2020. december 5. szombat Vilma

Hivatalos: ennyivel emelkedik novembertől a nyugdíj


A tegnap megjelent Magyar Közlönyben található rendelet alapján 1,2 százalékos lesz a nyugdíjemelés, amely viszont csak azoknak jár, akik már tavaly is nyugdíjasok voltak. Mivel a kompenzáció mértéke meghaladja az 1 százalékpontot, novembertől már az emelt nyugdíjat kapják a jogosultak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 1,2 százalékkal emelik novemberben a nyugdíjakat. Ez nem éri el még a lapunk által előre jelzett 1,5 százalékot sem, tehát a legtöbben maximum 1-2 ezer forintra számíthatnak havonta.

A január-októberi időszakra vonatkozó összegeket viszont egyösszegben fogják folyósítani, így nem csak emelt nyugdíjt, hanem kiegészítés is érkezik novemberben. Kérdés, hogy ez visszamenőleg mennyit ér azoknak a nyugdíjasoknak a számára, akiket a leginkább megviselt anyagilag a járvány. 

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az átlagnyugdíj 142,1 ezer forint Magyarországon, vagyis az 1,2%-os emelés 1705 forintot jelent majd. A visszamenőleg járó kiegészítés januárt-október hónapokra 17050 forint. Viszont a 2,05 millió magyar nyugdíjas közel 60 százalékának, vagy 1,21 millió főnek nem éri el a havi ellátása ezt az összeget, a 142,1 ezer forintot. Közülük is 73,5 ezer magyar nyugdíjas még 60 ezer forintra sem jogosult havonta - ők 720 forintnál is kevesebb emelést, és 7200 forintnál kevesebb kiegészítést kapnak novemberben.

Farkas András nyugdíjszakértő nagy hibának tartja a nyugdíjemelésben azt, hogy akinek alacsony a nyugdíja, néhány száz forintot kap, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők akár több tízezer forintot.

70 ezer forint alatti nyugdíjat kap körülbelül 70-75 ezer ember. Igaz, hogy ezek között olyan ember is van, akik több országból szereztek nyugdíjjogosultságot, és az Európai Unió megállapítási procedúrája alapján Magyarországon csak résznyugdíjat kap

- mondta korábban a szakember. A nyugdíjasok idén még nyugdíjprémiumra sem számíthatnak a járvány miatt, hiszen az akkor járna, ha a gazdasági növekedés meghaladná a prognosztizált szintet, viszont 2020-ban eleve inkább recesszióra számítanak a szakértők. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk