28 °C Budapest
2019-re készül el az új Nemzeti alaptanterv

2019-re készül el az új Nemzeti alaptanterv

2016. szeptember 21. 08:31

Az eredetileg tervezett 2018 helyett csak 2019 őszétől vezetnék be az új Nemzeti alaptantervet, mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy kedden tartott háttérbeszélgetésen.

Az elmúlt hetekben több helyen elhangzott: 2018-ra készül el az új Nemzeti alaptanterv (Nat) amely a minden iskolában kötelező tananyagot és ennek elosztását határozza meg.

Az új Nat-nak fontos szerepe lesz a diákok terheinek csökkentésében. Korábban Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy ezt a célt nemcsak a tananyag csökkentésével és átstrukturálásával szeretnék elérni, hanem az iskolai szünetek idejének megváltoztatásával is. Az elképzelések szerint a tanév hosszabbodhat, belelóghat a nyárba, emiatt a nyári szünet rövidebb lenne, viszont több pihenőt adnának az őszi és a tavaszi szünetben a diákoknak és a tanároknak. Erről egyelőre még nincs végleges álláspont.

Palkovics László kedden azt mondta: elkezdődött az új alaptanterv kidolgozása. A köznevelési kerekasztal legutóbbi ülésén azonban az ezen dolgozó munkacsoport szakértői úgy vélték: a 2018-as bevezetés túl korai lenne. Ezért 2019 szeptemberétől vezetnék be az új tantervi szabályozást.

Az államtitkár nem említette, de a halasztásban szerepet játszhat az is, hogy nem akarják terhelni a 2018-as választási kampányt az oktatásról folyó vitákkal.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?