken. A pici gyerekeknek nem lehet elmagyarázni, hogy a kiütéseket nem szabad elvakarni - a szülő még ebben a helyzetben is fegyelmezni, tiltani kénytelen, ami újabb konfliktushelyzetet teremt. 

Pöttyök itthon, pöttyök a nagyvilágban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő-fertőzésből 4200 eset végződik a beteg halálával, ezért a WHO vakcinációs ajánlásában is szerepel a bárányhimlő elleni védőoltás. Európában évente 3-4 millió beteg fordul orvoshoz a bárányhimlő miatt, a kórházi kezelésre szoruló betegek száma 18-24 ezer között van, és 80 ember hal bele a betegségbe, illetve szövődményeibe.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm